2023. május 21., 19:33

Ötven éve indult az első mobiltelefon-hívás

Martin Cooper az első mobiltelefonhívást 1973. április 3-án kezdeményezte. Ő volt az egyik főmérnök a Motorola vállalatnál, és az első hordozható mobiltelefon prototípusának fejlesztésében is részt vett. Saját bevallása szerint a konkurens Joel S. Engelt, a Bell Labs munkatársát hívta fel elsőként.

img_4441.jpg
Ötven éve indult az első mobiltelefon-hívás

Cooper fontos szerepet játszott az első mobiltelefonok fejlesztésében, de jelentősen hozzájárult a mobilkommunikáció elterjedésében is.

Martin Cooper ma már Apple Watch okosórát visel, és iPhone-t használ, ezen nézi a fotóit, e-mailjeit, YouTube-ozik, de mint mondja, a több millió alkalmazás neki már sok, ezért máig elsősorban arra használja a mobilt, amire feltalálta, hogy másokkal beszéljen. ,,Elszomorít, amikor látom, hogy valaki a telefonját nézve megy át az úton. Nem normálisok. De ha pár embert elüt az autó, majd megtudják!” – mondta.

A mobilok atyja szerint lassan elérjük azt a pontot, amikor mindenkinek van mobiltelefonja, és bár most olyan fázisban vagyunk, hogy mindenki a telefonját bámulja, ez nem fog örökké tartani.

Az ideális mobiltelefon

Nem könnyű válaszolni arra a kérdésre, hogy találjuk meg az ideális mobiltelefont, hiszen nagyon nehéz kiigazodni az okostelefonok kínálatában. Rengeteg méretben, különböző árban és teljesítménnyel, felszereltséggel lehet őket megvásárolni a szolgáltatóknál vagy éppen független boltokban, mint a Duntel üzletlánc is. Sokak számára a teljesítmény a fontos, mások a kamera minőségét tartják az elsődlegesnek. Ezek mellet az akkumulátor üzemideje, a kijelző minősége is sokat számít. Mire figyeljünk oda? Meg lehet egyértelműen határozni melyik telefon számunkra a legjobb? A következő szempontokra mindenféleképp figyeljünk oda:

Funkciók: Gondold át, hogy milyen funkciók a legfontosabbak számodra, például jó kamera, hosszú akkumulátor-élettartam vagy nagy tárhely.

Operációs rendszer: Válaszd ki, hogy Android vagy iOS rendszert szeretnél. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Az Android rendszer nagyobb testreszabhatóságot nyújt, például a kezdőképernyő személyre szabását. Az iPhone korlátozottabb testre szabási lehetőségeket kínál, de egyszerűbb és átláthatóbb felhasználói felülettel rendelkezik.

Kijelző mérete és minősége: Nézd meg, mennyire nagy és jó minőségű a kijelző, hogy élvezetesen tudj rajta tartalmakat nézni, illetve, hogy a felhasználói élményed jobb legyen.

Akkumulátor élettartama: Figyeld meg, milyen hosszan bírja az akkumulátor egy töltéssel. Jobb, ha hosszú üzemidőt kínál, hogy ne kelljen gyakran tölteni.

Design és kialakítás: Ha számít az esztétikai megjelenés, nézd meg, milyen anyagokból készült és milyen stílusban tervezték a telefont.

Ár: Határozd meg a rendelkezésre álló költségvetésedet, és keress olyan telefont, ami belefér ebbe a keretbe.

Vásárlói és eladói vélemények: Olvass utána más emberek véleményének a kiszemelt telefonról. Ez segít abban, hogy megtudd, másoknak milyen tapasztalataik vannak vele. Ha lehetőséged van rá, menj el egy üzletbe és próbáld ki a kiválasztott telefonokat. Vedd a kezedbe és használd, nézd meg a kijelző minőségét, az érintési érzékenységet és a felhasználói felületet. Ez segíthet abban, hogy megtudd, melyik telefon passzol jobban a kezedbe és használható kényelmesen.

Fontos, hogy alaposan gondold át ezeket a szempontokat, és olyan telefont válassz, amely a leginkább megfelel az igényeidnek és elvárásaidnak.

Ne felejtsd el, hogy az ideális mobiltelefon megtalálása személyes döntés, és attól függ, hogy milyen igényeid és elvárásaid vannak. Érdemes alaposan átgondolni és összehasonlítani a különböző lehetőségeket, mielőtt döntést hozol. Az információk gyűjtése és az online források, valamint a termékértékelések és vélemények figyelembevétele segít abban, hogy megtaláld az igazi mobiltelefont.

Jó választás lehet a következő mobilsorozat

XIAOMI REDMI NOTE 12-es széria

A kínai Xiaomi gigavállalat márciusban mutatta be a Redmi Note 12-es sorozatot, s  ezzel a középkategória széles skáláját lefedte.

A Xiaomi Redmi Note 12 inkább alsó középkategóriás, a Redmi Note 12 Pro+ már a felső középkategóriára hajaz, köszönhetően az olyan extráknak, mint például a 200 megapixeles hátlapi kamera, a 120 wattos gyorstöltés vagy a 120 hertzes képfrissítés. Az igazi érdekességeket a Pro modellek rejtik.

Xiaomi továbbra is nagy dobozban szállítja készülékeit, egy töltőadaptert, illetve egy átlátszó szilikontokot is találunk a dobozban.

Külön kiemelném a Note 12 PRO készüléket, ami természetesen nálunk is elérhető meglepően jó áron Ezt a készüléket mar optikai stabilizációval is felszerelték, ami minimálisra csökkenti a fényképezőgép rázkódását a fényképezés során. Ha ezt a kis alkatrészt megrázzuk, miközben a fényképezőgép nem működik, a belső szerkezetbe ütközve enyhe zörgő hangot adhat ki. Ezt a zajt más telefonoknál is megfigyelhetjük.

Jackcsatlakozót és infravörös sugárzót is kaptak a mobilok, amik manapság ritkaságszámba mennek. A készülékek 5000 milliamperórás telepet kaptak, aminek köszönhetően az üzemidőre nem lehet panasz, egy teljes töltéssel használattól függően egy-másfél napot bírnak ki, ami tökéletesen megfelel a mai elvárásoknak.

Megjelent a MAGYAR7 20. számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.