2020. szeptember 20., 17:00

Szokatlan testi adottságuk tette gazdaggá az egykori utazó cirkuszok előadóit

Az 1840-es évek Amerikájában, P.T. Barnumnak köszönhetően, beköszöntött az utazó cirkuszok kora. Az ismert showman egyik újítása az úgynevezett "freak show" bevezetése volt, amely során fogyatékossággal élő egyéneket mutogattak a nagyközönségnek. 

Fotó: Archívum

Bár ezek a cirkuszok erkölcstelen módon látványosságként kezelték a fogyatékkal, vagy valamiféle nem megszokott testi adottsággal élő embereket, jó pár előadó hatalmas hírnévre és vagyonra tett szert, amelyet sajnos abban az időben feltehetőleg máshogy nem tudtak volna elérni. Cikkünk a leghíresebb ilyen előadók életét mutatja be.

A szelíd óriás
wadlow
Robert Pershing Wadlow.
Fotó:  Archívum

A valaha élt legmagasabb ember, Robert Pershing Wadlow egy átlagos csecsemőként született 1918-ban, az amerikai Altonban. A legtöbb gyerekhez hasonlóan négy éves koráig normális tempóban fejlődött, utána azonban rohamos növekedésnek indult. 8 éves korára már elérte a 188 centimétert, 14 évesen pedig ő lett a világ legmagasabb kiscserkésze 224 centis magasságával.

Mire befejezte a középiskolát, 260 centiméterével a világ legmagasabb emberének nyilvánították.

1936-ban a Ringling Testvérek utazó cirkusza felfigyelt Wadlow-ra és felkérték, hogy csatlakozzon hozzájuk egy turné erejéig. A világ legmagasabb embereként hatalmas tömegeknek keltette fel a kíváncsiságát, igazi hírességgé vált. Amikor éppen nem lépett fel, Wadlow idejét családja és barátai körében töltötte, akik csak szelíd óriásként emlegették. Mérete azonban jelentősen megnehezítette az egészen egyszerű feladatok elvégzését is. Ahhoz, hogy rendesen járni tudjon, lábaira tartószerkezeteket illesztett, amelyek bár a célra megfelelőek volt, megpecsételték Wadlow sorsát. Mivel a lábát nem igazán érezte, nem tűnt fel neki, hogy az egyik merevítő megsértette a bokáját, így az okozott seb később elfertőződött. Szervezete magassága miatt már eleve le volt terhelve, az immunrendszere is legyengült, ami végül 1940-ben a halálát okozta. Halála előtt csupán 18 nappal mérték meg utoljára, 274 centiméter volt.

Hüvelyk Matyi tábornok

 

trörpe
Fotó:  Wikimedia Commons

Ez a szokatlanul alacsony férfi Charles Sherwood Stratton néven jött világra 1838-ban, az amerikai Bridgeportban. Bár az átlagosnál nagyobb újszülött volt, 5 hónapos korában 63 centiméternél egy ideig abbahagyta a növekedést, és csupán serdülőkorára érte el a 90 centiméteres magasságot. Négyévesen P.T. Barmun fedezte fel őt és megtanította táncolni, énekelni, illetve híres emberek humoros megszemélyesítésére is. 1842-ben a fiatal fiút a 11 éves Hüvelyk Matyi tábornokként mutatták be New Yorkban, aki Barmun állítása szerint felettébb borsos áron érkezett Európából.

Charles amellett, hogy tehetséges előadó volt, élvezte is a munkáját, melynek köszönhetően valódi híresség lett belőle.

De nem csupán New Yorkban ért el sikereket, angliai turnéján ugyanis Viktória királynő és családja előtt is fellépett, megnyerve ezzel magának a londoni közönséget. Az 1860-as években találkozott Lavinia Warrennel, egy szintén törpenövésű hölggyel, akit végül eljegyzett. Barmun 1863-as esküvőjüket igazi szenzációként hirdette. És bár különösnek hathat, de az amerikai polgárháború ideje alatt igazi felfrissülés volt egy ilyen hír. Az ifjú pár ezután egy hároméves turnén vett részt, amely során Abraham Lincoln elnök előtt is felléptek. Az 1880-as évekig szerepeltek előadásokon, majd a Massachusetts állambeli Middleboroban telepedtek le, egy kisméretű bútorokkal berendezett kastélyban. Charles Sratton végül 1883-ban halt meg agyvérzésben, felesége 10 év múlva újraházasodott, és egészen 1919-ig élt.

Sziámi ikrek
sziámi ikrek
Fotó:  flickr.com

Bár manapság normálissá vált, hogy sziámi ikreknek nevezzük az összenőtt ikerpárokat, a rendellenesség eredeti neve kettős torzok volt, és csupán az 1800-as években kapott új nevet a rendellenesség, a híres Csang és Eng Bunker előadópárosnak köszönhetően. A két fiú 1811-ben látta meg a napvilágot az egykori Sziámban, a mai Thaiföld területén. 1829-ben Robert Hunter skót kereskedő üzleti lehetőséget látott az ikrekben és az Egyesült Államokba hozatta őket Abel Coffin hajóskapitány segítségével.

A két férfi egy ötéves szerződést íratott alá a fiúkkal, amellyel megkezdődött amerikai körutazásuk.

Később, miután rájöttek, hogy menedzsereik meglopják őket, saját vállalkozásba kezdtek, ami óriási sikert és vagyont hozott számukra. 1839-ben telepedtek le Észak-Karolinában és feleségül vettek egy helyi testvérpárt, akikkel összesen 21 gyermekük született. A fivérek két különböző telket birtokoltak, így három naponként egyszer Cseng, másszor pedig Eng otthonában laktak, mely idő alatt azt csinálták, amit a másik akart. 1870-ben német és oroszországi turnéjukról hazafele tartó hajúton Cseng agyvérzést kapott, testének jobb oldala lebénult. Négy évvel később Cseng álmában elhunyt, és mivel az ikrek mája össze volt nőve, Eng három óra múlva követte fivérét.

Schlitzie, a tűfejű
slici
Fotó:  hollywoodreporter.com

Schlitzie feltehetőleg 1901-ben született New Yorkban Simon Metz néven. A leendő előadó mikrokefáliával jött világra, amely a fej összemenését és – Schlitzie esetében – a koponya hátsó részének kicsúcsosodását okozza, innen ered a tűfejű jelző. A rendellenesség szellemi visszamaradottsággal is jár, Schlitzie mentális korát felnőttként is egy négyéves értelmi szintjére becsülték.

A hasonló kondícióval élő embereket a cirkuszokban általában mindenféléknek beöltözve mutogatták, Schlitzie azonban kitűnt közülük és híressé vált.

Bár férfi volt, inkontinenciája miatt előadóként női ruhára emlékeztető öltözéket viselt. Állítólag kedélyes természete, gyermeki ártatlansága és az emberek iránti feltétlen szeretete tette népszerűvé. Miután gondviselője 1965-ben elhunyt, Schlitzie évekig egy kórházban feküdt, ahol az ott dolgozó Bill Frenchy Unk ismerte fel és hozta vissza a színpadra. Unk állítása szerint Schlitzie rendkívül hiányolta az előadást és a közönséget. Visszavonulása utáni utolsó éveiben is Los Angelesben, a lakása előtti parkban szórakoztatta az arra járókat, mondhatni azért élt, hogy az emberek arcára mosolyt csaljon. Schlitzie végül 1971-ben hunyt el, 70 évesen.

Több tartalom, a ma7 médiacsalád instagram profilján, ITT.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.