2021. augusztus 7., 17:15

Ritka hobbi: a láncfűrészes faszobrászat

A köbölkúti Vas László a művészetek több ágát is kedveli. Amellett, hogy kitűnően brácsázik és gitározik, évtizedek óta szobrokat farag. Egy alkalommal belepillanthatott a láncfűrészes szoborkészítés technikájába. Azon nyomban előkapta a fűrészt, és ő is faragott egy szobrot. Mióta ezt a technikát megismerte, mondja, a véső végleg a süllyesztőbe került.

vas_laci-1
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
Nem ördöngösség, egyszerűen nekem való. A szobraim nem túl kidolgozottak, de ezt a kissé elnagyolt stílust kedvelem. Úgy veszem észre, mások is, mert sokan kérnek belőlük.

Laci büszke arra, hogy az alapanyagért egyetlen élő fát sem kell feláldozni. Legutóbb akkor jutott nagyobb mennyiségű rönkhöz, amikor a község megújított egy zöldövezetet, de vett már ki egy-két szebb darabot a tűzifának valóból is. Amikor van alapanyaga, nem tud ellenállni, ilyenkor naponta farag.

vas_laci-8
Fotó:  Bokor Klára
Mindig a rönk mondja meg, mi lesz belőle

– mondja.

Főleg a formája, de a fajtája és a színe is meghatározó. Nézem, nézem, és egyszer csak megelevenedik. Amikor a kezembe veszem a fűrészt, a fejemben már él a kép a belőle készülő szoborról. A kétágú gesztenyefa például kínálta magát, hogy két madár üljön rajta, a masszív diófából hegyi kecske lett, a fenyőből földönkívüli. Nagy medve készült a testes nyárfából, bocs az akácból. Érdekes tapasztalat, hogy amíg a fenyő a vésőt nem szereti, a motorfűrésznek tetszik.
vas_laci-10
Fotó:  Bokor Klára

Mint mondja, az első vágások a legfontosabbak, ekkor nem szabad tévedni. De amikor kialakul a forma, az alkotás sínen van. Minél nagyobb egy szobor, annál könnyebb láncfűrésszel kifaragni. Szereti az állatokat, régebben ősmagyar fajtákat tartott, ezért a rönkökbe is leginkább állatok formáit álmodja. A községnek pár éve ajándékozott egy életnagyságú betlehemet, ehhez szintén életnagyságú szamarat és két kisbárányt is faragott.

vas_laci-4
Fotó:  Bokor Klára

Természetesen nem áll meg az állatok megformázásánál, hiszen olykor meglepő kéréseknek tesz eleget. A lánya például Dobby figuráját kérte a Harry Potterből és Yodát a Csillagok háborújából. A zenészeknek természetesen a fából faragott hangszerek tetszenek. Az ősmagyar motívumok is kedvencei, áll a portáján Árpád vezér, csodaszarvas, totemoszlopok, regehősök, de paraszt bácsik és rőzsehordó asszony is. 

vas_laci-2
Fotó:  Bokor Klára

Mivel ezek a faragványok nyers fából készülnek, bizony hasadnak és néhol berepedeznek, ezt azonban nem bánja, mert állítja, hogy így él a fa még sok évtizedig a kivágása után is, sokak örömére.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/31. számában.

vas_laci-2
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.