2024. május 25., 18:36

Fortélyos félelem igazgat...

2020-ban jelent meg Abigail Shrier amerikai újságíró Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters (Visszafordíthatatlan károk: A transzneműek őrülete elcsábítja lányainkat) című könyve, ami nagy port vert fel Amerikában, de Európában is.

Vihart kavart
Abigail Shrier és könyve, a Visszafordíthatatlan károk
Fotó: Facebook/ma7

A szerző az általa gyűjtött statisztikák alapján egy "másfajta képet" fest a transznemű közösségről, mint amit az egyre agresszívebben nyomuló progresszív értelmiségiek igyekeznek elterjeszteni világ szerte.

Az írónőt és könyvét bizonyos körök nemcsak hevesen bírálták, de megpróbálták megakadályozni az újabb kiadásait, a már megjelent példányait pedig igyekeztek eltüntetni a könyvesboltokból.

Ennek oka többek között a szerző állítása, miszerint az egész transznemű jelenség gyakran egyfajta "divathóbort, amely különösen a tizenéves lányoknak árt". Ezt például múltbéli statisztikákkal illusztrálja, amelyeket összevet az elmúlt évek számaival, amikor az amerikai showbiznisz több prominens alakja is azt állította magáról, hogy ennek a trendnek a híve.

A művet számos helyen megpróbálták teljesen betiltani, többek között az Amazon terjesztési hálózata vagy egy japán könyvesbolt, amelyet még felgyújtással is megfenyegettek. A könyv elleni tiltakozások a Cseh Köztársaságban is elhangzottak.

A szakértők egy része cáfolja Shrier érveit, más szakértők azonban meggyőzőnek találják azokat. Úgy tűnik, a kritikusok és az olvasók is így vélekednek. A Visszafordíthatatlan károk c. könyvet nem sokkal megjelenése után az Egyesült Államokban olyan tekintélyes médiumok, mint a The Economist magazin és a The Times című brit napilap az év legjobb könyvei közé sorolták.

Csehországban az Albatros Media (AM) kiadó már régóta készült a könyv megjelentetésére. Végül úgy döntöttek, hogy nem adják ki. Hivatalosan azért, mert mielőtt a cseh piacon megjelent volna, felmérést végeztetett a szakértők és az olvasók körében. Az eredmény alapján úgy döntött, hogy eláll a tervetől. Az Albatros azonban "a megkérdezettek magánéletére való tekintettel" nem hajlandó nyilvánosságra hozni a felmérés eredményét, beleértve azt is, hogy kiket kerestek meg.

Őszinte
Visszafordíthatatlan károk - csehül
Fotó:  Facebook

Nem sokkal azután, hogy bejelentették, az AM nem adja ki, a Bourdon Publishing érdeklődött a könyv iránt. Először a május 23-i Könyv Világa fesztiválon mutatták be cseh nyelven.

A Bourdon Kiadó éppen azért döntött a kiadás mellett, hogy előítéletek nélküli, nyílt és kifinomult vitára ösztönözzön fontos témákban. Nem áll szándékunkban egyetlen embercsoportot sem diszkriminálni vagy politikai álláspontot elfoglalni, hanem társadalmunk demokratikus normáinak megőrzése a célunk"

- áll a kiadó közleményében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.