2023. december 18., 20:23

Év végi rohanás, taroló Threads és rekordokat halmozó GTA 6

Miért jönnek ki a nagy évösszesítő toplisták rendre december elején? Miért lett egy csapásra népszerű az európai felhasználók körében Mark Zuckerberg Twitter-klónja? S miért volt kultúrtörténeti pillanat a Grand Theft Auto VI nevű videojáték néhány hete megjelent előzetese?

videójítékok
képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

Kedves Olvasó, a sok miértet olvasva talán Önben is felmerül, hogy tényleg ezek a témák tartják lázban az embereket így, advent utolsó vasárnapjára fordulván? Amely ráadásul az idén rendhagyó módon egybeesik szenteste napjával, vagyis december 24-én délelőtt még meggyújthatjuk az utolsó gyertyát, majd neki is állhatunk a halászlének.

Hova rohanunk?

Mindeközben javában zajlik a már-már hagyományosnak mondható év végi rohanás, amely a munkahelyek mellett a magánéletet és a teljes közhangulatot is áthatja.

Az „év végi dara” során rendre igyekszünk nem az utolsó pillanatra hagyni az ajándékok beszerzését, de közben nem szeretnénk lemaradni semmiről sem. Fogyasztói társadalmunk csak úgy lubickol a karácsonyi vásárokkal, adventi programokkal és izgalmas évösszesítő statisztikákkal tarkított decemberben – hogy aztán újév napján több hetes sivár, januári letargiába süllyedjen.

Évek óta e szerint a forgatókönyv szerint élünk, s ezért véleményem szerint leginkább az ingerekben és történésekben „felduzzasztott” december a felelős. Mert a hagyományok és a karácsony egy dolog, de az, hogy az év utolsó heteiben rendre úgy viselkedünk, mintha nem lenne holnap, már igen is rajtunk áll.

A közhangulatban ez az ugyancsak hagyományosnak mondható, a sajtót és a közösségi oldalakat elárasztó nagy év végi összesítő listákban csúcsosodik ki. A legjobb filmek, zenék, könyvek és legjelentősebb történések listázásakor már eleve úgy állunk hozzá a decemberhez, mintha az egy légüres tér lenne.

A Spotify például december első hétvégéjére időzítette a népszerű „Wrapped” nevű összefoglalóját, amely a felhasználók zenehallgatási statisztikáit tálalja ízléses körítésben. A streamingóriás sikerét látva több népszerű alkalmazás is átvette a receptet, így a Reddit vagy a nyelvtanulásra szolgáló Duolingo is készített év végi „rekapitulációt” (az már egy másik kérdés, hogy ilyen esetben a decemberi statisztikát hova számítják be).

Ettől függetlenül persze tény, hogy mindezek hozzáadnak az év végi várakozáshoz és hangulathoz, amely sokunknak a pihenésről, a lelassulásról és a számadásról szól. Januárra ugyanakkor nem marad szinte semmi.

Ezért gondolom azt, hogy talán érdemes lenne „átütemeznünk” a visszatekintéseket az év első, látszólag üres és lehangoló heteire, hogy az új esztendőre is maradjon a jóból.

Hol futnak össze a szálak?

Mark Zuckerberg rendesen belenyúlt a fazékba, hiszen a múlt hét végén Európában is elérhetővé vált a Twitter-klónnak szánt Threads. Aki ismeri az immáron „X” néven futó szolgáltatást, annak nem kell bemutatni a Meta új közösségi platformját, amely a tengerentúlon július elején indult hódító útjára, hogy magához csábítsa az Elon Musk radikális(abb) változtatásaival egyet nem értőket.

A recept itt is adott volt, a hozzávalókat pedig az Instagram dizájnelemei és felhasználói bázisa adták.

Így aztán a Threads aktív használatához elengedhetetlen volt egy Instagram-fiók, amely abból a szempontból nem rossz elképzelés, hogy az ember „át tudja menteni” meglévő követőtáborát. Zuckerberg innovációkat mellőző lufija azonban hamar kipukkadt: alig egy hét alatt 100 millióan regisztráltak a platformra, ám azt követően sokan dobbantottak.

Az egyébként uniós szabályozások miatti megkésett európai megjelenés ugyanakkor megkeverheti a lapokat, hiszen az azóta eltelt 5 hónap alatt többen is elfordultak az X-től, köztük híres és befolyásos személyek is. Nagyon sok, a megboldogult madaras platformon jelen lévő felhasználó várhatóan a Threads-et fogja előtérben részesíteni, hiszen néhányan már most megjegyezték, hogy a Meta várhatóan jobban fellép majd az álhírekkel és gyűlöletbeszéddel szemben, mint az X. A hétvégén továbbá nagyon sok ismert személyiség, márka, sportcsapat és másutt is fellelhető oldal regisztrált a Threads-re vagy épp reaktiválta magát.

Hogy csak kezdeti fellángolásról van-e szó vagy Zuckerbergék tényleg jó időben tettek a jó lóra, azt majd az idő dönti el. S bár Elon Musk kontroverz személyiségével szemben a Meta most segítő kezet látszik nyújtani, azért ne feledjük, hogy szigorú (s egyben öncélú) cenzúra ide vagy oda, mégiscsak „arról a kompániáról” beszélünk, amely számtalanszor élt már vissza a felhasználók adataival, s amely rendre perek sokaságát vívja ezen a téren.

Én mindenesetre adok egy esélyt a platformnak, hiszen az írott szó és a szöveges tartalom lassan mindenhol háttérbe szorul, s ilyen szempontból igen is üdvözölendő a Threads.

Hogyan telt el 10 esztendő?

A fentebb emlegetett év végi várakozást és közhangulatot (pop)kulturális körökben nagyban meghatározta a Grand Theft Auto VI első előzetesének megjelenése, amely túlzás nélkül (s nem meglepő módon) felrobbantotta az internetet.

Kevesebb mint 24 óra alatt lett a YouTube történetének legnézettebb nem zenei videója, 93 millió megtekintéssel. A premier másnapján pedig már össze is jött a 100 millió, amely igazán abból a szempontból megdöbbentő, hogy a GTA 5 első előzetesének ehhez a mérföldkőhöz 10 évre volt szüksége.

De mégis, mi ez a nagy hype a játék körül? Elvégre még a Guinness World Records is posztolt róla, hiszen a videó a 24 órán belüli legnézettebb videojáték-előzetes rekordját is megdöntötte.

Nos, a válasz többrétű. Először is a videojátékos berkekben kultuszjátéknak számító, 1997 óta futó Grand Theft Auto sorozat legutoljára 2013-ban hallatott magáról, két konzolgenerációval ezelőtt.

A GTA 5 aztán a PlayStation és Xbox konzolok következő generációin is tiszteletét tette, miközben a játék kiadója, a Rockstar Games ez idő alatt „csak” a Red Dead Redemption nevű, nyílt világú western-játék második részét tette le az asztalra.

A videojátékokat nem ismerők számára álljon itt egy indoklás: a GTA-sorozat sava-borsát a kezdetektől fogva egy-egy szabadon bejárható város adta, amelyet gyalog és autóval is bejárhattunk, miközben különböző küldetéseket végeztünk el az aktuális történet szerinti főhősünkkel. Vagyis egy kvázi virtuális „homokozót” kaptunk (a műfaj angol neve után, amely „sandbox”).

S hogy mit jelent 10 év? Nos, a mérföldkőnek számító GTA 3 2001-es megjelenése és az ötödik rész előzetese (!) közt pont ennyi idő telt el, s ez idő alatt a sorozat három teljes értékű, mára kultikusnak számító epizóddal (Vice City, San Andreas, GTA IV) és négy kézi konzolokra szánt kisebb játékkal gazdagodott.

Hogy az ötödik részt követő 10 év alatt egyetlen új rész sem jelent meg, az leginkább a játék online változatának köszönhető, amely még ma is komoly bevételeket termel a Rockstar Games számára. Így aztán a fejlesztők érthetően nem igazán törték magukat, hiszen nem voltak rákényszerülve: az ötödik rész és az online változat 2020-ban, azaz 7 évvel a megjelenés után is közel egymilliárd dollárt hozott a konyhára.

Akárhogy is, a 2027-re beígért hatodik rész előzetesére megérte várni, hiszen számos új, korábban már kiszivárgott információ nyert megerősítést. A helyszín 2002 után ismét a Miami-re hajazó Vice City lesz, s a hagyományokhoz híven a készítők ezúttal is jókora adag társadalomkritikát helyeznek majd a virtuális floridai környezetbe.

Nem beszélve arról, hogy az előzetesnek köszönhetően a 2017-ben elhunyt Tom Petty „Love Is a Long Road” című dalának hallgatottsága az elmúlt hetekben 37%-kal megnőtt a Spotify-on.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.