2023. február 28., 15:07

Kik élnek a legrosszabbul a válsággal sújtott Szlovákiában?

Minden polgár saját bőrén érzi az infláció hatását, a megállíthatatlannak tűnő drágulást. Persze nem mindenkit érint egyformán. A Focus közvéleménykutató intézet mBank számára a 18-60 év közötti korosztályban végzett felméréséből az derül ki, hogy a megkérdezettek harmadának csökkent a bevétele tavaly novemberhez képest.

Vajon sikerülni fog?
Illusztráció
Fotó: Facebook

A megkérdezettek 7 százaléka elvesztette szinte az összes bevételét, 9 százalékuk jövedelme többségét, 15 százalékuk pedig azt mondta, jövedelme kisebb részét veszítette el.

A kisjövedelműek ráfáztak

A megkérdezettek nagyjából felének nem változott a jövedelme. Nem egész ötödüknek pedig  tavaly nőttek a bevételei. A felmérés egyértelműen megmutatta, hogy a bevételek leginkább a kisjövedelműek esetében csökkentek.

Marin Slosiarik, a Focus igazgatója elmondta, a jelenlegi válság épp azokat sújtja a leginkább, akiknek már eddig is kevés anyagi forrásuk volt.

Többnyire kevésbé képzett emberekről van szó, akik kis fizetést kapnak.

A pénztelenség miatt ördögi körbe kerülhetnek, amiből csak segítséggel tudnak kikecmeregni.

A lakosság harmadának nincsenek megtakarításai

Jó hír a rossz mellett, hogy az előző felmérésekkel való összehasonlításban az látszik, a havi bevételcsökkenés már nem olyan erőteljes. Ugyanakkor fokozatosan növekednek a havi bevételek.

A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság harmadának nincsenek pénzügyi tartalékai.

Örvendetes viszont, hogy enyhén emelkedett azok száma, akiknek enyhén nőttek a spórolásaik.

A szlovákiaiak  hatvan százaléka változtatott pénzügyi szokásain az elmúlt évben. Ez legtöbbször a kiadások visszafogásában mutatkozott meg.

A megkérdezettek több mint harmada novemberben azt mondta, hogy az év elejéhez képest kevesebbet költ.

További 18 százalékuk kezdett el rendszeresen spórolni, 12 százalékuknak pedig a megtakarításaihoz kellett nyúlnia. Pénzügyi alapokba a felmérésben részt vevők 8 százaléka fektetett be, 4 százalékuk megszüntette valamelyik biztosítását és 3 százalékuk kötött élet- vagy más biztosítást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.