2024. február 29., 15:44

Egyre drágább lesz, ha postán fizetjük a számlákat?

Az elmúlt napokban több olvasónk is levelet kapott a Nyugat-Szlovákiai Áramszolgáltatól (ZSE), amelyben a vállalat arra figyelmeztetni ügyfeleit, hogy márciustól még drágább lesz, ha energiaszámláikat postai utalványon fizetik.

posta
Fotó: TASR

A vállalat arra hivatkozik, hogy a Szlovák Posta aktuálisan a beérkező számlák esetében is külön tarifát számol fel, tehát nem csupán a postai utalvány kezelési díját kell megfizetni, ahogy azt eddig is már megszoktuk, hanem azért is fizetni fogunk, hogy a posta feldolgozza a befizetést. 

Ezt ugye első körben nem a fogyasztó fizeti meg, hanem az, akinek a pénzt utalják, a ZSE ezt az összeget fogja március 1-től áthárítani az ügyfelekre. Az illeték 30 euróig 1,30 euró, 300 euróig 1,60 euró, 1500 euróig 2 euró.

A vállalat azt javasolja, hogy ezen költségek elkerülése érdekében az ügyfelek térjenek át a bankszámláról történő fizetésre vagy állandó megbízást állítsanak be, de az is nyilvánvaló, a változás leginkább azokat érinti majd, akik egyedül élnek, idősebbek, és nem tudnak bankszámláról utalni, mert nem rendelkeznek azzal, s gyermekeik vagy rokonaik sem tudnak nekik segíteni.

Az elmúlt időszakban sok szó esett, hogy a digitális pénz mennyire szorítja ki majd a készpénzt, s milyen veszélyei vannak ennek a folyamatnak. A vita a témában adott, mert folyamatosan szorul vissza a készpénzhasználat, és a folyamat végén eltűnhetnek a bankjegyek a mindennapi életből.

Ez lenne az a jövőkép, amely sokakban félelmet és ellenérzést kelt. Sok embernek a mindennapi élet szabadságát jelenti a készpénzes fizetés, a másik oldalon pedig az állam a pénznyomtatással és forgalmazással kapcsolatos felesleges kiadásokkal és a feketekereskedelem lehetőségével érvel a készpénz ellen. A törekvések egyértelműek, de ez a kérdés is a demokrácia próbája lesz, s nem csupán Szlovákiában okoz kérdéseket a téma, hanem a pénzügyileg fejlett Ausztriában vagy Svájcban is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.