2021. augusztus 8., 12:05

Halálos fenyegetést jelenthetnek a szélturbinák az élővilágra

A dél-afrikai Verreaux sasok komoly veszélyben vannak, amióta a szélerőművek fejlesztői felfedezték, hogy a madarak által kedvelt tájak kitűnő helyszínül szolgálnak szélturbinák telepítésére, a területen uralkodó légáramlás miatt.

Sasölő
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

A helyzet egyre nagyobb aggodalomra ad okot; a kutatók rendszeresen találnak tetemeket a szélturbinák alatt, miután a madarak nekirepülnek a gyorsan forgó lapátoknak vagy áramütést szenvednek a szélerőművek villanyvezetékeitől. 

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a szélenergia felhasználása a tengerpartok közelében. A Nemzetközi Energiaügynökség bejelentette, hogy a 2020-ban világszerte hozzáadott szélenergia-kapacitás mennyisége, majdnem kétszerese a 2019-es bővítésnek. 

A megújuló energiaforrás térnyerése általában jó hírnek számít, azonban jelen esetben több figyelmet kell fordítani arra, hogy megelőzzék az állatok tömeges pusztulását. 

A madarak védelme érdekében tudósok egy csoportja kifejlesztett egy eszközt, ami képes megmondani, hogy a Verreaux sasok nagy valószínűséggel hol repülnek egy adott területen belül és hol találhatóak fészkek, így a cégek a szélturbinákat a bemért helyektől távolabbra helyezhetik el. 

Az eszköz működése a sasokra szerelt GPS által gyűjtött adatokon alapul és az eddigi mérések alapján pontosnak bizonyult. Dél-Afrikában egyre több szélerőműpark-fejlesztő használja a szoftvert, csökkentve így a madárpusztulások számát. Sajnálatos módon a sasok mellett más élőlényekre is veszélyt jelentenek a szélturbinák. Például a denevérek is védtelenek a hatalmas lapátszerkezettel szemben. 
Technológiai fejlesztések

A szakértők olyan új technológiák kifejlesztésén dolgoznak, amelyek segítenek a szélerőművek üzemeltetőinek az élővilág védelmében. Az elmúlt években egy wyomingi szélerőműparkban kipróbálták az IdentiFlight kamera alapú megfigyelőrendszert. Segítségével automatikusan észlelhető a sasok jelenléte, és a balesetek megelőzése érdekében leállítja a turbinákat.

A spanyol Vortex cég olyan lapát nélküli turbinákkal kísérletezik, amelyek inkább egy oszlopra hasonlítanak és forgás helyett rezegnek a szélben. 

Bár a technológiai beavatkozások segíthetnek, sokak szerint a legjobb megközelítés egyszerűen az, ha a szélerőműveket a legkevésbé érzékeny területekre telepítik. Emellett pedig nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy az élővilág milyen mértékben van veszélyben a szélerőműparkok fejlesztése nyomán.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.