2023. június 16., 08:16

Szolidaritásba bújtatott kényszer, elfogadás helyett elüldözés, egyéni magyar sikerek – megjelent a MAGYAR7 24. száma

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

lapajánló
Fotó: ma7

A jóváhagyott terv alattomos módon a kényszerbetelepítést szolidáris elosztási mechanizmusnak nevezi, vagyis aki elutasítja, az nem szolidáris, hanem idegengyűlölő, sőt emberellenes – ahogy megszokhattuk már. És az Unió mennyire volt szolidáris, amikor az ukrán menekültáradat egyik napról a másikra hihetetlen terheket rótt az Ukrajnával szomszédos országokra. Fennhéjázó nyilatkozatoknak akkor sem voltunk híján, csak a segítség nem jött, az érintett országok saját büdzséből oldották a rendkívüli helyzetet. Molnár Judit: Brüsszeli végjáték. 

Rendezte sorait a Szövetség, miután a Híd platform néhány politikusának távozása után megválasztották a párt döntéshozó testületeinek hiányzó tagjait. Ezzel újra döntésképessé vált a grémium, vagyis a Szövetség napokon belül véglegesítheti a választási jelöltlistáját, írja Kolek Zsolt A Szövetség esélye című heti belpolitikai összefoglalójában.
közélet
Fotó:  ma7

Fontos leszögezni, hogy bár a szeptember 30-i választásokon sem lesz egységes magyar lista, hiszen várhatóan önállóan indul a Dzurinda Kékjeivel (Modrí) összebútorozott hidas szakadárok mellett a Magyar Fórum köré tömörülő törpepártok koalíciója is, de egyedül a Szövetségnek van reális esélye bejutni a parlamentbe. 

Kijev mintha nem számolna két lehetőséggel. Az egyik, hogy háborús kudarc ide vagy oda, az orosz nép nem gyújtja rá a Kremlt Putyinékra. Az orosz propagandának különösebben nem is kell ráerősítenie arra, hogy Oroszország a létéért küzd Ukrajnában, amikor magas rangú amerikai tábornokok egymást túllicitálva értekeznek az orosz anyaföld szétszaggatásáról.

Mintha nem értenék, ezzel éppen Putyin rezsimjének malmára hajtják a vizet, ha ugyanis létkérdéssé válik, ez a szedett-vedett, sokat gúnyolt orosz hadsereg általában letarolja Európát. A másik, hogy Putyinnal vagy nélküle, de egy komoly orosz vereség talán nem összeomlást és békét hoz majd, hanem további eszkalációt, egy taktikai célú atomcsapást, olvasható Pomichal Krisztián Sűrű napok Ukrajnában című külpolitikai jegyzetében.

„Az újvári ferences házfőnök gondolkodásában és tetteiben az a felháborító, hogy a templomból nemcsak a magyar ferences papot, hanem a magyar hívőket is el akarja üldözni. Pedig Szent Ferenc szellemiségének lényege a befogadás és az elfogadás” – mondta legfrissebb számunkban Cirill atya, akivel száraz Dénes beszélgetett. „A felvidéki magyarságot, amely dupla minoritásban él a Felvidéken, kutya kötelessége lenne felkarolnia a ferenceseknek. De ahelyett, hogy a veszélyeztetettek, elesettek, kisebbek pártjára állna, még üldözi is őket. Nincs helye a templomban territoriális viselkedésnek se, isten háza ugyanúgy a magyar hívőké is, mint a szlovákoké! Ha kirúgnak egy magyar ferences papot, aki a magyaroknak közvetíti Isten szavát, akkor vele együtt a hívőket is kirúgják a templomból.”

interjú
Fotó:  ma7
Békésebb vizekre evezünk Piac rovatunkban, amelyben Rajkovics Péter az Év vállalkozója verseny negyedik évfolyamának döntőjéről írt. A címért 10 üzletember versenyzett a Csallóköztől az Ung-vidékig, és az elismerés Nagykaposra került. A zsűri Kozsár Miklós nagykaposi vállalkozót hirdette ki győztesként. A vállalkozó hétperces előadásából nemcsak üzleti filozófiája, hanem az is kiderült, nem csupán az ország gazdaságilag fejlettebb nyugati részén lehet nemzetközi piacon is jegyzett vállalkozást működtetni, hanem a sokszor lesajnált keleti végeken is.

Az önellátás sertéshúsból ma már csak 25% körüli. De az itthon felnevelt és levágott sertések sem itt kerülnek további feldolgozásra, hanem félbe hasítva hagyják el az országot, és külföldön kerülnek feldolgozásra. Pedig szerintem ezt a munkát itthon is el lehetne végezni, és akkor friss, jó minőségű sertéshúshoz jutnának a vásárlók, mondta a sertéstenyésztők képviselője Kocur Lászlónak azzal, hogy a közeljövőben nem lesz olcsóbb a disznóhús, ellenkezőleg, várhatóan emelkedni fog az ára.

Érdekellentét vagy információhiány? Május végén hozta nyilvánosságra a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának elnöke Balódi László (Most–Híd 2023), aki egyben Hodos község polgármestere is, azt a levelet, melyben arról tájékoztatja a környezetvédelmi minisztert, illetve a parlament elnökét, hogy a jelen állapotok között a szervezet nem tudja támogatni a tervezett Duna Menti Nemzeti Park létrehozását. Erre válaszolt „ellenlevelében” Álló Donát Vajka polgármestere, és kifejtette, a Társulás nem a valós információkból indult ki.

Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly azzal kezdi írását, hogy máig előtte van, milyen döbbent csönd ereszkedett a teremre, amikor Jamie Lee Curtis magyar származású amerikai színésznő az idei Oscar-gálán bejelentette, hogy büszke a magyar gyökereire.
háttér
Fotó:  ma7

Mindenki szeretheti a magáéit, csak a magyarok nem? Három évtizede, a rendszerváltás eufóriájában azt hittük, hogy a német nép örök hálával fog gondolni a magyarokra, akik segítették nemzetük egyesülését. Hol van már a tavalyi hó! Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek azt sem engedték meg, hogy a német nép nagy öregjének, Helmuth Kohl kancellárnak a temetésén – az elhunyt végakarata szerint – búcsúbeszédet mondjon. Kohl családja, engedve a (természetesen nem létező) háttérhatalom akaratának, behúzta a nyakát. Az írás címe: Lemossuk a gyalázatot?

Mire lenne jó a heti három óra testnevelés? A testnevelő tanárok órákat tudnának mesélni arról, hogy bizony nem megy már a bukfenc, a rúdra húszból tizenkilenc gyermek képtelen felmászni. Az 1500 méteres futás a túlsúlyos gyerkőcök számára inkább csak gyorsabb poroszkálás, mint komoly izommunka.

 A labdajátékokhoz szükséges fürgeség is hiányzik. Ez a fiatalkori tespedtség, tunyaság elhízáshoz vezet, ami felnőttkorban komoly betegségek okozója lehet. Éppen ezért nevet az egyik szemünk, hogy heti három óra testnevelést akarnak bevezetni az alapiskolákban. A másik viszont sír, mert ehhez több dolog még hiányzik, olvasható B. Vida Júlia összefoglalójában.

Munkácsy Mihály legvitatottabb festménye a Honfoglalás. A világhírű festő 1891-ben elvállalta, hogy az épülőben levő országház számára egy monumentális képet fest a honfoglalásról. A kép születéséről, a vele kapcsolatos különböző véleményekről már a művész életében számtalan írás született… A legutóbbit Lacza Tihamér írta a Leporolt históriák rovatban.

Múltunk rovatunkban Babucs Zoltán hadtörténész írásának a címe: Hullámsírban a SZENT ISTVÁN. Százöt esztendővel ezelőtt, 1918. június 10-én az olaszok két torpedótalálatának következtében elsüllyedt az osztrák–magyar hadiflotta egyik büszkesége, a SZENT ISTVÁN csatahajó. Pár hónappal később antant segédlettel az Osztrák–Magyar Monarchia és a történelmi Magyar Királyság szállt sírba, utolsó tetteként átadva hadiflottáját, amely kicsinysége ellenére nem szenvedett vereséget a nagy háborúban.  

tájaink
Fotó:  ma7

Tájaink rovatunk első, Civilek a határ két oldalán című írásában Virsinszky Tamás a különböző szervezetek egymáshoz való közeledését, egymás segítését járta körbe. Sok a közös bennük, és hasonló problémákkal szembesülnek a Gömör és Nógrád területén működő civil szerveztek a határ mindkét oldalán. A többi között ez is kiderült azon a határon átnyúló civil fórumon, amelyet a térségben tevékenykedő szervezetek képviselői számára tartottak Rimaszombatban.

Június 9-én, a losonci zsinagógában tartotta évértékelőjét a Regionális Pedagógustámogató Központ, mely a Nagykürtösi, a Losonci és a Poltári járás iskoláiban segíti a pedagógusok munkáját. Idén szeptemberben kezdték meg működésüket, és e kis idő alatt 11 iskolában sikerült kézzelfogható eredményeket elérniük. Agócs Szvorák Emese: Mentorok segítik a pedagógusok munkáját.

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt. Az idei évfolyam döntőjének ismét a gombaszögi völgy adott otthont, ami mind a szervezők, mind a résztvevők szerint jó döntés volt. A zsűri úgy látja, emelkedik a népmesemondó verseny színvonala, nagy fejlődést tapasztaltak minden kategóriában. Fábián Gergely összefoglalóját Mese, egyre magasabb színvonalon címmel olvashatják.

A tűzoltók a jó szív és a dolgos kezek nagykövetei, mondta a szlovák külügyminiszter annak kapcsán, hogy két tucat szlovákiai tűzoltó segített az olaszországi árvíz következményeinek a felszámolásában. Tudják és hiszik, a sokszor veszélyes munkájuk során a jó szakmai felkészültség, a barátság és az összefogás lendíti őket előre. Racskó István és Vörös Alex, a szlovákiai HCP modul szakképzett tagjai, és két másik galántai társukkal vettek részt a bevetésen. Velük beszélgetett Szomolai Andrea.

A Párkányhoz közeli Bélán olyan rossz állapotban van az óvoda épülete, hogy az intézményt azonnal át kellett költöztetni. A kis nebulókat és nevelőiket a községháza fogadta be. Gyorsított ütemben nyílászárókat cseréltek, átépítettek, mert a kisközség az óvodáját mindenképpen meg akarja tartani. A helyiek összefogásáról írt Bokor Klára.

Egy újabb Erasmus+-projektet zárt a napokban a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Gimnázium, amely immár tizenkettedik éve része az Erasmus+ vérkeringésnek. A projektfeladatok célja ezúttal a környezettudatos életmódra való ösztönzés volt, a digitális és ökobarát oktatás kiépítése az osztálytermen belül és kívül, tudjuk meg Dunajszky Éva beszámolójából.

A veskóci Matex Kft. fennállásának 23 éve alatt a hazai legrangosabb TOP AGRO szakmai versenyben három ízben nyerte el az első helyezést a hátrányos helyzetű térségen belüli kereskedelmi társaságok kategóriájában. Ügyvezető igazgatója, Kovács László agrármérnök pedig ezenfelül a napokban vehette át a 2022-es év agromenedzsere díjat. Őt és munkásságát Molnár Gabriella mutatja be.

Az opera útján Csáb és München között címmel olvashatják Kaszmán Zoltán interjúját, amelyet Celeng Máriával, Junior Prima Díjas szopránnal készített. Az énekesnő a Nagykürtösi járásban fekvő Csábról jutott el a müncheni Gärtnerplatztheaterbe, de énekelt már Ománban, a Maszkati Királyi Operaházban, a párizsi Opéra Garnier-ben és a milánói Scalában is.

És még egy elismerésről: A Visa She’s Next országos versenybe a 146 szlovákiai női vállalkozó között, egyedüli magyarként végzett dobogós helyen a komáromi Papp Vargha Katalin, a kézműves táblás csokoládé készítésével és forgalmazásával foglalkozó Chocomaze Kft. alapító tulajdonosa. A Díjakkal teli komáromi csokilabirintus című hangulatos interjút Nagy-Miskó Ildikó készítette.

Tizenhárom évig a rock másik oldalán a címe Lacza Gergely írásának, amelyből megtudjuk, hogy a Soul Hunter Music Clubot új vezetők veszik át. A zenészek és a zenekedvelők számára fontos klub tehát megmarad, csak az alapító, Csehy Tomi távozik, mert 13 év elég volt. De milyen volt ez a 13 év? A cikkből megtudják.

Megfelelő alkalmazásokkal felszerelt okoseszközünk birtokában nincs is már szükségünk külön számítógépre, határidő naplóra, jegyzetfüzetre, fényképezőgépre és fényképalbumra, GPS-készülékre, zseblámpára, iránytűre, mérőszalagra, és még sorolhatnánk a végtelenségig… Kráz László: Hogyan formálják életünket a mobilalkalmazások?

hazajáró
Fotó:  ma7

A Hazajáró következő úticélja: Háromkút, a Hagymás-hegység zárványa.

Az Íz-lelőben Szabó B. Csilla receptjeit találják, mégpedig villámgyors citromos csirkét, és egy konyhai balesetből született finomságét.

Vas Gyula a családbarát autót, a Volkswagen Golf Variant 2.0 TDI 7DSG Style-t tesztelte.

Montenegrót és Litvániát kell legyőzni. A tét a 2024-es németországi Európa-bajnokság, a G csoport öt alakulata közül az első két helyezett jut ki a tornára, írja a Szurkolóban Rajkovics György.

lapajánló
Fotó:  ma7

Alig könyveltük el a DAC második helyét a Fortuna Liga előző idényében, a csallóköziek máris elkezdték a felkészülést a következő szezonra. Vajon sikerül az áttörés és serleggel zárhat a megújuló csapat jövő tavasszal? Rajkovics Péter: Elindult a felkészülés, de milyen szezon vár a DAC-ra?

A MAGYAR7 24. számának hátlapján Színi Sebő Alajos csiliznyáradi síremléke látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és részletes műsort is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.