2023. november 6., 10:23

Jövő évtől emelkedik a szülői nyugdíj maximális összege!

Milan Krajniak volt munkaügyi miniszter nevéhez fűződik a szülői nyugdíj bevezetése, amelyet idén fizettek ki első alkalommal. A jelenlegi kormány egyelőre nem jelezte, hogy változtatni szeretne a rendszeren, így a jövő évtől emelkedik majd a kifizetett maximális összeg nagysága.

nyugdíjas

A szülői bónuszt korábban több kritika érte, de kifizetése ettől függetlenül sikeresen lezajlott, de míg idén egy összegben fizették ki a 12 hónapra szétosztott nyugdíjkiegészítő összeget, jövőre már havonta utalják majd.

Mit is jelent?

Minden dolgozó gyerek hozzájárulhat szülei nyugdíjához, mégpedig a két évvel korábbi kivetési alapjának 1,5 százalékával. A kiindulási alapot tehát a munkavállaló 2022-esi jövedelme adja majd. A szülői bónusz összege a szlovákiai átlagkereset 1,2-szereséhez kötődik, vagyis, ha 3000 ezer eurót is keres a gyermek, a bónuszt csak a szlovákiai átlagkereset 1,2-szereséből számítják ki.

A szlovákiai átlagkereset 2022-ben 1304 euró volt, a maximális összeget tehát azok a nyugdíjasok fogják kapni, akik gyermeke 1453,20 eurót vagy annál többet keresett tavaly átlagosan. Ebben az esetben a szülői nyugdíj összege 282 euró lesz, amelyet majd 12 hónap alatt kap meg a nyugdíjas, így havonta 23,50 euróra számíthat, vagyis az idei évhez képest a maximális összes 1,70 euróval emelkedik majd.

Nem mindenkinek emelkedik

A nyugdíjasok számára fontos információ, hogy nem biztos, ha valaki idén a maximális összeget kapta, akkor jövőre is azt fogja, hiszen a bónusz összege a gyermek érintett évben mért jövedelmétől vagyis kivetési alapjától függ. Amennyiben nem fizetett nyugdíjbiztosítást, akkor a szülők adott évben nem számíthatnak a szülői bónuszra, de fordítva is érvényes, ha 2022-ben már dolgozott, akkor az adott összegből kiszámolják a szülői nyugdíjat.

Az idei évben kifizetett legmagasabb szülői nyugdíj egyébként havi 192 euró volt, ezt egy olyan szülő kapta, akinek 11 gyermeke után fizettek ki bónuszt.

Természetesen a szülői bónusz továbbra is csak abban az esetben fizetik ki a szülőknek, ha azok gyermeke 2022-ben Szlovákiában dolgozott és fizette az elvezetéseket, s ha nem kérvényezte, hogy ezt az összeget egyik vagy másik, esetleg mindkét szülőjétől ne vonják meg. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.