2023. augusztus 17., 13:19

Mennyit költünk gyógyszerre?

Szlovákia mindig is élen járt a gyógyszerfogyasztást és – felhalmozást illetőn. Pedig már a receptre felírt orvosságokért is szinte mindig fizetünk. A hozzáfizetés pedig sokszor tetemes összeget tesz ki. Ez derül ki az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal felméréséből, amit még áprilisban végeztek 1014 személy bevonásával.

gyógyszerek
Fotó: Pexels

A megkérdezettek 96 százaléka ismerte be, hogy bizony hozzá kell fizetnie a vényre felírt gyógyszereihez is. Ez pedig 1 eurótól egészen 50 euróig is terjedhet.

A felmérésből kiderült az is, hogy a lakosság 93 százaléka évente legalább egyszer vásárol olyan gyógyszert is, ami nem receptköteles, s aminek az árát teljes mértékben meg kell fizetni.

A megkérdezettek 29 százaléka 51 és 100 euró között összeget költ a fizetős patikaszerekre. 33 százalékuk pedig 1 és 50 eurót hagy a gyógyszertárban vitaminkészítményekre és más szabadon megvásárolható gyógyszerre.

Megérne egy felmérést készíteni arról is, hogy mennyi gyógyszert halmozunk fel, illetve tudjuk-e, mi a teendő a lejárt szavatosságú, vagy föl nem használt gyógyszerekkel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.