2024. január 18., 12:20

Milyen bevételeink vannak hatással a nyugdíjunkra?

A nyugdíj összegét több tényező is befolyásolja. Jelentősen veszíthet azzal, ha a biztosító egyiket vagy másikat nem számítja be a nyugdíjába.

nyugdíjas nyugdíjasok
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Öregségi nyugdíjra az a biztosított jogosult, aki a nyugdíjbiztosítási időből legalább 15 évet szerzett, és elérte a nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjbiztosítás időtartama: a kötelező nyugdíjbiztosítás időtartama, az önkéntes nyugdíjbiztosítás ideje, a rendőri, hivatásos katona és felkészítő szolgálati idő.

A munkaviszony tekintetében figyelembe kell venni a teljes ledolgozott nyugdíjbiztosítási időszakot (az az időszak, amely alatt a biztosított nyugdíjbiztosításban volt és biztosítási díjat fizetett akár munkavállalóként, akár egyéni vállalkozóként, akár önkéntesen biztosítottként), azaz az utolsó időszakot is.

Ha a Szociális Biztosító nem veszi figyelembe az érintett munkaviszonyát, és megbízható dokumentumokkal rendelkezik a biztosítási időről, amelyet az öregségi nyugdíj összegének kiszámításához nem értékeltek, ezeket a dokumentumokat benyújthatja a biztosítóhoz. Eredetinek kell lennie a munkáltatói okiratoknak, amelyeken ki kell mutatni, hogy mikor - mennyi ideig tartott a munkaviszony, esetleg a bruttó kereset/elszámolási alap összege is. A benyújtott dokumentumok alapján a Szociális Biztosító dönt az esetleges nyugdíjemelésről. A nyugdíj legfeljebb három évre emelhető visszamenőleg a hiányzó dokumentumok benyújtásától számítva.

Az átlagos személyi bérpont meghatározásakor azok az elbírálási alapok, amelyek alapján a biztosított fizetett díjakat értékeli. Érvényes, hogy minél magasabbak voltak a járulékok, és minél hosszabb ideig fizette azokat, annál magasabb nyugdíjat állapít meg a Szociális Biztosító.

Sok alapvető katonai szolgálatot teljesített férfi aggódik amiatt, hogy ez az időszak beleszámít-e a nyugdíjba. A nyugdíjbiztosítási időbe beletartozik a katonai alapszolgálat is. Ez az időszak a benyújtott katonai könyv vagy a katonai levéltár katonai alapszolgálatról szóló igazolása alapján értékelhető.

A nyugdíj összegét a törvény által megállapított képlet alapján számítják ki, a mindenkori nyugdíjérték, az átlagos személyi keresetpont és a nyugdíjbiztosítási idő szorzataként.

Ha a biztosított egyben megtakarító a második pillérben, a nyugdíj összege ugyanúgy kerül megállapításra, mint a megtakarítónak nem minősülő biztosított esetében, és ezt követően csökkentik az öregségi nyugdíj-előtakarékosságban való részvétel idejéhez tartozó nyugdíj arányos összegével, attól függően, hogy ezt az időszakot milyen időtartamban szerezték meg. A biztosítási időszakok áttekintésére irányuló személyes, írásbeli, e-mailes vagy telefonos megkeresés alapján a Szociális Biztosító a biztosított részére tájékoztatást küld a biztosított egyéni számlájának állapotáról, állapotának változásáról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.