2023. március 29., 09:52

Időnként a barátságok is megkopnak, de valaki szereptévesztésben van – megjelent a MAGYAR7 13. száma

Még a legőszintébb barátság is tartogathat meglepetéseket. Azt gondoljuk, ismerjük a másikat, aztán kiderül, mégsem, írja a Ma7 médiacsalád főszerkesztője, Molnár Judit annak kapcsán, hogy nagy ütéseket kapott az elmúlt hónapokban a lengyel–magyar barátság. Kibírt ezer évet, történelmi viharokat, most azonban az orosz–ukrán háború nagyon megosztotta a barátokat, és idén csak úgy elment rajtunk március 23-a, a barátság napja. Jelenleg persze nem ünnepi szónoklatokra, leginkább párbeszédre volna szükség… Molnár Judit: Két jó barát.

Magyar7 - 2023/13. szám

Masszív szereptévesztésben van Eduard Heger és kormánya: nem és nem akarják tudatosítani, hogy nekik itt már csak fűteni és világítani szabad(na), s egyre-másra döntenek olyan, nagy horderejű dolgokról, amelyek rendezését nem egy bizalmat vesztett kabinettől várnánk. Ilyen, nagy horderejű döntés például a Büntető Törvénykönyv módosítása, amelyet múlt szerdai ülésén fogadott el a kabinet, vagy a míg-ek átadása, írja Közélet rovatunkban Kocur László foglalta össze az elmúlt hét belpolitikai történéseit.

Magyar7 - 2023/13. szám

A koszovói példa jó példa lehet? Uniós közvetítéssel megállapodás körvonalazódik Szerbia és a magát 2008-ban egyoldalúan függetlenné nyilvánító Koszovó között. A kompromisszum részletei a nemzeti közösségek – így a felvidéki magyarság – autonómiatörekvései számára is hivatkozási alapot jelenthetnek, hiszen Koszovó elismeréséért cserében Pristina garantálja a zárt tömbben élő szerb közösség autonómiáját. A külpolitikai jegyzet szerzője Kolek Zsolt.

A Politikai Hobbista házigazdája, Jeszenszky Zsolt volt a Konzervatív Esték legutóbbi rendezvényének a vendége Dunaszerdahelyen. Az ismert jobboldali publicistával az eltűnt amerikai álom nyomába eredtünk egy jó néhány kultúrpolitikai, történelmi és geopolitikai kitérőt tartalmazó beszélgetés során. Mint mondja interjúnkban, leírhatatlan volt tizenkét évesen Magyarországról belecsöppenni Kalifornia valóságába, de sajnos mára maradt a csalódás és a kiábrándulás az amerikai álomból. Pomichal Krisztián beszélgetett Jeszenszky Zsolttal.

Magyar7 - 2023/13. szám

Nemzetközi jog? Hol lakik? A kérdéseket Kövesdi Károly, lapunk főmunkatársa tette fel, és hűen önmagához meg is válaszolja. Van jó háborús bűnös, és van rossz háborús bűnös. Míg az első a nemzetközi jog tiszteletben tartásával exportálja az általa jónak tartott demokráciát, és bombáz szét távoli országokat, utóbbi ok és indok nélkül támadja meg a szomszédját. 

Magyar7 - 2023/13. szám

Már úton van a gyermekek segítsége a nyugdíjas szülőknek. Az elkövetkező hónapokban 800 ezer nyugdíjas kaphat akár több száz eurós segítséget. A Szlovákiában adózók bruttó bérük 1,5 százalékának erejéig hozzájárulhatnak öregségi vagy rokkantsági nyugdíjban részesülő szüleik járandóságához. Más kérdés, hogy mi lesz a sorsa a szülői bónusznak a szeptemberi választások után, írja Rajkovics Péter.

Magyar7 - 2023/13. szám

Megváltoztak a vásárlói szokások, de miből veszünk kevesebbet? Mértékadó adatok szerint Európában tízből nyolc fogyasztó aggódik az anyagi helyzete miatt. Az Ernst and Young 16 ezer résztvevő bevonásával készült nemzetközi kutatásából kiderül, a megkérdezettek egyharmada attól tart, hogy a mindennapi betevőn kívül hamarosan már nem lesz pénze másra. Vajon, hogy vélekednek a megváltozott helyzetről a dél-szlovákiai kistermelők? Molnár Anna járt utána.

Magyar7 - 2023/13. szám

Gyorsan változnak a történések a történelmi jelképek használatának értelmezésében. Huszonnégy óra alatt már a harmadik változattal szembesülünk. „A Nagy-Magyarország-térkép transzparenseken való megjelenítése önmagában nem tekinthető olyan diszkriminációs cselekménynek, amely miatt a nemzetközi labdarúgó-szövetségek – az UEFA vagy a FIFA – számára feljelentést kellene tenni. A zászló más szimbólumokkal vagy énekekkel, illetve viselkedéssel való megjelenítése azonban tiltott. Idegengyűlöletnek és ultranacionalistának minősül Magyarország szomszédai nemzetközileg elismert területeinek tagadása.” Száraz Dénes jegyzetének címe: A harmadik félidőben tartunk Nagy-Magyarország-ügyben.

Mit tegyünk, ha a ma7.sk keresőjében megtaláltuk a földünket? Ahogy arról már beszámoltunk olvasóinknak, kiadónk kezdeményezte és létre is hozta azt a rendkívül egyszerű számítógépes keresőprogramot, amellyel könnyen, szinte pár perc alatt ellenőrizhetünk mintegy egymillió olyan parcellát, amelynek az állam mindezidáig nem ismeri az aktuális jogos tulajdonosát. A keresőprogram a www.nevesitetlenfoldek.ma7.sk linkre kattintva nyitható meg.  Most pedig arról tájékoztatunk, hogy sikeres találat esetén a nekünk járó ingatlanokat hogyan írathatjuk hivatalosan is a nevünkre, olvasható Somogyi Szilárd cikkében.

Magyar7 - 2023/13. szám

Károly Róbert pénzügyminisztere Nekcsei Dömötör (? – 1338) mindvégig hű maradt Károly Róberthez, ugyanakkor szolgálataiért cserébe nem kért birtokokat vagy adományokat sem, kizárólag a maga erejéből és tehetségéből gyarapította az ország és a saját vagyonát. Róla, és bibliájáról a Leporolt históriákban olvashatnak Lacza Tihamér tollából.

A nagy háború végén a csehek dédelgetett vágya megvalósulni látszott. Budapesten a politikai hatalom egy tehetségtelen, sőt dilettáns társaság birtokába került, amely nem volt képes megóvni az ország integritását, sőt még kísérletet sem tett rá. Gróf Károlyi Mihály kormányának hadügyminisztere, Linder Béla november 2-án egyenesen kijelentette: „Nem kell hadsereg többé! Soha többé katonát nem akarok látni!” Múltunk rovatunkban olvasható Popély Gyula írása Honvédelem helyett honfeladás a Felvidéken címmel.

Gyakorló és leendő pedagógusok számára indított kurzust a Rakonca Egyesület és a Pedagógusszövetség losonci választmánya szervezésében a Hagyományok Háza Hálózat. Céljuk, hogy a palóc hagyományokat bevigyék az oktató-nevelő munkába. De, vajon ezt hogyan kell csinálni? És milyen szakirodalomhoz nyúljanak a téma iránt érdeklődők, és hol tudnak ehhez hozzájutni? A kérdésekre Agócs Szvorák Emese A palóc kultúra Aranykútja című cikkében találják a válaszokat.

Magyar7 - 2023/13. szám

Szomolai Andrea a nagymácsédi Kuciak-ház lebontásáról tudósít. A tragédia háza helyén park létesül.

A Rákóczi Szövetség iskolabusz programja hatalmas segítség a szülőknek, de nagy segítség az iskoláknak is, derül ki Molnár Gabriella beszámolójából. Szerzőnk a bodrogszerdahelyi és a vajáni körzetben közlekedő iskolabuszok útvonalát járta végig és érdeklődött az érintett településeken.

Szepsiben elültették Petőfi körtefáját. A facsemete annak a székelykeresztúri körtefának a génállományát őrzi, amely alatt a hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét töltötte. A fát a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont udvarán ültették el, írja Fábián Gergely.

Közösségépítés az irodalmon keresztül címmel számolt be Dunajszky Éva a Lines from Visegrád projekt, amelynek célja, hogy kapcsolatot teremtsen a V4-es országok fiatal, feltörekvő szerzői között.

Csodaszámba megy, ahogy sikerült felújítani Őrsújfalu romkultúrházát hazai összefogással és magyar kormányzati támogatással. Nagy-Miskó Ildikó írásának címe: ÉS?! Vannak még csodák…                

A Párkányban élő Szulényi Valéria novellákat ír, szaval, kulturális rendezvények lelkes támogatója, akit meglátogatott Bokor Klára, s ő maga is meglepődött, amikor kiderült, a szekrények alja tele van füzetekkel. Valika ugyanis 56 éve naplót vezet…

A dúla segíti és támogatja a kismamát. Szilárd támaszként áll mögötte, de semmiben nem befolyásolja, írja Kaszmán Zoltán. Bogyó Zsuzsi dúlával beszélgetett a dúlai szolgálatról, a „megfelelő segítségről a megfelelő pillanatban”.

Jubileum és a legjobb földrajzverseny. A Vámbéry Napok rendezvényeiről, a földrajzversenyről, a diákokról és motivációjukról írt Lacza Gergely. A versenyfeladatokat Tóth Tibor, a Katedra Polgári Társulás elnöke, a földrajzverseny szervezője állította össze, aki szerint jelentősen nőtt a verseny színvonala, de felidézték a neves orientalista emlékét is.

Maradva még az utazás örömeinél és szépségeinél, Rimaszombatban bemutatták az Amerikától Japánig – Híres utazók, egzotikus tárgyak című kötetet. Az intézmény tulajdonában lévő különleges dokumentumok és tárgyak egy részét mutatja be Kerényi Éva, a Gömör-Kishonti Múzeum munkatársa, írja Virsinszky Tamás.

Kávézó rovatunkat ezúttal a tudomány világával, azon belül is kutató küldetéstudatával foglalkozik Domonkos Andor kutatóorvos, aki szerint a tudomány lehetne az a szervező erő, amely a Kárpát-medencei egyesítést segíthetné.

Magyar7 - 2023/13. szám

Barangoló rovatunkban megismerhetik Gaudí Barcelonáját, majd az Íz-lelőben a nyúlpecsenye és a kókuszos keksz receptjét közli Vass Laura, Vas Gyula pedig az MG ZS 1.0 TGI Exclusive autót teszteredményeit közölte.

Magyar7 - 2023/13. szám

A Szurkolóban a nagyszerű magyar hegymászót, Suhajda Szilárdot kérdezte az Everestre, vagyis a világ tetejére indulása előtt Pomichal Krisztián. A hegymászó serpák és oxigénpalack nélkül akar feljutni a csúcsra… szorítunk neki! A rovat másik cikkében a magyarok kézilabda esélyét latolgatja Rajkovics György.

Magyar7 - 2023/13. szám

A MAGYAR7 hátlapján Kossuth Lajos bodrogszerdahelyi emléktábláját láthatják. Lapunkban ezúttal is megtalálják a műsort és a keresztrejtvényt. Legyen lapunk rendszeres olvasója!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.