2024. április 30., 17:36

Több mint 50 ezer kiskorú migránsnak nincs nyoma Európában

Legalább 51 ezer kiskorú menekült, aki 2021 és 2023 között érkezett a kontinensre, eltűnt Európában - jelentette kedden az ARD német közszolgálati televízió a Lost in Europe (Elveszett Európában) nevű újságírói hálózatra hivatkozva.

Mi lehet velük
Illusztráció
Fotó: MTI

A jelentés szerint a kiskorú menekültek száma az elmúlt években meredeken emelkedett, és 2020-ig átlagosan több mint 18 ezren voltak.

Az adatok felkutatásában az ANSA olasz hírügynökség, a De Standaard belga lap, a holland NRC és az rbb24 német műsorszolgáltató újságírói vettek részt.

Összesen 51 433 migráns kiskorút számoltak össze, akik 2021 és 2023 között az egyes országokban elvesztették a kapcsolatot a hatóságokkal.

A külföldről eltűnt kiskorúak gyakran a bűnözői alvilág vagy a kizsákmányolók áldozatai”

- mondta Carla Garlatti, az olasz gyermekvédelmi ügynökség munkatársa az ANSA-nak.

Az egyik kiskorú lányok számára fenntartott központban azt mondták nekünk, hogy minden este eltűnik egy-két fiatal lány, és hogy gyakran autók parkolnak az ajtó előtt, amelyekben olyan emberek ülnek, akik munkát kínálnak a lányoknak”

- tette hozzá.

A hatóságok szeme elől eltűnt kiskorú menekültek tényleges száma jóval magasabb: a megkérdezett 31 országból csak 15-ben válaszoltak a hatóságok az újságírók kérdéseire.

Ezek közül messze a legtöbb eltűntként nyilvántartott gyermek Olaszországban (közel 23 ezer) és Ausztriában (több mint 20 ezer) volt. Spanyolország vagy Görögország például, amelyek szintén nagyszámú migránsáradattal, köztük kiskorúakkal szembesülnek, egyáltalán nem vezetnek hasonló statisztikát.

Az Európai Uniónak még nincsenek egységes szabályai a kiskorú migránsokkal kapcsolatos nyilvántartásra és információcserére. Ez az egyik oka annak, hogy Ylva Johansson belügyi biztos nem tudta megerősíteni az újságírók információit.

„Nem tudom felmérni, hogy az önök adatai helytállóak-e. Azt mondhatom, hogy Európában diszfunkcionális migrációs rendszer van”

- mondta az rbb24 televíziónak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.