2023. július 23., 12:33

Használt telefon vásárlása

Van úgy, hogy az ember egy apróhirdetésben talál rá álmai telefonjára, ám ilyen esetben nem árt az óvatosság. Örökzöld téma mobilos körökben, hogy hol és milyen feltételek mellett érdemes apróhirdetés alapján, magánszemélytől mobilt vásárolni.

szelfi nő telefon
Ha használtan veszünk telefon, legyünk óvatosak, nehogy tégla érkezzen a csomagban...
Fotó: Pixabay

Ha már egyszer úgy döntöttünk, hogy belevágunk egy ilyen ügyletbe, van néhány tanács, amit feltétlenül tartsunk be. A legelső és a legfontosabb, hogy soha ne vásároljunk mobilkészüléket utánvétes küldeményként. Nagyon sok olyan esettel találkoztunk, hogy a megrendelő már kifizette a postán vagy a futárnak az árat, és csak a kicsomagolás után szembesült vele, hogy átverték. Előfordult már, hogy a csomagban nem az a mobiltelefon volt, hanem egy másik, esetleg egy hamisítvány, de az is megtörtént, hogy csak egy mobilnyi súlyú kődarab volt a csomagban, 

Ezért állítom, hogy nem árt az óvatosság, és telefont magánszemélytől csak úgy vegyünk, ha az eladó személyesen adja át a készüléket. Sajnos, az utóbbi időben a hamisítványok már annyira hasonlítanak az eredetire, hogy a laikus szemlélő alig veszi észre a különbségeket. Ezért legjobb, ha megkérünk egy szakértőt, hogy kísérjen el bennünket a találkozóra. 

Ha az eladó tud számlát és garancialevelet is adni, akkor már nagyobb biztonságban vagyunk, bár ilyenkor is minimum ellenőrizzük a telefon egyedi IMEI számát, aminek egyeznie kell a garancialevélen szereplő számmal. 

Jó, ha tudjuk, hogy még ez sem nyújt teljes biztonságot, ugyanis, ha akciós, például egy eurós készülékről van szó, a legtöbb mobilszolgáltató csak az eredeti tulajdonos számára vállal garanciát. 

Sok buktatója van tehát a használt mobil vásárlásának, ezekre készüljünk fel. Tartsuk szem előtt az örök igazságot, hogy a gyanúsan alacsony ár kockázatos! Ha már használt telefont akarunk vásárolni, nézessük meg egy szakboltban. Ha az eladó is beleegyezik és elkísér bennünket a boltba, nagy valószínűséggel tisztességes üzlet elé nézünk. 

Néhány jótanács a nyárra 

Nem árt, ha tudjuk, hogy a mobiltelefonok jól bírják a nyári forróságot, de ez nem jelenti azt, hogy jót tesz a telefonnak, ha a homokban velünk együtt napozik. 

A tűző napon sérülhet az akkumulátor, amely bizonyos esetekben javítható, ám gyakoribb, hogy cserére van szükség. 

Már csak azért sem jó, ha a telefont magunk mellett tartjuk a homokban, mert így nagyobb az esély arra, hogy víz éri. Azt pedig nem igazán szeretik a telefonok, érdemes tehát vízhatlan védőtokot vásárolni. 

Azt gondolom, már meg sem kell említenem, hogy a kijelzőt is érdemes megvédeni a karcolástól és egyéb balesetektől, a legtöbb ember ugyanis a telefonnal együtt védőfóliát is vásárol. 

Aki pedig nem biztos magában, vásároljon víznek, pornak, sőt ütésnek és esésnek is ellenálló telefont, ezekből is jelentős a választék a Duntel boltjaiban.  

Megjelent a MAGYAR7 28. számában.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.