2023. november 24., 10:18

Egy kattintás és 2000 euróval nyúlták le a nyugdíjas számláját

Nagyon sokba kerülhet a Black Friday és a karácsony, ha nem vigyázunk. Ezen a héten rengeteg olcsó áruval csábítanak a boltok és webshopok és az ünnepig is számtalan elsőre kihagyhatatlan ajánlat fog még a szemünk elé kerülni. Nem árt azonban, ha észnél leszünk és nem dőlünk be a trükkös ajánlatoknak, SMS-eknek, e-maileknek. Sok pénzünkbe fájhat az elővigyázatlanság.

Bankkártyacsalás
Illusztráció
Fotó: pixabay.com

Egyre többen rendelünk a neten ajándékot, használati tárgyakat. Ennek azonban megvan a kockázata, a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet nem győz figyelmeztetni, hogy egyre több a hamis e-shop. Ezek többnyire gyanúsan olcsón kínálnak márkás termékeket. Ráadásul ezeket még a közösségi oldalon is megosztják sokan.

A csalódás akkor éri az embereket, amikor az előre kifizetett megrendelt áru nem érkezik meg és az e-shop köddé válik. A csalók azonban nemcsak pénzünket, hanem személyes adatainkat, bankkártya-adatainkat is megszerzik és azzal a későbbiekben visszaélhetnek.

Hogyan ismerjük fel a megbízhatatlan e-shopot?

A gyakorlottabbak akár már első látásra is észreveszik, hogy hamis az internetes bolt. Erre figyelmeztethet a rossz nyelvezet (a külföldről támadók helytelen fordítása), hiányozhatnak a boltra vonatkozó fontos adatok. Felettébb gyanús lehet az internetes bolt „külalakja” is, ha szedett-vedett, nem tetszetős és a reálisnál jóval alacsonyabb áron kínál termékeket, akkor semmi estre sem rendeljünk tőle. Ha csak kártyás fizetést engedélyez az e-shop, az is árulkodó jel lehet.

A szakértők azt ajánlják, ha ismeretlen e-shopról rendelünk árut, akkor sosem fizessünk banki átutalással.

Ha ugyanis csaló árusokról van szó és a megrendelt termék végül nem érkezik meg, akkor az átutalással önként fizetünk és kicsi az esélye annak, hogy a pénzt visszakapjuk. Ha nem vagyunk biztosak abban, megbízható-e a netes rendelés, válasszuk az utánvételt (dobierka), vagyis csak akkor fizessünk, ha megérkezik az áru. Ha nem jön meg az áru, legalább nem veszik el a pénzünk sem. A legbiztonságosabb, ha a fizetés 3D Secure módon történik.

A külföldről való rendelésnél számos probléma felmerülhet, ezért ha nem vagyunk járatosak az esetleges reklamációk és kártérítések terén, százszor is gondoljunk meg a rendelést.

Gyanús SMS a postától vagy a futártól

Napjainkban nagy problémát jelentenek a káros SMS-esek és e-mailek, amelyekkel a csalók pénzt próbálnak kicsikarni tőlünk, vagy pedig meg akarják fertőzni készülékünket. A posta nevében is küldözgetnek például olyanokat, hogy a kiszállításért pénzt kérnek. Jön az sms, hogy a csomag kiszállításra kész és a csatolt linkre kattintva vissza kell igazolni a vámilleték befizetést, 1,99 euró értékben.

A posta mindenkit figyelmeztet, hogy az áru kiszállításáért soha nem kér pénzt e-mailben.

A csomagért a kliens vagy a megrendeléskor fizet, egyenesen az e-shopnak, vagy pedig utánvéttel, készpénzben vagy kártyával.

Sokan kapnak gyanús SMS-eket hamis futároktól is, melyek arról szólnak, hogy az áru kiszállítását blokkolták és aktualizálni kell a címet a csatolt linken. Sokan bedőlhetnek ennek a trükknek is karácsony előtt.

2000 eurót nyúltak le a számlájáról

Csúnyán megjárta az a férfi is, aki azt hitte, a Szlovák Postától kapott üzenetet a csomag kiszállításáról. Azzal a figyelmeztetéssel, hogy 2 eurós illetéket kell fizetni bankkártyán keresztül. Mivel az idős férfi valóban csomagot várt, a küldött linken keresztül megadta bankkártya-adatait. Családja azonnal figyelmeztette, lehet hogy csalás áldozata lett, mert a posta sosem kéri az előre fizetést. Felvette a kapcsolatot a bankkal és zároltatta a számláját.

Ennek ellenére több kivétel is történt a bankszámláról, 2000 euró értékben. A bank pedig nem fizette vissza neki a pénzt, mivel nem követett el mulasztást.

Ebből az esetből is az a tanulság, hogy soha ne kattintsunk a gyanús e-mail-ek mellékleteire! Soha senkinek ne küldjük, adjuk oda bankkártya-adatainkat!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.