2022. április 26., 12:00

Luxus lesz a jogosítvány? Pozsonyban már 1000 eurót is leperkálnak érte

Többet kell várni a „hajtásira” és drágább is lesz. Az energiaáremelés, az ingatlanok árának meglódulása érzékenyen érinti az autóiskolákat is. Az ott oktatók zöme ráadásul már idős, a fiatalok nem nagyon kapkodnak a rosszul fizető állás után.

autóiskola
Fotó: TASR

Pozsonyban néhány autóiskolában már most is 1000 euróba kerül a jogosítvány megszerzése. De ha valaki gyorsított menetben akar hozzájutni, vagy individuálisan, akkor pénztárcája akár 1500 euróval is könnyebb lehet.

Az árak a kisebb városokban is emelkednek. A koronavírus miatt az autóvezetést novemberben kezdő és most folytató érsekújvári fiatalember, Peter a Markíza Televíziónak elmondta, ő még 650 eurót fizetett a kurzusért, de most már 700-750 euróba is belekerül.

A jogosítványszerzés ára az utóbbi bő másfél évtizedben drasztikusan emelkedett. Míg 2005-ben nagyjából 200 euróból meg lehetett úszni, a járvány előtt már háromszor annyiba került és nagyon úgy tűnik, a határ a csillagos ég.

Az autóiskolák is ezt prognosztizálják. Minden drágul, nekik is többe kerülnek az elvezetések, amit a munkatársaik után fizetnek, de nőttek az energiaárak, az autók is drágultak és többet is kell rájuk várni.

Míg egy átlagos autóért tíz éve 10 ezer eurót fizettek, manapság ennek másfélszeresét.

Az Unióban átlagosan 1000 euró körüli összegbe kerül a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gépjárművezetői tanfolyam. Lengyelországban és Csehországban olcsóbb, Ausztriában drágább a „jogsi”, mint nálunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.