2022. március 23., 20:08

Ma van Zsolnay Vilmos keramikusművész halálának 122. évfordulója

Egyszerű mesteremberekként indultak a Zsolnayak és csodálatos világot varázsoltak maguk köré.

Iparművészeti Múzeum
Az Iparművészeti Múzeum is elképzelhetetlen volna a Zsolnayak művészete nélkül.
Fotó: wikipedia

Zsolnay Vilmos édesapja, Zsolnay Miklós kívánságára vette át a családi üzlet irányítását, majd a bátyja agyaggyárát is. A családi manufaktúra fejlesztése mellett maga is kutatott, kísérletezett – az ő találmánya az úgynevezett porcelánfajansz, valamint az épületek díszítésére alkalmazott fagyálló pirogránit, amelyekkel hatalmas sikert aratott.

Zsolnay Vilmos közreműködött az eozinmáz technikájának kidolgozásában is: gyára elsőként alkalmazta ezt a mázat elsősorban szecessziós stílusú kerámiatárgyak bevonataként.

1900. március 23-án bekövetkezett halála után a gyárat fia, Miklós vitte és fejlesztette tovább - 1922-ben bekövetkezett haláláig.

Az ő életükkel sajnos lezárult egy korszak, ami után a gyár már nem volt ugyanaz, ami volt a Monarchia keretei között.

A Zsolnayak a korszak legkiválóbb építészeivel dolgozhattak együtt. Csak néhányat említsünk meg a legjelentősebb épületek közül, amelyek építésében és díszítésében közreműködtek: a budavári Mátyás templom, az Iparművészeti Múzeum, a kecskeméti Városháza, az Országház, a Műcsarnok...

Pécsett, a mediterrán hangulatú szülővárosukban, a Zsolnay Negyedben - világhírű kerámiagyáruk területén – megcsodálhatjuk a legkorábbi Zsolnay-termékeket is.

A Zsolnay Kulturális Negyedhez közeli dombon található a Zsolnay-család tagjainak végső nyughelye is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.