2021. augusztus 11., 12:00

Nincs hová hátrálnunk - Megjelent a Magyar7 32.száma

Hetilapunk legfrissebb száma, amelyben Kövér Lászlóval is exkluzív interjút olvashatnak, már kapható az újságárusoknál vagy előfizethető oldalunkon.

 

magyar7 2021 32

Somorján járt Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, ahol a kitelepített magyaroknak avattak emlékművet. A házelnök a Magyar7-nek adott exkluzív interjút, amelyben szó esik példaképekről, golyónyomokról, személyes hibákról és arról, milyen jövő vár Európa államaira, ha nem sikerül fordítanunk az EU szekérrúdján. A beszélgetést Pomichal Krisztián készítette.

kövér magyar7

Lakájmentalitás címmel közli a lap Kövesdi Károly vezércikkét, melyhez az apropót a szlovák diplomácia Magyarország elleni bárdolatlan támadása szolgáltatta. A lap másik jegyzetének, amelynek szerzője N. Gyurkovits Róza, szintén a szlovák–magyar viszony turbulenciája a témája. Címe: Hungarofóboknak való. A külpolitikai jegyzet szerzője Hajtman Gábor, aki a belaruszok küzdelméről ír, akik elkeseredetten próbálják lebontani Európa utolsó diktatórikus rendszerét.

közélet magya7 32

Kifulladó tüntetés, diplomáciai vihar színesítette a múlt heti szlovákiai bel- és külpolitikai palettát. Kolek Zsolt elemző cikke a fenti témákkal foglalkozik. A világ majdnem minden jegybankja foglalkozik a gondolattal, hogy bevezeti a digitális valutát. Ennek előnyeiről és hátulütőiről ír Matus Tibor a lap gazdasági rovatában. Somogyi Szilárd a háztartási hulladék egyre tornyozódó problémáját járja körül, amelyben Szlovákia nem áll fényesen. Sok kérdőjel övezte a nemrég véget ért tokiói nyári olimpiai játékokat. Milyen olimpiák várhatnak a világ sportjára, és mennyiben befolyásolja az élsport helyzetét a pénz hatalma? Erről olvashatunk cikket Kolek Zsolttól.

piac magyar7 32

A lap kulturális rovatában egy különleges könyvet mutat be Névai Gábor. Kiss Sándor csodálatos módon megmaradt nyugati fogságban írt naplója és szebbnél szebb rajzainak a gyűjteménye, az Ecsettel a nyugati hadifogságban a Magyarságkutató Intézet kiadásában jelent meg. Lacza Tihamér kultúrtörténeti sorozatában ezúttal a magyarországi lóversenyek kezdeteibe nyújt bepillantást. Pedagógiai mozgalmak Hont megye székhelyén címmel közli a lap Csáky Károly helytörténeti írását.

tajaink magyar7 32

A Tájaink rovatban a felvidéki régiók eseményeiről kapunk hírt. Kisközségek nagy gondjáról, a szennyvízkezelés problémájáról olvashatunk cikket Agócs Szvorák Emese tollából. Fábián Gergelyarról tudósít, hogy hamarosan olvashatjuk Márai Sándor feleségének az emigrációban töltött években írt naplóit. Mikor durran ki az ingatlanlufi, teszi fel a kérdést Dunajszky Éva, aki a szlovákiai ingatlanpiac anomáliáit járja körül. Emlékművet avattak Somorján a kitelepített magyarok emlékének. A szoboravatón részt vett Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is. Az eseményről Reczai Lilla tudósít. Tragikus eseményeket bemutató kiállítás nyílt a vágfarkasdi református gyülekezet templomában. A mártírhalált halt és megkínzott egyházi méltóságok szenvedéseit bemutató tárlatról Szomolai Andrea írását olvashatjuk. Kaszmán Zoltán egy honvéd főhadnagyról és annak zselízi emlékművéről tudósít. Rimaszombatban felújították és kiállításra kerül Tompa Mihály íróasztala, erről tudósít Virsinszky Tamás a régiós rovatban. Molnár Gabriella egy kistárkányi mesetáborról ír, míg Bokor Klára egy százesztendős szőgyéni óvó néni pályáját rajzolja meg. Nagy-Miskó Ildikó pedig egy különös világrekord – amely bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe – egyik résztvevőjével készített beszélgetést.

eletmod magyar7 32

Domonkos Andor kutatóorvos a hetilap Kávézó rovatában egy különös betegségről ír, amelynek már a neve is különös. Hasznos nyári tanácsokkal lát el bennünket B. Vida Júlia az Életmód rovatban. Tizenhárom ezer kilométert kerekezett egy fiatalember Kőrösi Csoma Sándor útján. A Himaláját megjárt Zichó Viktorral Bárány János készített beszélgetést. A Hobbi rovat ezúttal a horgászaté, míg az Íz-lelőben Vass Laura töltött csirkét kínál, de nem a megszokott módon. Vas Gyula autós rovatában egy ideális gépkocsit tesztelt, amely ínyenceknek való.

szurkolo magyar7 32

Az olimpia mindig jó ürügy arra, hogy vita kerekedjen a honosított sportolókról. Rajkovics György cikkében legendás és kortárs sportolókról esik szó, akik új hazájuknak szereznek sportsikereket. Magyar szempontból eredményes olimpiát mondhatunk a magunkénak, hiszen a magyar sportolók húsz érmet szereztek Tokióban. Erről olvashatjuk Rajkovics Péter cikkét a hetilap sportrovatában.

A Magyar7-ből természetesen ezúttal sem hiányozik a heti tv-műsor és a keresztrejtvény, míg a hátsó borítón ezúttal Vízkelet Szent Anna-templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.