2023. június 29., 08:34

Rajtvonal és helyezkedés, a tanítás öröme és a négyes staféta – megjelent a MAGYAR7 26. száma

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

magyar7
Fotó: ma7

Leyenék úgy tervezik, hogy az eddig adott milliárdok után csekély 60 milliárd eurót kellene Ukrajnának összedobni a következő négy évben. Mármint az uniós tagállamoknak. A múlt hét csütörtökön 1,5 milliárdot át is utaltak Kijevnek, mivel ott úgymond nagyon jól mennek a dolgok. Ezenközben akadnak EU-s tagállamok, amelyek egyetlen eurócentet se láttak abból a helyreállítási kölcsönből, amelyet egyszer majd vissza kell fizetni. Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly írta a vezércikket, amelynek címe: Tolvajlás mint európai érték?

Felállt a rajtvonalra a Szövetség, írja Közélet rovatunkba Kolek Zsolt. Múlt pénteken a Szövetség Országos Tanácsa döntött a párt parlamenti jelöltlistájáról, és jóváhagyta a választási programot. A tanácskozás igazolta, hogy a Híd platform néhány politikusának távozása után a Szövetség jóval egységesebben képes fellépni, amely a választási siker garanciája lehet. Forró Krisztián vezeti a Szövetség listáját, őt követi Pandy Péter, az Országos Tanács elnöke és Mózes Szabolcs alelnök. Erős ajánlatot kaptak a déli és keleti régiók.
magyar7
Fotó:  ma7

Prigozsin nem valami naiv dekabrista, maga is Putyin rendszerének dörzsölt oligarchája, jól ismeri annak működését. Kevéssé valószínű, hogy nem tudta volna felmérni tettének következményeit. Ennek függvényében pedig még furcsább, hogy egyáltalán nekikezdett, írja külpolitikai jegyzetében Kocur László. Bármelyik irányból is próbálunk fogást találni az eseményeken, csak a kérdések számát gyarapítjuk. Csak abban bízhatunk, hogy ha a háború köde kicsit eloszlik, akkor majd tisztábban láthatunk.

A geometriához és a boldoguláshoz nem vezet királyi út címmel olvasható legfrissebb lapszámunk nagyinterjúja, amelyet B. Vida Júlia készített Kalácska Erzsébettel. Utolsó négy óráját tartotta éppen az Ógyallai Építőipari Szakközépiskolában, amikor meglátogatta. Negyvenhárom évig állt a katedrán, s végig ugyanabban az iskolában. Nemcsak matematikára és ábrázoló geometriára, hanem arra is, hogy féltve őrizzék magyarságukat. Hosszú pályafutása megkoronázása a nemrég kapott Németh László-díj.
Magyar7
Fotó:  ma7

A kamatokat is csökkentheti az új kormány? Nincs könnyű helyzetben az európai átlagpolgár, ha lakni akar. Különösen igaz ez a régiónkra, ahol a lakhatásra fordított kiadások teszik ki a családok bevételeinek jelentős részét. Az utóbbi időben az energiaválság veszélye fenyegetett sokakat, de közben a hitelek is jócskán megdrágultak a háborúra adott elhibázott gazdasági válaszok miatt, a politika által kínált megoldási tervekről azonban keveset hallani. Rajkovics Péter helyzetjelentése a Piac rovatban olvasható.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotta Visegrádi Négyek jelenleg még „csak” harminckét éve létezik, s a kezdeti nézetazonosságot immár jó ideje felváltotta az, hogy az egyes tagországok éppen az aktuális kormányok felfogását képviselik egy-egy, elsősorban nemzetközi fellépést igénylő témakörben. Sokan persze a folyamatosan fenntartott egységes vélemény idealisztikus képét kérik számon a V4-en.

A múlt héten miniszterelnöki csúcsértekezlettel zárta elnöki évét Szlovákia a szövetségben, s átadta a stafétát Csehországnak. Címlapunkon is a találkozó egyik emblematikus pillanata látható. Somogyi Szilárd: Stafétaátadás az akadályversenyen.

magyar7
Fotó:  ma7

Mintha csak Magyarország lenne az eltorzult nyugati ideológiák előretörésének az egyetlen akadálya. A szimbolikus hátbaszúrás metamorfózisa pedig jól érzékelteti a szándékot, hogy a még (vagy már nem is egészen) keresztény Európa rövid időn belül hajmeresztő horrorfilmhez válhat hasonlatossá. Fülöp Antal jegyzetének címe Hátbadöfés a kabaréban és a politikában.

Gulácsy Lajos (1882–1932) a modern magyar képzőművészet legkülönösebb képviselője, akinek sem előfutára, sem pedig követői nem akadtak. Stílusán nyomot hagyott a szecesszió, az angol preraffaeliták érzékenysége, valamint a szimbolizmus és az impresszionizmus is. A Magyar Nemzeti Galériában április 7-én nyílt és augusztus 27-éig tekinthető meg az életművet bemutató kiállítás, amelyről Zsebik Ildikó készített beszámolót Gulácsy Lajos, Na’Conxypan hercege címmel.
magyar7
Fotó:  ma7

Egy másik festő, egy hazai kortárs, Godány Sándor, aki Egyházgellén alkot, az elmúlt évek munkáit idén több önálló kiállítás alkalmával tudta bemutatni: a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban, Egyházgellén, a kultúrházban és legutóbb május 12-én, Dél-Afrikában nyílt tárlata. Ma már játszva festek, állította Balla Ritának.

„Hentzi tábornok, Alnoch ezredes és 418 hős halt mártírhalált a császárért és a hazáért”. A 22 méter magas, fémből készült emlékmű természetesen sértette a magyarok büszkeségét, de évtizedeken át megtűrték, csupán egymás között emlegették szégyenoszlopként, amelyben az elnyomott nemzettel szemben megnyilvánuló osztrák arrogancia öltött testet, olvasható Lacza Tihamér Leporolt Históriák sorozatában.

Múltunk rovatunkban Popély Gyula történész előadásának első részét közöltük, amely Budapesten, az Országházban tartott emlékkonferencián hangzott el Horthy Miklós kormányzó születésének 155. évfordulója alkalmából. Címe: Vitéz nagybányai Horthy Miklós, a nemzetegyesítő (I.).

Az egészségügyi minisztérium a közelmúltban közreadott rendelet tervezetében az országosan tapasztalható szakorvoshiánnyal indokolta a reformot. Ennek értelmében a közeljövőben a jelenlegi 61, papíron létező, de a gyakorlatban az orvoshiány miatt ténylegesen csak 54 működő gyermek sürgősségi szolgáltató pontok némelyikén jövőre csak a rendelési időt rövidítik le, majd 40-re csökkentik a hálózati pontokat. A helyzetet Molnár Gabriella térképezte fel a Bodrogközben és az Ung-vidéken.

magyar7
Fotó:  ma7

Vidék jövője – jövő vidéke címmel mezőgazdasági szakmai fórumot tartottak Makrancon, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. kassai regionális képviselete szervezésében. Erről tudósított Fábián Gergely.

„Iskolaépítők, iskolákat megtartók és megtöltők előtt emeljük meg ma a süvegünket, akik kitartó szeretetükkel viszik a vállukon közösségeink keresztjét” – mondta tanévzáró beszédében Madarász Róbert, a Patrona Nostra Kht. igazgatója a felvidéki katolikus iskolák tanévzáró ünnepségén június 22-én a komáromi Szent Rozália-templomban. Nagy-Miskó Ildikó tollából Tanúbizonyságot tettek az egység erejéről címmel olvashatják az írást.

A Párkányból származó dr. Sipos Dávid, PhD egyetemi adjunktus a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Képalkotó Diagnosztikai Tanszékének vezetője és képzési igazgatóhelyettese. Az idén Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjban részesült kiváló tehetséggondozó kategóriában. Vele beszélgetett pályájáról Bokor Klára.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján szinte magától értetődő volt, hogy az idei pedagógiai projektnap témája nem lehet más, mint a magyar költőóriás és forradalmár Gömörhöz és Nógrádhoz fűződő kapcsolata, felvidéki utazásainak emlékezete. A remekül sikerült napról Virsinszky Tamás küldött összefoglalót.

Mozgás, közös dalolás és versenyjátékok várták a csomai, a fülekkovácsi, a sávolyi és a bénai alapiskolák diákjait június 20-án, a kisiskolák soron következő találkozóján, Bénán. A négy alapiskola szoros kapcsolatot ápol egymással. Agócs Szvorák Emese írásának címe: Összefogtak a nógrádi kisiskolák.

Június 24-én a jelenleg Ipolyság településrészét képező Pereszlény községben emléktáblát avattak a jeles szülött, Manga János pedagógus, néprajzkutató és népművelő tiszteletére. De ki volt Manga és mi a jelentősége? Erre is választ kapnak Kaszmán Zoltán írásában.

A Hegysúri Kis-Duna Pikniket hagyományteremtés céljával indították annak idején a szervezők elsősorban a hegysúriak számára, ám a rendezvény mára a szenci régió egyik számontartott nyári fesztiváljává nőtte ki magát. Dunajszky Éva: „Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat” címmel olvashatják a tudósítást.

Így oltották a tüzet eleink, pontosabban ilyen eszközökkel, tudjuk meg Lacza Gergely beszámolójából. 2023. június 16-án és 17-én a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület és Somorja önkormányzatának rendezésében ötödik alkalommal valósult meg Közép-Európa egyik legnagyobb nemzetközi tűzoltó-technikai kiállítása.

Csodaszép levendulabirodalomba a mátyusföldi Tallós község határában található Levandériába kalauzolja el olvasóinkat Szomolai Andrea, ahol találkozott a tulajdonossal, Rémes Ferenccel.

Orvosi rovatunkban Asztalos Kele Orsolya a kullancsveszélyre hívja fel a figyelet és eloszlat néhány makacs tévhitet. Fontos tudni, hogy nem mindegyik kullancs fertőzött. Amennyiben valakit fertőzött kullancs csíp meg, még akkor is csak ritkán alakul ki betegség. A kullancs által terjesztett két leggyakoribb betegség a Lyme-kór, azaz borreliosis és a vírusos agyvelőgyulladás. 

magyar7
Fotó:  ma7

A Hazajáróban Pató Pál úr nyomába eredünk a Vág és Garam közén, majd fellapozzuk Szabó B. Csilla receptkönyvét, amelyből a teriyaki csirke és a japán palacsinta került a lapba.

Vas Gyula az Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV Veloce-t tesztelte.

Szurkoló rovatunkban Rajkovics György arról ír, hogy huszonhat év után ismét a negyedik helyet szerezte meg a női kosárlabda-Európa-bajnokságon a magyar válogatott.

magyar7
Fotó:  ma7

Rajkovics Péter Napsütötte kerékpáros vasárnap címmel tudósított az országos bringanapról.

Önök küldték rovatunkban Szabó Haltenberger Kinga írása olvasható Helyére került a kő, és vele együtt minden... címmel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.