2022. szeptember 3., 17:06

Huszonöt éves lett Janus, a kétfejű teknős

Az állatvilág matuzsálemei között a teknősök előkelő helyen állnak.

Kettős személyisége van
Fotó: Wikipédia
Janus, a kétfejű mór teknős

A kistermetű ékszerteknősök átlagosan 15-20 évig, az óriásteknősök viszont tízszer hosszabb ideig - akár 150-200 évig is elélhetnek.

Napjaink talán leghíresebb teknőse, a Janus névre hallgató mór teknős ma lett 25 éves. 1997. szeptember 3-án egy keltetőgépben kezelt tojásból kelt ki a Genfi Természettudományi Múzeumban. Nevét a kétarcú - előre és hátra is tekintő - római istenségről, Janusról kapta, nem véletlenül. Ez a hüllő ugyanis két fejjel született és éppen annak köszönheti immár negyedszázados életét, hogy mesterséges körülmények között él.

Vadon valószínűleg soha nem ért volna meg ilyen magas életkort, mert hely hiányában nem tudná mindkét fejét a páncélja alá húzni védekezésül. Fogságban azonban a múzeum kabalájaként és a látogatók kedvenceként a torzszülött teknőst nagyon is elkényeztetik, és általános állapotát folyamatosan ellenőrzik. Gondozói UV-fény alatt tartják, rendszeresen sétáltatják, masszírozzák és naponta megfürdetik, hogy a páncélja kemény, erős és az állat egészséges maradjon.

A gondozók szerint a hüllő két fejének (agyának) önálló személyisége van, a jobboldali dominánsabb, míg a másik engedékenyebb. Ha a teknős két énje nem tud kiegyezni egymással és az ellentétes irányú mozgás következtében például a hátára dől, a gondozók helyezik vissza a hasára, mivel önerejéből csak nehezen képes erre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.