2021. október 18., 09:28

Hazaadás

Változnak az idők, s velük változunk mi is – tartja a régi bölcsesség, s vonatkozik ez olyan hétköznapi tevékenységre is, mint a televíziós focimeccs-közvetítés. Néhány évtizede a választék szinte kizárólag csak Budapestet, Prágát és Pozsonyt, azaz a magyar és cseh–szlovák klubcsapatok mérkőzéseit jelentette. Azóta ez jócskán kibővült, s a nemzeti vagy lokális szempontból semleges klubok mérkőzései is lázba hozzák a készülékek előtt ülő közönséget.

Bajnokok ligája
Fotó: TASR

Köszönhető ez elsődlegesen annak az egyébként az egész társadalomra jellemző jelenségnek, hogy bármilyen tevékenységet elsősorban a gazdaság szemüvegén keresztül közelít meg. A világ futballéletét szervező FIFA, de főképpen annak európai tagozata, az UEFA is fokozatosan rájött arra, hogy a globalizáció és a bevétel-maximalizálás a labdarúgás területén is alkalmazható fogalmak. Ennek jegyében úgy szervezte az európai klubversenyeket, hogy a legnagyobb neveket felvonultató, leginkább vonzó csapatok folyamatosan játékban legyenek, azaz az egykori kieséses rendszerben szervezett tornákkal ellentétben, egy-két rosszabb eredmény ne jelenthesse azt, hogy a nagycsapat idejekorán kiesik a kupáért vívott küzdelemből. Létrejött a Bajnokok Ligája (BL), a hosszan tartó élményt biztosító csoportkörökkel, amelyek során szinte nincs mérkőzés, amelyet a focikedvelő közönség ne nézne érdeklődéssel.

Magyar kommentár nélkül

Üröm az örömben, hogy a szlovákiai magyarság ezt az érzést csak korlátozott mértékben élvezheti, s így van ezzel a Kárpát-medence többi, Magyarország határain kívül rekedt magyar közössége is.

A közvetítéseket immár nem nézhetik saját anyanyelvükön történő kommentálás mellett, s alkalmazkodniuk kell az adott ország többségi nyelvén való műsorvezetéshez.

Ahogy ezt a Magyar7 szerkesztőségének több olvasónk is jelezte, Szlovákiában is ugyanez a helyzet. Azok a televíziós szolgáltatók, amelyek rendelkeznek a BL továbbítási jogával, ezeket a mérkőzéseket csak szlovák nyelvű kommentárral közvetítik. Ez azért jelent plusz problémát, mert ezzel egyidejűleg a magyar nyelvű sportközvetítések megszokott csatornája, a budapesti M4Sport a BL mérkőzések ideje alatt elérhetetlenné válik a szlovákiai készülékek számára. Ki vagy mi idézi ezt elő? Párhuzamosan megkerestünk három szlovákiai szolgáltatót, a freeSat, a UPC, illetve a Digi Slovakia társaságokat, valamint az M4Sport fenntartójának is kérdést küldtünk.  Míg a freeSat elzárkózott a kérdések elől, a UPC és a Digi Slovakia marketingigazgatói elmondták, hogy a közvetítési jogok országokra szólóan szerezhetőek meg, azaz bár csatornakínálatukban szerepel az M4Sport adó is; az viszont csak Magyarországra szóló jogokkal rendelkezik. Ezért van a mérkőzések alatti zárolt képernyő.

Hasonló értelemben nyilatkozott az M4Sport adót működtető MTVA társaság közönségszolgálata is. A Magyar7-nek küldött levelükben megírták, hogy

A BL mérkőzések közvetítésére kizárólag Magyarország területére van jogunk, ezért tőlünk már kódolva megy ki az adás. Az M4 Sport csatorna kizárólag az adott esemény nemzetközi jogtulajdonosaival (szövetségek, ügynökségek) kötött szerződéseinek megfelelően tudja közvetíteni az egyes kiemelt nemzetközi sporteseményeket.

A külföldi jogtulajdonosok a tulajdonukat képező sporteseményeket jellemzően az elérhető legmagasabb bevétel érdekében országonként értékesítik azzal a kitétellel, hogy az adott ország csak az országhatáron belül szolgáltathat, ezzel biztosítva a külföldi jogtulajdonosok számára, hogy teljes áron tudják értékesíteni a jogokat más-más, akár szomszédos országokban is…”

Azaz, bár nem hangzik lelkesítően, de az MTVA, tehát Budapest kényszerül a külföld felé irányuló televíziós adást kódolni. Ne felejtsük el hozzátenni, hogy az MTVA levelében leírta azt is, „Biztosítjuk, hogy a magyar közmédia mindent elkövet annak érdekében, hogy a határainkon túl is magyar nyelven legyenek nézhetőek a legfontosabb sportesemények.“

Megválaszolatlan jogos kérdések

A történetnek itt nincs vége, mivel gyakorlott tévénézőként elgondolkodtunk azon, vajon nem lenne-e megoldhatatlan, hogy a tévében sugárzott filmek mintájára a focimeccseknél is választani lehetne a nyelvet? A kérdést feltettük a szlovákiai magyar szempontból egyébként szimpatikusan, a weboldalán magyar nyelven is kommunikáló Digi Slovakia marketingigazgatójának, Michal Mažárnak. Az igazgató elmondta, hogy társaságuk már úgymond „készen” kapja a sugárzandó anyagot a jogok Csehországra és Szlovákiára szóló tulajdonosától, a prágai Nova tévétől, ezért ők abba, egy plusz nyelv beiktatása céljából belenyúlni nem jogosultak.

Továbbmentünk és a technikai lehetőségekről Peter Strapončektől, a Nova TV korábbi műszaki igazgatójától érdeklődtünk, aki közölte, hogy

technikailag rendkívül egyszerű műveletről van szó, egy standard közvetítés akár nyolc nyelv beiktatását is lehetővé teszi. Technikailag!

Straponček hangsúlyozta, hogy itt nyilván nem technikai akadálya van a magyar nyelv beiktatásának, s az akadályt inkább abban látja, hogy valószínűleg az UEFA ad csak korlátozott módon jogot a nyelvhasználatra. Ezt elképzelhetőnek találtuk, így ezzel kapcsolatosan érdeklődtünk az európai labdarúgás svájci központjában. Az UEFA sajtóosztálya igazolta is a feltételezést, és határozottan kijelentette, hogy a TV Nova CSAK szlovák és cseh nyelvű sugárzási jogokkal rendelkezik.

A helyzet tehát világos, s persze nyomban fel is merültek az újabb kérdések, hogy akkor mit kellene tenni azért, hogy magyar nyelven is sugározhasson? Hogy a Nova hajlandó lenne-e a magyar nyelvet is beiktatni? stb., de mivel újságírók vagyunk és nem lobbisták, ezeket a kérdéseket inkább meghagyjuk az erre illetékeseknek. Amire viszont választ várnánk, azok a probléma megoldásának politikai vetületei, azaz: 

1. nem korlátozza-e az uniós versenyjogot, ha egy intézmény, jelen esetben az UEFA nyelvi alapon szelektálja vevőinek a körét? 2. a szlovák külügyminisztérium miért nem lép fel saját polgárai érdekeinek védelmében? Ha az UEFA blokkolná a szlovák nyelvű közvetítéseket és a cseh nyelvet írná elő Szlovákiára nézve, a külügyminiszter az összes államtitkárokkal és nagykövetekkel már másnap Brüsszelben dörömbölne. 3. a szlovákiai magyar pártok miért nem léptek fel a szlovákiai magyar közösség érdekeinek ilyen mértékű csorbulása láttán? 4. és végül, de nem utolsósorban, miért várjuk el, hogy ezt a kérdést is Budapest rendezze? 

A témáról szóló tudósítások nagy része kimondatlanul is türelmetlen, hogy miért nem történik már előrelépés az ügyben. A sült galamb várása helyett az itteni szervezetekre kell nyomást gyakorolni, hogy a szlovákiai polgárok adójából fenntartott intézmények is kezdjenek már a probléma megoldásával foglalkozni. Ez fontos kérdés, még ha „csak” sportról vagy fociról van is szó!

Az illetékesek ne feledjék a magyar származású Zukor Adolf, Hollywood megalapítójának örökérvényű mondását: A közönség sohasem téved!

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/41. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.