2023. március 19., 12:11

Ne bíbelődjenek ablakmosással a hétvégén, jön megint a szaharai homokfelhő

A mai naplemente és a holnapi napkelte némileg eltér majd a megszokottól. Újabb szaharai porfelhő halad át ugyanis a területünk felett, és ez az égboltra is hatással lesz felettünk.

szaharai-por.jpg
Illusztrációs felvétel
Fotó: Archív felvétel

Szlovákia időjárását már jelenleg is nagymértékű nyomásemelkedés befolyásolja, ami stabilabb és melegebb időjárást hoz térségünkbe. Délnyugat felől melegebb levegő áramlik be hozzánk, ugyanakkor a meleg levegő mellett a szomszédos kontinensről porfelhő is érkezik fölénk, írja a imeteo.sk portál.

Afrika felett ugyanis újabb homokvihar tört ki, amelynek következtében több tonna homok került a légkörbe, ami jelenleg már Szlovákia felé áramlik.

Ma lesz a legmagasabb porkoncentráció a légkörben Olaszország és a Balkán, de a mi területünk felett is. A mai naplemente és a holnapi napfelkelte után mi is észrevesszük majd a por jelenlétét a légkörben.

A naplemente és a napkelte sokkal vörösebb, sőt barnás színű lesz, mint az elmúlt napokban.

Holnap csapadék is várható, aminek következményei a motorháztetőkön és az üvegablakokon is megfigyelhetők lesznek. Az esőcseppek ugyanis megköthetik a porszemcséket, amelyek aztán később a földre eshetnek.

Megfelelő áramlás mellett évente többször is megfigyelhetjük a Szaharából származó por jelenlétét Európa felett. Becslések szerint évente körülbelül 60 000 tonna homok kerül így Európába a Szaharából.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.