2023. augusztus 7., 12:56

Több tízezer cserkészt menekítenek ki a Khanun tájfun elől Dél-Koreában, a felvidéki résztvevők biztonságban vannak

Dél-Koreában mintegy 40 ezer, a 25. Cserkész Világtalálkozóra érkezett gyerek kimenekítésére készülnek a hatóságok a közelgő Khanun tájfun miatt - derült ki a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM) a dél-koreai hatóságokra hivatkozó, hétfőn kiadott közleményéből.

jamboree busz
Fotó: WOSM

A nagyrészt tizenéves cserkészek a világ 158 országából érkeztek a rendezvényre az ország délnyugati részén lévő Puan megyébe, ahová azonban a dél-koreai meteorológiai intézet előrejelzése szerint szerdán lecsap a Khanun tájfun.

Az elnöki hivatal tudatta, hogy a fiatalok egy részét ideiglenesen Szöulban és környékén, szállodákban és egyéb épületekben helyezik el, a helyi cserkészvezetők pedig azt mondták, ők maguk 340 evakuálási útvonalat dolgoztak ki.

Az evakuálás a tervek szerint helyi idő szerint kedd reggel kezdődik.

A környéken uralkodó erős hőhullám miatt korábban már sok turista idő előtt félbeszakította vakációját, a cserkésztalálkozó szervezőit pedig előzőleg bírálatok érték, amiért kánikula idején éppen egy nagy kiterjedésű, fák nélküli, sík területre szervezték a cserkésztalálkozót.

A múlt héten a Khanun már lecsapott Kína keleti és Japán déli részére, ahol a viharok és esőzések halálos áldozatokat is követeltek.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség két tagot küldött a rendezvényre, a Magyar Cserkészszövetség kontingensével. Az MCSSZ tájékoztatása szerint ők biztonságban vannak. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.