2023. január 31., 19:35

Hiába az infláció, mégis rengetegen terveznek kirándulást

A turizmus tavaly a koronavírus okozta járvány után újra elkezdett fellendülni, s úgy tűnik, az infláció ellenére idén is tovább bővülhet a szektor.

kirandulas
Fotó: unsplash.com

Az év elején az ún. first moment utazások értékesítése zajlik, amikor is a nyári kirándulást az utazási irodák hónapokkal előre adják el. Ezzel az iroda és az utas is jól jár, hiszen kedvezőbb áron jut a kiránduláshoz, míg a vállalat már most forrásokat biztosít működése számára.

A jelenlegi trendek azt mutatják a polgárok a 2019-es, vagyis a koronavírus előtti utolsó évnél is nagyobb mértékben foglalnak le kirándulásokat. Az infláció ellenére tehát hatalmas az érdeklődés az előfoglalások iránt, ami mögött a szakemberek két fő okot látnak.

Egyrészt a magas inflációt, amely miatt sokan attól tartanak, nyáron magasabb lesz a kirándulások ára mint fél évvel korábban, másrészt az előző év is megmutatta, a nyári hónapokban már nem olyan széles az utolsó pillanatos, vagyis "last minute" kirándulások aránya.

Az utasok jelentős része korábban arra játszott, hogy inkább időpontot választott és az utolsó pillanatban az árak alapján döntötte el, hova utazik.

A járvány után viszont ez a fajta kínálat a tervezhetőség miatt csökkent, így napjainkban már decemberben és januárban szeretnék lekötni a nyári kirándulások jelentős hányadát. Így aztán most 20-40 százalék közötti kedvezményt is lehet biztosítani a jelenlegi foglalással.

Azt viszont látni kell, a jelenlegi adatok is erre utal, inkább a középosztály foglal, mert megfelelő anyagi tartalékkal rendelkezik a korábbi fizetésre. A kedvenc utazási célok nem változtak, a szlovákiai utazók továbbra is elsősorban Európában kirándulnak, de Egyiptom és Tunézia is népszerű.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.