2023. július 16., 14:28

Tömegek nyaralását tették tönkre az oroszok!

Ki kellett üríteni egy kempinget a Velencei-tó partján, mert egy fürdőző kivitt egy repeszbombát a partra.

szovjet repeszbomba
Fotó: Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Az eset Gárdonyban, az Üdülő utcai kempingben történt. Egy férfi úszás közben talált a vízben valami érdekeset, és a partra vitte. Hát ne, egy 15 kilogrammos repeszbomba volt az?

A bomba biztosított állapotban volt. A tűzszerészek Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Most, az ukrajnai háború kapcsán sokat hallani különböző "sufnitunning" hadieszközökről. Nos, a kihalászott bomba is ilyen volt, egy eredetileg német, 10,5 cm-es tüzérségi gránátból alakítottak át légibombává anno a szovjetek, a saját gyújtószerkezetük rászerelésével.

A Magyarországon robbanószerkezetek hatástalanítására jogosult Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tanácsokat is adott az eset kapcsán, mit tegyünk, ha strandolás közben bombát találunk a vízben. Az első és legfontosabb: soha nem hozzuk a partra, mint a jelen hírben szereplő férfi.

A tűzszerészek tanácsai:

Ha kiemelted a feltételezett eszközt, óvatosan ereszd vissza az iszapba, az eredeti pozíciójába.

Próbáld megjelölni a területet bottal, bójával, gyerekjátékkal, vagy bármilyen erre alkalmas tárggyal  - ha ez lehetséges.

Amennyiben a jelölésre a vízmélység miatt nincs lehetőség, akkor keresd meg szemmel a legközelebbi, partra vezető utat. Menj ki a partra és közben számold a lépéseidet.

Értesítsd a rendőrséget és mondd el nekik azt is, hogy a parttól milyen irányban, illetve távolságban bukkantál a feltételezett robbanótestre.

A tűzszerészek rendelkeznek olyan fémkereső eszközökkel, amelyek a víz alatt is működőképesek, így a tájékoztatásod alapján meg fogják találni a bejelentett robbanóeszközt, vagy lőszert.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.