2022. október 18., 16:02

Jogosítványt szeretne? Januártól 3 fontos változásra készüljön!

Aki most készül arra, hogy beiratkozzon az autóiskolába, nem árt, ha felkészül arra, hogy az új évtől változik néhány dolog vizsgázáskor. Nehezebbé válik a jogsi megszerzése.

autóiskola
Fotó: TASR

Ha még az idén elkezdi tanulni a vezetést, akkor a helyzet egyszerűbb lesz, elkerülheti az igényesebb teszteket.

2023-tól  viszont sokkal nehezebbek lesznek a tesztek. Azzal a céllal, hogy jobban felkészítsék a jövendő sofőröket az autóvezetésre és csökkenjen az olyan balesetek száma, amit fiatal, kezdő sofőrök okoznak. A másik cél a korrupció visszaszorítása, amire a jelenlegi tesztelések során még mód nyílik.

Jelenleg a tesztelés az elméleti és gyakorlati képzés után klasszikus „papíros” formában zajlik. Ez 27 kérdést tartalmaz, melyek megoldására 20 perc áll rendelkezésre.

Aki ezt sikeresen abszolválja, az mehet vizsgázni vezetésből. A jövőben ez alapjaiban változik meg, a tesztelés már nem az autóiskolákban lesz.

Évente 40-50 ezer ember szerez jogosítványt Szlovákiában. Akik január 1-je után kezdik, azokra vonatkoznak az új szabályok. Azok, akik idén kezdik el, még a régi „módi” szerint vizsgáznak.

Vége a „papíros” teszteknek

Szlovákia egyike azon kevés EU-s államoknak, ahol még az autóiskolákban végzik el a teszteket, klasszikus, írásos formában. Ez változik.

Jövőre már csak online formában lehet tesztet írni. A kérdések nehezebbek lesznek és több is lesz belőlük. Véletlenszerűen lesznek generálva és számítógép értékeli ki azokat.

Nem az autóiskolában lesz a tesztelés

Változás lesz az is, hogy januártól már nem az autóiskolában, hanem a közlekedésfelügyeleten vagy a járási hivatalban kell megírni azt.

A vizsga gyakorlati része, vagyis a vezetés nem közvetlenül a sikeres tesztelés után következik majd, várni kell rá, átlagosan 7-10 napot.

Más lesz a teszt formája

A jelenlegi 27 kérdés helyett 40 lesz az új teszteken és ezek megoldására 20 perc helyett 30 áll majd rendelkezésre. Bővül a kérdéssor, mélyebb ismeretekre lesz szükség nemcsak a közlekedési szabályok, de a vezetéselmélet, a vezetői viselkedés, a karbantartás és a jogrend területén is.

A számítógép véletlenszerűen fogja kiválasztani a megválaszolandó kérdéseket. Az adatbázisban 1500 kérdés lesz, de elképzelhető, hogy még ennél s több. Nehézségük alapján lesznek pontozva.

A lényeg, hogy legalább 90 pontot meg kell szerezni a 100-ból ahhoz, hogy valaki sikeresen teljesítse az írásbeli részt.

Az értékelést számítógép végzi, emberi beavatkozás nélkül, amivel minimalizálni lehet a korrupció esélyét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.