2023. szeptember 23., 09:49

Sertés szívet kapott egy haldokló férfi

A Marylandi Orvosi Egyetem sebészei egy sertés szívét ültették be egy haldokló férfi szervezetébe.

Sikeres felépülést!
Lawrence Faucette
Fotó: YouTube

Az 58 éves Lawrence Faucette haditengerészeti veterán állapota már olyan súlyos volt, hogy ha nem kap új szívet, biztos halál várt volna rá.

Arra már nem lett volna elég ideje, hogy felvegyék az átültetésre várók jegyzékébe. A műtét, amely még csak a második volt a maga nemében sikeres volt, bár az orvosok a következő időszakot kritikusnak tartják. Jó hír, hogy a beteg szervezete befogadta az idegen szervet.

Tavaly David Bennet szervezetébe ültettek egy genetikailag módosított sertés szívet, ami az első ilyen műtét volt. Sajnos a beteg két hónap múlva elhunyt. Mint kiderült egy rejtőzködő vírus volt a szervezetében.

Időközben a sebészek továbbfejlesztették az eljárást, így nem kizárt, hogy a mostani műtét sikeresebb lesz, ráadásul Faucette állapota jobb, mint volt Benneté.

Az Egyesült Államokban nincs elég beültetésre alkalmas szerv. Tavaly az orvosok csak 4 100 szívátültetést végeztek, ami negatív rekordnak számít.

Az állati eredetű szervek beültetése sokáig amiatt vallott kudarcot, mert az ember immunrendszere azonnal megtámadta a számára idegennek tűnő szöveteket.

Újabban a tudósok genetikailag módosított, az ember számára elfogadható sertés szervekkel próbálkoznak. A most felhasznált sertés szívben tíz genetikai módosítást hajtottak végre. Ennek során a sertés génjeit emberi génekkel helyettesítették, hogy megakadályozzák a beültetett állati szerv kilökését.

A tudósok remélik, hogy a genetikailag módosított állati szívvel és vesével folyítatott megfigyelések nyomán más állatok szerveivel is eredményes kísérleteket folytathatnak majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.