2022. július 23., 10:59

Ügyeljünk a szúnyogokra! Terjed a nyugat-nílusi láz

Aki a nyugat-nílusi lázzal sújtott országokban járt, hazatérése után 28 napig fokozottan figyelje az állapotát, javasolja a Szlovák Népegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

szúnyog
Fotó: pixabay.com

„Ha valakinél megjelenik a klinikai tünetek egy része, az vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával, és tájékoztassa az utazási előzményekről” – magyarázta Marek Eliáš, a Népegészségügyi Hivatal munkatársa.

A klinikai tünetek közé tartozik a hirtelen hőmérséklet-emelkedés, fejfájás, torokfájás, mozgásszervi fájdalom, fokozott fáradtság, étvágytalanság és bőrkiütések jelenléte.

Az ÚVZ szerint a betegségmegelőzés középpontjában a szúnyogcsípés elleni egyéni védekezés áll. Szezonban javasolt a szúnyogriasztó használata, megfelelő hosszú ujjú ruházat, nadrág, zokni viselése. „Az ablakokon és ajtókon hálók használatát javasoljuk” – tette hozzá Eliáš.

A nyugat-nílusi láz eseteit idén eddig Görögországban és Olaszországban regisztrálták, ahol egy eset fordult elő. Pénteken (július 22-én) egy esetet Szlovákiában is megerősítettek.

A nyugat-nílusi láz a Flaviviridae családba tartozó vírus által okozott akut lázas megbetegedés. Leggyakrabban szúnyogok terjesztik, szervátültetés során, vérátömlesztés után vagy transzplacentálisan is kimutatták a fertőzést. Az ÚVZ szerint az emberről emberre terjedés nem reális.

A betegség elsősorban az észak-afrikai tengerparti területeken, Kelet- és Dél-Afrikában, Dél-Európában, a Közel-Keleten, valamint Indiában terjedt el. "A 2021-es szezonban 139 emberi fertőzéses esetet, köztük tíz halálesetet jelentettek az uniós országok" - magyarázta Eliáš. Az eseteket Görögország (57), Olaszország (55), Magyarország (7), Románia (7), Spanyolország (6), Németország (4) és Ausztria (3) jelentette.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.