2022. május 12., 07:42

Kiút az energiaválságból szlovák módra, avagy lesz még ideje ennek a kormánynak a reformokra? – Megjelent a MAGYAR7 19. száma

„Múlt héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke előállt a következő esti mesével, ezúttal az Oroszország elleni olajembargóval. Sokan írták ezt a mesét, ám a szerzők neve homályban marad, csak találgatni tudunk. Igaz, korábban a kormányfők megállapodtak, hogy minden országnak szuverén joga az energiabiztonságának a biztosítása, ám ez Ursula nénit láthatóan nem zavarja” – írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly Ursula néni meséi című vezércikkében.

Magyar7 - 2022/19.

Kolek Zsolt egyszerűen csak szlovák L'art pour l'art Társulatnak nevezi a négypárti kormánykoalíciót. „A múlt hét után szemernyi kétségünk sem maradt, hogy a szlovák kormány új értelmet ad az öncélúság, a művészeteket egykor új szerepfelfogásba sorakoztató fogalmának.

Amit Matovičéktól látunk: a hatalom a hatalomért, az minden esztétikától lefosztott pőre szomorújáték, némi komikus beütéssel. A politikából régóta ismerjük, hogy a kudarcot a tétcsökkentő kommunikáció követi. Ennek iskolapéldáját láthattuk, miután a szlovák törvényhozás múlt szerdán az előzetes várakozásokkal szemben mégsem függesztette fel a szervezett bűnözői csoport létrehozásával és működtetésével meggyanúsított Robert Ficót.

Magyar7 - 2022/19.

A zöldek gazdasági minisztere, Olaf Scholz helyettese, Robert Habeck mondja, hogy Németország kénytelen lesz bezárni 13 olajfinomítójából legalább egyet, a brandenburgi Schwedt mellett, az ugyanis, lévén még az NDK-nak épült, csak orosz nyersolaj feldolgozására képes, írja SZ.E.SZ. -től részegülten című jegyzetében Pomichal Krisztián.

Történik mindez egy olyan régióban, amely egyébként is a német újraegyesítés nagy vesztese volt. Most legalább nem Wartbuggal, hanem hidrogén meghajtású busszal mehetnek szociális segélyért a munkájukat vesztett szerencsétlenek. Járulékos kár ez a Szent Európai Szolidaritásért (SZ.E.SZ.) folytatott harcban.”

Szomolai Andrea beszélgetett a hatvanéves muzsikussal, Szarka Gyulával, aki a  Ghymes együttes társalapítója, szólólemezek és zenés színházi darabok szerzője, Kossuth-díjas. Jellegzetes hangjáról, öblös nevetéséről, jó kedélyéről ismert. Mint mondja annak idején elsősorban magyar népzenét játszottak.

Megtanultuk a Kárpát-medence magyarságának népzenéjét kívülről, belülről. Aztán ebből kiindulva saját zenét kezdtünk játszani, de mi nem tudtuk, hogy világzenét játszunk. Akkor ez még Magyarországon is nagy port kavart, sokan nem is szerették, főleg az autentikusok.

Ők ezt istenkáromlásnak nevezték, megkérdőjelezték, hogyan lehet ilyen formában hozzányúlni a népzenéhez. A világzenébe minden belefér, tulajdonképpen zenék fúziójáról van szó, néha elég tréfás is tud lenni. A lényeg az, hogy mennyi emberhez tudsz szólni ezáltal, és hogy meg tudsz-e maradni hitelesnek.”

Rajkovics Péter a Piac rovatunkban teszi fel a kérdést, hogy van-e más út, mint az olaj? „Ahogy arról még tavaly, a háború kitörése előtt írtunk, Szlovákia a meglévő lehetőségek közül a hidrogént választotta, mivel Richard Sulík szerint ez egy lehetséges útvonal a sikerhez. Tegyük rögtön hozzá, hogy a gazdasági miniszter, aki tiszta fejjel szokott kalkulálni, maga is megjegyezte, csodákat azért nem érdemes várni ezen a területen. A mindennapjainkban nem lesz piacvezető a hidrogén, mint energiaforrás, de a gyárak egy része fokozatosan átállhatna. Másrészt pedig a korábban kidolgozott stratégia szerint 2030-ig 7500 személyautó, 200 autóbusz, 800 egyéb jármű és 12 vonat működne hidrogénre Szlovákiában. Kassán akár hibridmeghajtású villamosokat is üzembe helyeznének.”

„A világóceánokon hirtelen nagy lett a sürgés-forgás, hadihajónyi megajachtok kapcsolták ki a nyomkövetőjüket és menekültek a Seychelle-szigetek, a Fidzsi-szigetek vagy az arab világ felé, de török kikötőkben is felbukkantak többszáz millió dollárt érő hajók. Hírek szerint csak az olasz rendőrség 140 millió eurónyi orosz villát és jachtot foglalt le. A többnyire egzotikus (például bermudai) felségjelzés alatt úszkáló lélekvesztők később  biztos, ami biztos – Oroszország távolkeleti kikötői felé vették az irányt” – írja Kövesdi Károly a Célkeresztben az oligarchák cikkében.

Magyar7 - 2022/19.

Előbb a nagyobb városokban, utóbb mindenütt veszélybe kerülhet a betegszállítás, ha rendszerszinten nem változik meg a finanszírozása, illetve, ha – rövid távon – az egészségbiztosítók nem emelik meg a támogatási keretösszegeket. Az egyes egészségügyi ágazatok és a mindenkori egészségbiztosítók tárgyalásai rituális pávatánchoz hasonlatosak. A (bármilyen) egészségügyi szolgáltatók általában több forrást szeretnének. A biztosító nem akar annyit fizetni. A tárgyalásoknak van egy határideje. A felek súlyos nyilatkozatokat tesznek, majd a határidő környékén általában megegyeznek. Miért beteg a betegszállítás? A kérdésre Kocur László keresi a választ.

300 ezer, és ami mögötte van. Megszavazta a pozsonyi parlament a Csemadoknak a működési támogatást. Somogyi Szilárd összefoglaló írásában leszögezi, a törvény perambuluma különösen jelentős. „A Szlovákiában élő magyarok nemzeti öntudatáról” beszél. Nem kisebbségről, nem nemzetiségről, hanem a Szlovákiában élő magyarok nemzeti tudatáról beszél. Talán ez az első országos jelentőségű dokumentum, amely kimondja, hogy mi, ön és én, kedves olvasó, nem egy szlovák többséghez viszonyított kisebbség vagyunk, hanem magyar nemzeti tudattal rendelkező szlovákiai lakosok. Magyarok.

Magyar7 - 2022/19.

Nem könnyű megszokni, hogy a Szövetség egységes párt, amelyben ugyan vannak platformok, de végső soron a helyi szervezet tagsága dönt a jelöltállításról az őszi önkormányzati választásokra. Ha ebbe fentről beavatkoznak, akkor a sérelmezett helyzetbe került platform önálló életre kel, mint ahogy ez Nagymegyeren megtörtént. Sürget az idő! a címe Száraz Dénes jegyzetének.

Erzsébet királyné magyar orvosa volt Balassa Jánost (1814–1868) a magyar orvostörténet a legnagyobb magyar sebésze. Fordulatokban gazdag életével ismerkedhetünk meg a Leporolt históriákban, Lacza Tihamér tollából. Rövid életének az vetett véget, hogy nem volt a közelében egy hozzá méltó tudású sebész.

Judith, Věra meg más celebek. „Amazonok ideje, hát ez is eljött. Emlékezetem hosszú ideje sok mindenről tudna mesélni, hiszen, ha nem hal meg jó időben az ember, már csak ez marad, sok régi mese és régi bűn. Meg a töprengés.
Értettem egykoron, mi is hajthatta régvolt időkben azokat a nőket, akik férfi(as) álnév alatt írtak regényeket, nem is rossz verseket, festettek csodaszép képeket. Megláttam műveikben, mennyire más szemlélettel-látásmóddal gyarapították a művészeteket. Mikor én találkoztam velük, már nem volt titok, kik ők” – írja jegyzetében N. Gyurkovits Róza.

Kettős évfordulóra készül Losoncon a Szabó Gyula Emlékház. Ötven éve hunyt el a szlovákiai és egyetemes magyar festészet emblematikus egyénisége, a 115 éve született Szabó Gyula. Festészete és grafikusi munkássága szervesen hozzátartozik a szlovákiai magyar kultúra évtizedeihez. Figyelemmel követte a világ és szűkebb környezete történéseit, reakciói beépültek a művészetébe. Múltunk rovatunkban Szabó-Haltenberger Kinga Határtalan barátság című írása olvasható.

Tájaink rovatunk Miért válasszuk a magyar óvodát? című cikkünkkel kezdődik. Reczai Lilla azt írja, mielőtt a szülők döntenek, hogy melyik óvodába írassák be gyermeküket, a szakemberek azt tanácsolják, ismerkedjenek meg az óvodával, ismerjék meg a programját, eszköztárát és az óvónőket. Erre ma már a legtöbb óvoda nyitott, fontos ugyanis a személyes találkozás, a beszélgetés, a tévhitek, aggályok és félelmek eloszlatása. A személyes kontaktus a bizalom megteremtésének legjobb módja.

Magyar7 - 2022/19.

Színpadot avattak a Mátyusföldön, Nádszegen. A színpadon a jövőben minden nádszegi kultúrcsoport és a faluba érkező művész helyet kap. Szinte az egész falu magyarsága kivonult a nádszegi magyar alapiskola és önkormányzat által szervezett színpadavató ünnepségre. A rendezvényen megjelent tömeg bizonyítja, hogy Nádszegen jó kondícióban van a magyarság, erős a hagyományőrzés igénye, biztosak a család, a keresztény hit és a magyarság gyökerei, írja beszámolójában Szomolai Andrea.

Kollai István történész-közgazdásszal, a Pozsonyi Magyar Intézet korábbi igazgatójával beszélgetett Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója a Liszt Intézetben az Akadémiai kiadó gondozásában megjelent rendhagyó szemléletű könyvéről, amelynek címe: Szlovákia királyt választ. A könyv a szerző meglátásait foglalja össze, miután végigolvasta az elmúlt száz év szlovák történelemtankönyveit, hogy felmérje, miként vélekednek a szlovákok közös történelmünkről. A könyvet Dunajszky Éva mutatja be.

Kovácspatak a 19. század második felében híres üdülő és gyógyfürdő volt, vendéglőkkel, panziókkal, szállodával, ahol szólt a zene, pezsgett a társadalmi élet egészen az I. világháborúig. Klein Ferencz, az üdülőközpont egykori igazgatója mondta, Kovácspatak egy olyan kivételes üdülőhely, amely a külföldi létesítményekkel való összehasonlítást fényesen kiállja, és vár minden olyan vendéget, aki magyar helyen, külföldi kényelemmel óhajt nyaralni.

A falu saját vasútállomással rendelkezett, ahol megállt a pesti gyors és hajókikötője is volt, idézi fel a dicső múltat Bokor Klára.

A Nemes Nagy Ágnes 100 programsorozat égisze alatt, az Irodalmi Karaván részeként Rómában és Nápolyban mutatták be az Egy másik Róma című kamaraoperát, amelyben Jókai Ági színművész is szerepel. Az előadást május 21-e és 26-a között felvidéki turné keretében Komáromban, Kassán, Rimaszombatban, Galántán és Pozsonyban láthatja a közönség. Az előadásról és a körútról beszélgetett Nagy-Miskó Ildikó a komáromi származású tehetséggel. 

A Csemadok Nógrádi Területi Választmányának legutóbbi konferenciáján „megfiatalodott” a szervezet. Koronczi Ferenc elnököt Gál Veronika, Galcsík Károly titkárt pedig Fekete Gábor váltotta a funkcióban. Gál Veronika szerint Nógrád szórványvidék lett, ezért a rendezvényeiket megpróbálják központosítani olyan értelemben, hogy több falu fog majd össze és szervez meg egy-egy rendezvényt. A tervekről és a megváltozott szemléletről tudósít Agócs Szvorák Emes Fiatalos lendülettel címmel.

Európai Örökség címet kaptak a gömöri templomfreskók. A gömöri és kishonti templomok középkori falfestményeinek jelölését Kassa és Besztercebánya megye, a Gömöri Regionális Turisztikai Szervezet (OOCR Gemer), a Gótikus Út polgári társulás, valamint a rimabrézói evangélikus egyház nyújtotta be. Most már ezzel a címmel büszkélkedhet Rimabrézó, Rimabánya, Kraszkó, Kiéte, Kövi, Csetnek, Martonháza és Gecelfalva evangélikus temploma, Hizsnyó, Gömörrákos és Süvete katolikus temploma, valamint Pelsőc református temploma. Erről az eredményről ír Fábián Gergő.

Üdítő folklórfesztivál Feleden a címe Virsinszky Tamás beszámolójának. Két év kényszerszünet után rendezték meg ugyanis újból a Területi Gyermek Folklórfesztivált Feleden, amely immár a 27. volt a sorban. Az idei találkozó központjában ezúttal a medvesaljai tájegység állt. A rimaszombati járás magyar tannyelvű alapiskoláiban működő gyermek néptánc-, illetve folklórcsoportokat várják ide évről-évre. Idén hét iskolából összesen 135 gyerek vett részt a rendezvényen.

Idősebb és ifjabb Szabó Tamás nyolc éve tartanak juhokat, főleg merinót. Nyájukat, a jelenleg 310 birkát, nagy valószínűséggel utoljára nyíratták meg a napokban. Molnár Gabriella ellátogatott a birkanyírásra.

Ahogy elnéztem a jámbor állatokat, tényleg birkatürelemmel várták sorsukat. Szinte csak egy-kettő rúgott párat a folyamat közben. Talán emlékeztek rá, hogy a nyírás a javukat szolgálja. Gyakorlati jelentősége is van annak, hogy megszabadítják  őket a bundájuktól. Az állatnak melege lenne, ösztönösen a hűvöset keresné, képes lenne nem legelni, legyengülne, elpusztulna, ha egész éven át meghagynák a szőrét.”

Kaszmán Zoltán Fejlődő közúthálózat a Nagykürtösi járásban című tudósításából egyebek mellett megtudjuk, hogy alig indult be a 2022-es esztendő útfelújítási hulláma, mintegy 660 ezer euróból már 6,5 kilométernyi útszakaszt újítottak fel a Nagykürtösi járásban. Új aszfaltburkolatot kapott a Kiskürtös–Bussa és a Kóvár–Ipolykeszi közötti szakasz, miként a nagycsalomjai községháza, a helyi posta, az egészségügyi központ és a könyvtár mentén húzódó 2597-es számú harmadosztályú út is.

Folytatjuk a középiskolások irodalmi vetélkedőjét. Ezúttal arról írt Kovács László, hogy milyen volt a sora Petőfi Sándornak a Magyar Társaságban Selmecen.

Zupko Mária logopédus az orrhangzós beszéd (rhinolália) problémájával foglalkozik, és most is kínál a beszédet javító tornákat.

A Hazajáróban a székely anyaszék szívében lévő nevezetességekkel, hangulatokkal ismerkedhetünk meg Kenyeres Oszkár tollából.

Udvarhelyszék székely anyaszéknek neveztetik azért, mert régente a székelyek főkapitánya legtöbbször itten lakott, itt tartattak a székely nemzeti gyűlések. Felülete hegyes, kevés térhellyel, keleti és északkeleti oldalán roppant havasok és ezekből kinyúló rengeteg erdőségek borítják.”

És itt lakott maga a legnagyobb székely, Orbán Balázs is, akivel évek óta járjuk Székelyföldet. Nagyon ideje volt már, hogy 2015 nyarán körülnézzünk magában az anyaszék szívében, Székelyudvarhelyen és környékén, amely a nagy író bölcsője és végső nyughelye is egyben.

Magyar7 - 2022/19.

Vas Laura spárgát készített hollandi mártással és a sokmagvas ropogós receptjét is ismerteti. Vass Gyula ezúttal az Audi Q5 Sportback 40TDI quattrot tesztelte, amely a terepkupé frissített változata.

Ép lélekkel és őszinte szívvel körbefutni a Balatont a címe Hajtman Gábor saját tapasztalatain alapuló beszámolójának. Mint írja, „nem egyedül futottam végig a 211 km-es távot, hanem a Gyorsvizit nevű csapatommal, amelynek ezúton is köszönöm, hogy velük tarthattam. Tavaly októberben vettem rész először ezen az eseményen, és idén másodszor is hozzásegítettem csapatomat a körverseny teljesítéséhez. Természetesen stafétafutásról beszélünk, a tízfős csapatban egymást váltottuk. Mindenki annyit vállal, amennyit bírt. Az egyes ellenőrző pontoknál váltottunk, stafétabotunk pedig egy karóra volt. Biztattuk egymást, végig hittünk egymásban, és mindenki teljesítette a távot, hozta azt az eredményt, amelyet megígért. Csapatmunka volt ez a javából!”

Százhetvenhatan tekernek el előttünk, az egész alig tart egy percig. Elöl két boldognak tűnő olasz, ez az ő napjuk, utánuk százhetvennégy üldöző. Tudják, hamarosan befogják őket. Aztán fel a „hegyre”, és valaki elsőnek ér a célba. Páran nagyot buknak, még az utolsó métereken is. Véget ér a Giro első napja. A szurkolók hazamennek, három szakasz után a verseny Olaszországban folytatódik.”

Rajkovics György hangulatos beszámolójának címe: A világ legjobbjai a bazilika tövében.

Az Aranyosmaróthoz közeli Malonyán található Közép-Európa egyik legnagyobb botanikus kertje. 1892-ben ugyanis itt alapította meg Ambrózy-Migazzi István azt az arborétumot, mely ma 67 hektárnyi területen mintegy 2300 növényfajnak ad otthont. Az alapító szobra látható idei 19. lapszámunk hátoldalán.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.