2023. szeptember 9., 12:26

Szlovák kutatók összefüggést találtak a COVID-19 és egy enzim között

A Komenský Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy egy enzim csökkent aktivitása kedvezőtlenül befolyásolja a COVID-19-ben szenvedő betegek gyógyulási esélyeit.

Enzim
Zuzana Hrabovská
Fotó: TASR

A vérben található butiril-kolineszteráz enzim aktivitása és a COVID-19 súlyos formája közötti összefüggést az egyetem Gyógyszerészettudományi Karán működő csoport Anna Paul Hrabovská vezetésével és a nagyszombati  Egyetemi Klinika munkatársaival együttműködve ismerte fel.

Olyan enzimről van szó, amelynek élettani szerepét eddig még nem írták le, sőt vannak olyan egészséges személyek is, akiknél ennek az enzimnek az aktivitása teljesen hiányzik. A COVID-19 járvány feltárta, hogy éppen ezek a személyek fokozottan érzékenyek a SARS-CoV-2 fertőzésre és azoknak az embereknek a csoportjában, akiknél a szóban forgó enzim aktivitása teljesen hiányzott magas volt a halálozási ráta"

- mondta Hrabovská.

A kutatócsoport által közzétett tanulmány 148, kórházban kezelt beteg 2021 októbere és 2022 májusa között végzett megfigyelésének adatait foglalta össze. Az enzim aktivitásának csökkenése akkor is negatív prognózissal jár, ha a beteg állapota átmenetileg javul. Másrészt az aktivitás növekedése jelezheti a beteg egészségi állapotának javulását.

Jó enzim
Illusztráció
Fotó:  Wikipédia
A szakemberek szerint az enzim többre is képes. Lehetséges biomarkerként szóba jöhet a váratlan csecsemőhalál tünetegyüttesénél. Ismert ugyanakkor a különböző időskori halálos betegségekkel kapcsolatos összefüggése is.

Hrabovská elmondta, a kutatás további célja, hogy az idősekkel kapcsolatos adatok alapján pontosítsák azokat az előrejelzéseket, amelyek alapján gyorsabban javítható a betegek egészségi állapota.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.