2023. január 25., 09:09

Sokba fájhat az öregebb autó átíratása tavasztól

Akár több száz euróval is többet fizethetünk áprilistól az autó átíratásakor. A módosuló illetékek a még viszonylag újnak számító –5-7 éves – autók esetében lennének a legkedvezőbbek. Kedvezményezett járműnek számítanának az elektromos autók is, de a nem feltölthető hibridek nem.

fekete autó
Illusztrációs felvétel
Fotó: pixabay.com

A tervek szerint a regisztrációs illeték „odafigyelne” az ökológiai szempontokra, de megnehezítené az öregebb gépjárművek eladását, ami már eddig sem volt egyszerű.

Eddig az illetéket az autó teljesítménye és életkora alapján állapították meg. Minél öregebb volt a jármű, annál kisebb volt a koeficiens. Egy 10 éves 140 kW-os teljesítményű járgány átíratása 112 euróba került. De mivel az új „emissziós szorzó” magasabb lesz, az újabb autókat részesítve előnyben, tavasztól ez az illeték 420 euróra rúgna. A nagy teljesítményű régebbi gépkocsik vásárlása tehát előnytelenné válna.

Előfordulhat, hogy egy 254kw-os teljesítményű 10 éves autóért magasabb illetéket kell fizetni, mint egy vadonatúj 400 kW-os teljesítményű G kategóriás Mercedesért.

Az öregebb, de még jó karban lévő ún. young timer autók átíratási költségei is jelentősen emelkedhetnek.

Lehet, hogy végül az átíratási illetékek mégsem lesznek annyira magasak, mivel a parlament még tárgyalni készül az esetleges változtatásokról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.