2022. július 27., 08:48

Kit érdekel az igazság, ha a maszatolásra nagyobb az igény? És kit érdekel a kreatív vállalkozó, ha „csak” hazai? – megjelent a Magyar7 30. száma

Már kapható a Magyar7 legújabb száma. Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz!

magyar7
Fotó: ma7

„István úgy fogalmazott, neki mi vagyunk a kapocs a világhoz – és ez a gondolat az utóbbi időben gyakran visszaköszön. Nem kevesen hívnak mostanában, bőségesen van alkalmam beszélgetni a számunkra legfontosabbakkal, az olvasókkal.

Van tehát, akinek kapocs vagyunk, más a meglévő felhozatalból az elsődleges információforrásnak tart, sokan mércének tekintenek, van, aki úgy véli, amiről mi írunk, az a magyar valóság, megint mások azt emelik ki, hogy végre van konzervatív hang is a Felvidéken.

Szóval, az Isten áldása van a munkájukon üzenettől kezdve, a Hajrá Magyar7-ig, széles a skála, és nekünk minden egyes olvasói reakció fontos visszajelzés. Bírálatból ugyan kevesebb jut – bírálóink a közösségi oldalakon élik ki magukat, gyakran álnév mögé bújva – pedig a jószándékkal megfogalmazott kritika elől sem ugrunk el” – írja vezércikkében Molnár Judit főszerkesztő. 

lapa
Fotó:  ma7

Mindent kétszer mond, kétszer mond a címe a heti politikai összefoglalónak. Ebben Kocur László megállapítja, hogy a koalíciós válság frontvonalai úgy beálltak, mint az orosz-ukrán vonalak Donbaszban.

Az Egyszerű Emberek a jelen állás szerint nem akar nagy presztízsveszteséggel járó vezéráldozatot hozni, a jelenleg második legerősebb kormánypárt viszont ebben az esetben hajthatatlannak mutatkozik. Marad a helyben toporgás.

Egyre kreatívabbak nyugati szövetségeseink, akiknek bizony komoly gondot okoz a közel-keleti és afrikai migránsok tömege.

Egyesek hajóra, mások repülőre raknák őket, megint mások meg úgy szabadulnának meg az emberfeleslegtől, hogy olyan országokba is küldenének, ahova eleve nem akartak menni, és ahova nem is akarják őket befogadni, írja Haják Szabó Mária Európa és a migráció című jegyzetében.

lapa
Fotó:  ma7

Anekdoták alapján nem lehet a háborút elemezni, állítja az aradi származású izraeli biztonságpolitikai szakértő, Robert C. Castel, aki a haifai egyetemen szerzett diplomát, doktori értekezését biztonságpolitikai innováció témájában írta.

És ez az, tehát az innováció, amiről sok érdekeset elárul abban az interjúban, amelyet Pomichal Krisztián készített vele.

Kövesdi Károly foglalta össze Orbán Viktor – nem középiskolás fokon címmel a magyar miniszterelnök tusványosi beszédét, amelyet lehet félreérteni, lehet pocskondiázni, meg is lehet érteni, de egyet nem: elmenni mellette.

„Az emberek szeretnének reménykedni, de az igazságra még inkább ki vannak szomjazva” – írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly, aki szerint nagy bátorság kell az igazság kimondásához, s ez Orbán Viktorban meg is van.

lapa
Fotó:  ma7

Mire a falevelek lehullanak a címe Kolek Zsolt elemzésének, amelyben emlékeztet, az elhúzódó ukrajnai háború számos párhuzamot vet fel a 108 éve kirobbant első világégéssel.

Csak néhány alcím a cikkből: Háború a nyilvánosság előtt, A karosszékben ülőkhöz igazított háborús erkölcs, Mégsem visszatartó erő a nyilvánosság? Összeomló villámháborús tervek, Hányszor hullanak még le a falevelek?

Merre mozdulnak az ingatlanárak? A kérdésre Rajkovics Péter keresi a választ.

Mint írja az egyre magasabb kamatlábak mellett lehívható lakáshitelek, az infláció hatására tovább növekvő ingatlanárak, de a központi bankok kamatemelése egyaránt befolyásolják a lakhatás elérhetőségét. Ez komoly változásokat eredményezhet világszerte, így Szlovákiában is. Kik lesznek ennek a folyamatnak a nyertesei?

lapa
Fotó:  ma7

Egyedülálló kezdeményezésről ír Somogyi Szilárd. Magán ipari parkot épít Szabó Norbert Szentpéteren abból a megfontolásból kiindulva, hogy az építőelemek ára úgy csökkenthető, ha kiváltjuk a hatalmas szállítási költségeket.

Vagyis, ha helyben gyártják. Sajnos a kezdeményezés a szlovák kormány figyelmét nem keltette fel, a magyarét igen. Persze, ha a vállalkozó külföldi lenne, kapna sok állami támogatást és a politikusok cuki szelfiket készíthetnének vele, de így, hogy hazai… nos, már nem is érdekes. De jól van ez így?

„A nagy melegeket követő hűvösebb reggelek egyikén feleségem a hétvégi takarítás elengedhetetlenségéről próbált meggyőzni. Bennem viszont – csak nem mondtam ki hangosan – prousti élményeket idézően még élénken kavargott az előző esti séta alkalmával az egyik ház ablakából „kiszűrődő” befőzés felülmúlhatatlan illata. Mivel „semmi nem idéz meg úgy egy emléket, ahogy egy illat” (Victor Hugo), ezért elhárítva az általam megvetett és általában ignorált kitakarítást, a házi betakarítás szükségességét igyekeztem hangsúlyozni, mindent magamra vállalva ezzel összefüggésben: a piaci nagybevásárlást, a gondos előkészületeket – üvegmosást, zöldségpucolást és tisztítást, majd az egész eltevési folyamatot, a végén pedig a rendcsinálást is”.

Hogy hogyan is sikerült a családi vitával induló befőzés Száraz Déneséknél, elolvashatják a Kitakarítás és betakarítás című beszámolóban.

„Beszéljen a kvarcról” – mondta vizsgázó diákjának a szórakozott professzor, Krenner József. A vizsga kimeneteléről és a mineralógusról ír a Leporolt históriákban Lacza Tihamér.

Mert a vakáció arról szól, hogy csemetéink testileg-lelkileg gyarapodjanak. Meg arról is, hogy a szülők és nagyszülők rengeteg időt töltsenek velük.

Sokkal többet, mint az év más szakában. Nyári menetrendre kell kapcsolni. A lényeg az élményvadászat, a játékos tanulás. Erre jó alkalom kínálkozik a nyaraláson, külföldi útjaink során, de akkor sem kell szomorkodni, ha gyerekünk „csak” a nagyiéknál nyaral. Mert a papával jókat lehet barkácsolni, mama pedig a lekvárfőzés vagy akár a kötögetés tudományába is bevezethet… írja Tiszta erőből nyár című jegyzetében B. Vida Júlia.

A kiállításon végül 4 földrész 16 országának 37 művésze mutatkozott be, a többi közt Kanadából, Franciaországból, Olaszországból, Svédországból, Csehországból, Svájcból, az USA-ból, Argentínából. Magyarság Háza kiállítása egész nyáron megtekinthető a budapesti Bálnában. A Héthatár rovatunkban Zsebik Ildikó ad ízelítőt a Magyar | Művész | Világ című kiállításból.

lapa
Fotó:  ma7

Évtizedek óta nem látott aszály sújtja Szlovákiát. Az extrém szárazság az ország területének csaknem 55 százalékát érinti. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint a helyzet Kelet- és Közép-Szlovákiában a legrosszabb.

Agócs Szvorák Emese annak járt utána, lesz-e az idén mit betakarítani?

A Honismereti Kerékpártúra, a HKT a szlovákiai magyar hagyományőrzők egyik legjelentősebb és legrégebbi közösségi rendezvénye, amelyet a hetvenes években indítottak a csehszlovákiai klubmozgalom képviselői. Az idei, immár 48. túrát új csapat szervezi Urbančok Larisa vezetésével, olvasható Reczai Lilla írásában.

Jobb későn, mint soha. A kormány végre rendkívüli helyzetet hirdetett annak kapcsán, hogy a Sajóba február óta erősen szennyezett bányavíz folyik. Ez még nem megoldás, de lépés lehet a helyes irányba.

A Sajóval összefüggő legfrissebb eseményeket Fábián Gergely foglalja össze.

A magyar szentmisék három éve maradtak el teljesen Pozbán, 2019-ben az utolsón alig negyven ember vett részt. Wurczer Péter kezdeményezésére azonban idén pünkösdvasárnap újraéledt a hagyomány – évente többször magyar szentmiséket tartanak a pozbai Szentkúton. Július 19-én is teljesen megtelt az árnyas völgy, amikor is Böjte Csaba ferences szerzetest fogadták a hívek, olvasható Bokor Klára beszámolójában.

Az erdélyi származású pedagógus, Szimon Anna (1877–1949) hosszú éveken át a Nagykürtösi járásban lévő Apátújfalu krónikásaként, könyvtárosaként és kántoraként tevékenykedett. Emlékét a mai napig ápolják, tudjuk meg Kaszmán Zoltán írásából.

Elment a nógrádi polihisztor. Soha nem a sikerért és az elismerésért dolgozott, ezt szerénysége sem engedte. Küldetéstudata sem volt, csak önmagának megszabott feladatai, amit szorgalommal el is végzett. Semmi sem állt tőle távolabb, mint a csillogás.

Böszörményi István szellemi öröksége tetemes. Miénk a felelősség, hogyan bánunk azzal, amit örökül hagyott, írja Molnár Judit.

A kiszínezett napfény. Az ország keleti szegletében, a nagytárkányi római katolikus templomban májusban állították a helyére a Schultz–Megulesz műhely négy nagy méretű, egyenként mintegy 3 méter magas ólomüveg ablakát, írja Molnár Gabriella.

Megtölti üzenetekkel az alkalmazott anyagokat, vásznakat. Közvetlenül a művei kiállítása előtt is tökéletesíti őket, hiszen a teljes elégedettség az alkotás halála. Lőrincz Zsuzsa pályafutását már régóta figyelem, s örvendetes, hogy tizenhat év után, július 22-én, Üzenet címmel nagyszabású tárlata nyílt a komáromi Limes Galériában.

Nehéz életút érlelte Lőrincz Zsuzsa művészetét, írja Nagy-Miskó Ildikó.

Különleges színfoltjai a magyar népi kultúrának és a hagyományőrzésnek az asszonykórusok. Az Alsóbodoki Asszonykórus tagjainál senki nem tudja jobban visszaidézni az ízes falusi történeteket, művelni a palóc nyelvjárásban megszólaló kóruséneklést. Népviseletükben Zoboralja pompás színvilága, énekeiből az ősök dalöröksége köszön vissza. Gyökereink tündöklő virágai a címmel írt a kórusról Szomolai Andrea.

A rimaszombati önkormányzatban régóta vita tárgya, hogy mi legyen a város egyik legnagyobb épületének számító Iskola utcai kollégium sorsa. Az egykori diákszálló épülete kilenc éve a város tulajdona, de felújításának és hasznosításának módját azóta sem sikerült megtalálni, tudjuk meg Virsinszky Tamás írásából.

Javában tombol a nyár, ilyenkor, aki csak teheti, a hűsító vízben keres enyhülést. A 30 fok feletti hőmérsékletek a város betondzsungelében szinte már elviselhetetlenek, nem csoda, hogy már hétközben is zsúfoltak a pozsonyi fürdőhelyek.

Múltba vesző pozsonyi fürdőkultúra címmel írta meg tapasztalatait Dunajszky Éva.

Domonkos Andor kutatóorvos az alvajárásról ír. Barangoló rovatunkban kicsit más szemmel vizsgálja a Balatont, illetve a tó partján fekvő városokat Zsebik Ildikó és hasznos ötletekkel szolgál a kíváncsi nyaralóknak.

Közöljük a francia lecsó és egy habos, ribiszkés sütemény receptjét Szabó B. Csilla tollából, majd Vas Gyula foglalja össze legújabb tesztjének eredményeit. Ezúttal a Seat Alhambra 1.4 TSI DSG FR-Line autóról olvashatnak. 

lapa
Fotó:  ma7

Szurkoló rovatunkban a kézilabdások és a vívók sikereiről, valamint egy ifjú füleki focistáról találnak írásokat.

A hátlapon Mátyás király gömöri szobra látható. Lapunkban ezúttal is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt.

lapa
Fotó:  ma7
Olvasóinknak kedvezni szeretnénk azzal, hogy júliusban még a jelenlegi áron fizethetik elő lapunkat. Ha tehát úgy döntenek, hogy élnek a lehetőséggel, az eddigi áron kapják meg a Magyar7-et, vagyis az éves előfizetést 38 euróért, a félévest 21 euróért, a negyedévest 11 euróért. Ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.