2023. december 7., 14:46

Hidegek a végtagjai? Ez a betegség állhat a háttérben

Ha valaki fiatal és egészséges, nem kell aggódni amiatt, ha időnként hidegek a végtagjai: ez ugyanis pusztán azt jelenti, hogy a szervezete megfelelően működik. A testünk ugyanis nem "szereti" a szélsőségeket, sem a túl meleget, sem pedig a túl hideget.

végtagok
Fotó: Pixabay

Ha azt érzékeljük, hogy a környezetünk az ideálisnál hidegebb, akkor a szervezetünk igyekszik melegen tartani a testünk középső részét, vagyis a belső szerveinket. Ezt azzal éri el, hogy csökkenti a vérkeringést a perifériákon, vagyis a végtagokban (de ezért lehet hideg a fülünk vagy az orrunk is).

Az, hogy kinél mikor jön el ez a "határ", több dologtól is függ, például a vékonyabbak általában fázósabbak, mint azok, akiken van néhány plusz kiló, és azoknak is gyakrabban lehet hideg a keze és a lába, akiknek alacsonyabb a vérnyomása.

A hideg végtagok miatt akkor kell aggódnunk, ha más tüneteink is vannak. A bőr elszíneződése (pl. elkékülése), viszketése, húzódása vagy érdes tapintatúvá válása; a végtagok érzéketlenné válása, bizsergése, zsibbadása, fájdalma; sebek, hólyagok megjelenése ugyanis komolyabb betegséget, a keringéssel vagy az idegrendszerrel kapcsolatos problémát is jelezhet. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Mi lehet a hideg végtagok oka?
A végtagok "melegen" tartásáért tehát a vérerek a felelősek, ha az ereinkkel, illetve a vérkeringésünkkel gond van, például érszűkülettel küzdünk, akkor a vér nehezebben jut el a végtagokhoz. Hatással lehetnek a vérkeringésre, illetve a kapillárisok működésére bizonyos gyógyszerek, de azok is küzdhetnek ilyen problémával, akiknek pajzsmirigybetegsége van (a pajzsmirigyproblémák egyik jellegzetes tünete lehet például, ha valaki folyton fázik és állandóan hidegek a végtagjai).

A Raynaud-szindróma nevű tünetegyüttes is hideg kezekkel, lábakkal járhat együtt. Ennél a betegségnél a végtagokban lévő vérerek a hideg vagy akár a stressz hatására hirtelen összehúzódhatnak, begörcsölhetnek. Ilyenkor az ujjak először elfehérednek, majd kékessé-lilássá színeződnek, majd kipirosodnak, ahogy a görcs megszűnik és visszatér a vérkeringés. A Raynaud-szindróma akár valamilyen autoimmun betegség (pl. scleroderma) kísérőtünete is lehet. Oka lehet a végtagok lehűlésének a vérszegénység, cukorbetegség vagy lupusz nevű autoimmun betegség is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.