2021. december 6., 16:36

Ne vegyünk karácsonyi ajándékként állatot!

Az állat nem a legmegfelelőbb karácsonyi ajándék. Az ünnepek után gyakran menhelyeken vagy az utcán végzi, figyelmeztet az Állatok Szabadsága  (Sloboda zvierat) civil szervezet.

kutya
Fotó: Pixabay

Az aktivisták felhívják a figyelmet, hogy az élő ajándékok iránti kereslet a szaporítóknak és az állatkereskedőknek kedvez, valamint az interneten történő, ellenőrizetlen, anonim értékesítést is elősegíti.

A TASR hírügynökséget Pavla Dugovičová, a Sloboda zvierat elnöke tájékoztatta hétfőn.

Az állat élőlény. Az ünnepek után nem lehet másik modellre cserélni vagy visszaváltani. Az állattartás hosszú évekre szóló elköteleződést jelent. Különösen az adományozottal való előzetes egyeztetés nélküli, 'élő meglepetéseket' ellenezzük"

- hangsúlyozta Dugovičová. Hozzátette: a szlovákiai menhelyek egész évben tele vannak, hiszen több a befogadott állat, mint az örökbe adott. Példaként az egyik pozsonyi menhelyet említette, ahol idén 1769 kutyát és macskát fogadtak be, de eddig csak 997 állat talált új otthonra.

Az aktivisták felhívták a figyelmet arra is, hogy az élő ajándékok iránti kereslet a szaporítóknak és az állatkereskedőknek kedvez, akik kegyetlen körülmények között tartják a felnőtt állatokat, valamint a kölykeiket is. Hogy ennek véget lehessen vetni, a Sloboda zvierat a kedvtelésből tartott állatok tenyésztelepeinek kötelező nyilvántartásba vételét és az online értékesítés szabályozását sürgeti, e célból petíciót is indított.

A menhelyek minden, az állattartás iránt komolyan érdeklődő személyt arra buzdítanak, hogy vásárlás helyett inkább fogadjanak örökbe egy állatot.

Ezáltal nemcsak otthont adnak neki, de fel is szabadítanak egy helyet egy másik rászoruló állat számára. Lehetőség van virtuális örökbe fogadásra is, ilyen módon főleg a beteg, idős, illetve a hosszabb ideje menhelyen lévő kutyák és macskák segíthetők.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.