2022. december 27., 07:45

Győztes csaták a laboratóriumban

Az emberiség évezredeken át szenvedett azoktól a betegségektől, amelyek okait a legjelesebb orvosok is hasztalan kutatták. Járványok tizedelték a falvak és városok lakóit és a gyilkos kórt, legyen az kolera, pestis vagy más fertőzés többnyire csak az idő állította meg, de akkor sem végleg.

Mikróbavadászat
Louis Pasteur (1822-1895)
Fotó: Wikipédia

Ezeknek a rettegett betegségeknek az okozóiról persze néhányan már korábban is sejtették, hogy láthatatlan lények, de csak a 19. században, a mikroszkóp tökéletesítésének köszönhetően sikerült felismerni őket.

A kor legnagyobb mikróba vadásza a 200 éve született Louis Pasteur volt, akinek tudományos tevékenysége azonban más szakterületek fejlődését is alapvető módon meghatározta.

A kelet-franciaországi Jura megyében, Doleban látta meg a napvilágot 1822. december 27-én. Apja cserzővarga volt, és idővel a fiát is szívesen látta volna a műhelyében, ő azonban végül vegyészi oklevelet szerzett és 1849-ben a strasbourgi egyetemen a kémia előadója lett. 1854–1867 között Lille-ben, majd a 1873-ig a párizsi Sorbonne Egyetemen volt professzor. 1868-ban kisebb agyvérzést szenvedett, így az egyik keze megbénult, de a világ nagy szerencséjére ez sem akadályozta meg őt az eredményes kutatómunkában.

Kísérletezések
Louis Pasteur a laboratóriumban
Fotó:  Wikipédia
A kiralitás felfedezője

Első nagy horderejű tudományos eredményét alig 26 évesen érte el, amikor felismerte, hogy a szerves vegyületek között vannak olyanok, amelyek kémiai összetétele és térbeli szerkezete azonos, csupán valamelyik atomcsoportja más irányba mutat (királis vegyületek) és ennek fizikai és sok esetben biológiai következményei is vannak. A borkősavat és a vele szinten mindenben azonos „szőlősavat” tanulmányozva tapasztalta, hogy a borkősav sójának oldata melegítve idővel megzavarosodik és erjedni kezd. A vegyület „enantiomerje” (így nevezik a kémikusok a másik szerkezetű formát) biológiailag inaktív, ezért a mikróbák „békén hagyják”. Ez vezette őt az erjedés alaposabb vizsgálatára és felismerte, mi okozza ezt a biokémiai folyamatot és azt is, hogy mi a különbség az alkoholos és a tejsavas erjedés között. Pasteurnek sikerült összekapcsolnia a kémiát és a mikrobiológiát és a következő évtizedekben ennek köszönhetően egy jelentős életművet sikerült megalkotnia.

Balra- és jobbra forgatnak
A borkősav két enantiomerje: kristályszerkezet és a valódi kristályok a Pasteur Múzeum polcain
Fotó:  Wikipédia/ma7
A szerves anyagok erjedésének és biológiai lebomlásának okairól vallott nézeteit nem volt könnyű kortársaival elfogadtatnia. Igen látványos kísérleteket végzett, és ezekben még különös, fekvő S-betűre emlékeztető hattyúnyakú lombikokat is felhasznált, azt bizonyítandó, hogy az erjedést vagy a rothadást okozó mikroszkopikus élőlények (baktériumok, gombák) levegőben szállingózó porszemecskéken „utaznak” és ha megakadályozzuk, hogy a vizsgált anyaggal érintkezzenek, akkor például a cukor tartalmú oldat hosszú ideig változatlan marad. Ezekben a lombikokban mostanáig ott vannak az eredeti oldatok. Pasteur felismerte az enzimek szerepét is.
Pasztörizálás

A francia borexportőrök kérték fel a tudóst, találjon megoldást arra, hogy a hosszú tengeri úton ne romoljon meg a szállítmány. Pasteur ekkor dolgozta ki a később a róla pasztörizálásnak nevezett eljárást, amely során az élelmiszereket rövid időre egy bizonyos hőmérsékletnek (általában 60–90 °C) teszik ki, és ezzel a bennük levő káros mikroorganizmusok zömét elpusztítják. (A borok esetében ez a hőmérséklet legfeljebb 65 °C, ami még nem megy a minőség rovására).

Ennek a felfedezésnek magyar vonatkozása is van. Pasteurt megelőzve, de legalább is vele egyidőben Preysz Móric (1829–1877) a Hegyaljai Bormívelő Egyesület 1862-ben tartott közgyűlésén ismertette a bor utóerjedését megakadályozó csírátlantó eljárását, amely a pasztörizáláson alapul. A magyar vegyész azonban csak 1865-ben publikálta folyóiratban is a módszert, és ekkor Pasteur sikeréről már javában cikkeztek Európa szerte és ő lett a „névadó” is.
A mikrobiológia új utakon

A mikrobiológia forradalmi fejlődését olyan eredményeivel indította el, mint a selyemhernyókat pusztító kórokozók felfedezése és a francia selyemipar „megmentése”, a szarvasmarhákat, juhokat, lovakat tömegesen pusztító lépfene baktériumának felfedezése és a betegség elleni hatékony gyógymód alkalmazása, a baromfikolera és a sertéspestis elleni küzdelem megszervezése, valamint a veszettség elleni védekezés kidolgozása.

Vakcinálás
Pasteur a beteg kisfiút gyógyítja
Fotó:  Wikipédia

Ezt a halálos fertőző betegséget egy vírus (Rabies lyssa) idézi elő, amely gerinc- és agyvelőgyulladáshoz vezet és jelenleg sincs olyan hatásos gyógyszer, amely kimondottan ezt a kórokozót elpusztítaná.

Pasteur először állatokon kísérletezve felismerte, hogy a legyengített kórokozókat tartalmazó vakcinát folyamatosan a testbe juttatva elősegíthető a kórokozók elleni immunanyag termelődése a szervezetben és ennek köszönhetően a betegség legyőzhető.

Miután az állatkísérletek biztatóak voltak, Pasteur emberen először egy kilencéves kisfiún próbálta ki a módszert. A fiút egy veszett kutya megharapta és a biztos halál várt rá. A legyengített kórokozók hatására beindult az immunanyagok termelődése és mivel a vírus csak lassan terjed az agy irányában, így az időben elkezdett vakcinálás életmentőnek bizonyult. Lényegében Pasteur óta ez a gyógymódja a veszettségnek, noha ma már sokat finomítottak rajta (pl. Millwaukee protokoll).

A Pasteur Intézet

Louis Pasteur 1887-ben létrehozta a később róla elnevezett intézetet, amely ma is a világ egyik meghatározó orvosi, járványügyi és mikrobiológiai kutatóműhelye. 1983-ban itt izolálták például először a HIV vírusát.

Központi jelentőségű
A Pasteur Intézet Párizsban
Fotó:  Wikipédia
Pasteur hírnevét elsősorban a veszettség elleni gyógymód kidolgozása alapozta meg, III. Sándor orosz cár 100 ezer frankkal támogatta meg az intézetet.

1895. szeptember 28-án, Párizs közelében, Marnes-la-Coquette-i házában hunyt el. Az épületet a helyi önkormányzat adományozta számára, ahol az első veszettség elleni oltásokat végezte. A tudós nevét egy kisbolygó, egy baktériumnemzetség, valamint kórházak, utcák, terek, díjak viselik, de Algériában egy falut, Kanadában egy járást, az Antarktiszon pedig egy szigetet és egy félszigetet neveztek el róla.

Sok szobra van
Pasteur szobra Arboisban
Fotó:  Wikipédia
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.