2024. január 15., 09:36

Nemcsak az okoseszközeink, de már az autóink is kémkednek utánunk

Azzal bizonyára már sokan régóta tisztában vannak, hogy az okoseszközeink, s ingyenesnek prezentált applikációik, vagy „az ingyenes és az is marad-ból” fizetőssé vált közösségi média adatokat gyűjt s ad el rólunk. Sokan azonban abban bíztak, hogy látszólag offline térbe kerülve szünetel a hétköznapi rémálom. Nos, bebizonyosodott, hogy nem. Egy a Mozilla Foundation által végzett kutatás megmutatta, hogy az általuk vizsgált 25 nagy autómárka gyártmányai közül EGY SEM teljesítette a személyes adatok védelmének még legalapvetőbb követelményeit sem, 84 százalékuk pedig harmadik felekkel osztja meg személyes adatainkat – számolt be a kutatás eredményeiről több hírforrás, köztük a theverge.com technológiai hírportál.

 

Orwell - 1984 - illusztráció
Fotó: reprofoto

És, hogy konkrétan milyen adatokról is van szó? Nos a lista hosszú és bővíthető. Egyebek mellett minden az autóvezetéssel kapcsolatos információ, mennyit használjuk az autót, hogyan és milyen gyorsan vezetünk, mennyi üzemanyagot fogyasztunk, a gépkocsi tartózkodási helye, az internetböngészés előzményei, de akár az is, hogy milyen zenét vagy rádióműsort hallgatunk, milyen filmeket néznek az utastársak az autóban és ez még távolról sem minden.

A Mozilla kutatása szerint az ÖSSZES vizsgált autómárka a „feltétlenül szükségesnél” több személyi adatot gyűjt az általuk gyártott gépkocsik felhasználóiról, mindeközben az esetek 92 százalékában elenyésző vagy semmilyen lehetőséget nem ad a felhasználóknak arra, hogy ellenőrzésük alatt tartsák ezeket a személyes adatokat. A gépkocsigyártók 84 százaléka harmadik felekkel is megosztja ezeket az adatokat, miközben a harmadik felek 76 százaléka fenntartja magának a lehetőséget arra, hogy ezeket az adatok eladja.

Az esetek 56 százalékában a személyes adatok birtokosai kérés esetén megosztják ezeket az adatokat a kormányzati szervekkel is. Még mindig nem állt fel a nemlétező szőr a hátukon? Akkor említsük meg, hogy a legnagyobb európai autógyártó, a VW az idei év második negyedévétől minden modelljének „okosrészét” mesterséges intelligenciával, ChatGPT-vel szereli fel. Micsoda öröm.

Ilyenkor persze lehet azt mondani, hogy akkor ne tessék autót venni. Igen persze, lehet ugyancsak kamerákkal telerakott buszokkal tömeg közlekedni, lehet gyalog vagy lovon járni a második-harmadik járásban lévő munkahelyre, esetleg kerékpárral, hiszen így télen úgyis üresek a milliós összegekből ecsettel készített kerékpárosutak a nagyvárosokban. Vagy akár tessék régebbi – elektromos kütyükkel még nem telezsúfolt – autót venni. Legalábbis még néhány évig ezek is használhatóak, addig amíg érvénybe nem lépnek az önmaguk és a nemlétező háttérhatalom érdekein kívül senkit sem képviselő agyhalott brüsszeli bürokraták erre vonatkozó korlátozásai. Apropó Brüsszel.

Az EU vezetése, amely röpke néhány évtized alatt képes volt geopolitikai tényezőként elhanyagolhatóvá és gazdaságilag rokkanttá tenni a többezer éven át a világban vezető szerepet játszó Európát, ezen a téren sem szeretne elmaradni a valós tulajdonosi háttér és célok tekintetében gyakorlatilag kifürkészhetetlen nagytőkétől.

Az EU-ban 2019-től forgalomba hozott új gépkocsik mindegyikét – természetesen „biztonsági megfontolásokból” – kötelezően helyzetmeghatározó rendszerrel látják el. Akarja e a fogyasztó vagy nem, kit érdekel, fizesse meg. Hiszen ez a piacgazdaság. Vagy nem? És az EU egyébként is egy kriptokommunista Egyesült Államok, a demokrácia fogalma pedig régen kiüresedett? Ugyan már kérem, dezinformáció.

2021-től az összes újonnan forgalomba kerülő gépkocsit egy úgynevezett OBFCM (On Board Fuel Consumption Monitoring)  kém-technológiával is ellátják az EU-ban, amelynek prezentált célja a fogyasztó védelme. Természetesen. Ez a technológia nem anonim, hanem teljesen személyre lekövethető módon (a személygépkocsi alvázszáma alapján) gyűjti az adatainkat, bevallottan például azt is, hogyan használjuk az autót, miképpen vezetünk, mennyi üzemanyagot fogyasztunk stb.. Az OBFCM technológia (a gépkocsi műszaki lehetőségeinek függvényében) vagy online vagy offline módon (utóbbi esetben a kötelező műszaki vizsgák alkalmával) továbbítja adatainkat az uniós szervekhez, amelyek aztán - természetesen - csak a mi érdekeink figyelembevételével használják fel azokat. 2021-től csak ezeknek az adatoknak a gyűjtésére került sor, az idei év kezdetétől válnak az adatok reálisan hozzáférhetővé az uniós szervek számára.

Hitetlenkedni tetszik, vagy éppen felháborodott az olvasó és oda küldené a brüsszeli bürokratákat ahonnét X éve jöttek? Utóbbi esetben, szívbántalmak elkerülése végett, ajánlanánk, hogy üljön le és egy pohárka kisüstivel orvosolja frusztráltságát! Persze csak ha nem vezet. Egyébként a közeljövőben már ez sem lehet gond, hiszen 2024-től már csak olyan új gépkocsik hozhatók forgalomba az EU-ban, amelyek rendelkeznek indításkontrollal összekapcsolt alkoholszonda előszereléssel, amely várhatóan néhány éven belül válik kötelező felszereléssé. Természetesen szigorúan a mi érdekünkben. Ezért csak óvatosan a szavakkal! Az autóban is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.