2023. november 30., 18:47

Valószínűleg 2025 őszétől lesz influenza elleni oltás a gyógyszertárban

A Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) úgy tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy valószínűleg 2025 őszétől lehet elvégezni az influenza elleni védőoltás a gyógyszertárakban.

oltás, védőoltás
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A gyógyszertári oltást 2024 januárjától engedélyezi a törvény, de a gyógyszerészek álláspontja szerint még más változásokat is el kell fogadni.

A kamara közölte, az influenza elleni védőoltás beadásának egyik feltétele, hogy a gyógyszerészek akkreditált minősítési programban vegyenek részt.

A programtervezetet az egészségügyi minisztérium akkreditációs bizottsága elé terjesztettük. Csak a jóváhagyás után indulhat el a gyógyszerészek képzése

– közölte a kamara, és hozzátette, a program elvégzése után a gyógyszerészeknek még gyakorlati képzést kell elvégezniük a körzeti orvosi rendelőben.

Elméletileg az első gyógyszerészek 2025 őszén állhatnak készen a védőoltás beadására

- tette hozzá a gyógyszerészkamara.

Az SLeK szerint a gyógyszerészek érdeklődnek az akkreditált képzés iránt.

Többségük egy 2021-ben készült felmérés eredménye alapján hajlandó lenne elvégezni a tanfolyamot, hogy jogosult legyen az influenza elleni védőoltás beadására a gyógyszertárban

– tájékoztatta a TASR-t a kamara.

A államfő júliusban írta alá a vonatkozó törvénymódosítást. Az intézkedés célja, hogy minél többen oltassák be magukat. A gyógyszertárak maguk dönthetnek arról, hogy végeznek-e oltást.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.