2022. szeptember 7., 13:51

Bizonytalan politikai helyzet, biztató tanévkezdet és a galántai templárság – megjelent a Magyar7 36. száma

Ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.

lapajánló
Fotó: ma7

Gorbacsovot évekig ünnepelte a Nyugat, mert megszabadította a világot a Szovjetuniótól és a birodalom elkerülhetetlen összeomlását követhető kataklizmától. Nobel-békedíjat adtak neki, sztárként ünnepelték, hősként hordozták körbe a nyugati féltekén. Most, hogy meghalt, és senki nem ment el a temetésére. Egy kivétellel. Egyedül Orbán Viktor merte venni a bátorságot, írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly Gobacsov és a hálás Nyugat című vezércikkében.

Tovább a bizonytalanba címmel foglalta össze a szlovák kormányválság elmúlt heti történéseit Kocur László. Augusztus utolsó napja azonban legfeljebb a nyári melegekre hozott enyhülést, a koalíció problémáira nem. Az állampolgárok gondjai meg mintha senkit nem foglalkoztatnának ebben az országban.
lapajánló
Fotó:  ma7

Lehet azon vitatkozni, hogy az európai politikát igazítók teljesen hülyék vagy szándékosan gonoszak-e, de hogy a két lehetőség közül valamelyik biztosan igaz, azt egyre nehezebb cáfolni. A legújabb megerősítés Kínából érkezett. Kiderült ugyanis, hogy az ötödére visszaesett orosz földgázimportot nemcsak a csodálatosan demokratikus amerikai és norvég, a valamivel kevésbé demokratikus katari, hanem már a kínai ellátmányból is pótoljuk. Ennek kapcsán kérdezi Pomichal Krisztián külpolitikai jegyzetében, hogy hol van a balfékség határa.

2020 decemberében számoltunk be arról, hogy a csicsói kolostorba missziós szerzetesek érkeztek azzal a küldetéssel, hogy a helyi magyar közösségekben hirdessék Isten igéjét, magyarul. Akkor Ambrus és Lőrinc atyát mutattuk be, most pedig Parackal József atyával beszélgettünk az Indiából a Felvidékre vezető útjáról, elhívásáról, és a magyar nyelvről. Krisztusért szenvedő nép a magyar, küldetése van a világban az interjú címe, amelyet Méry János készített.

Piac rovatunkban Rajkovics Péter Eszmei harcok helyett szabályozott árakat című írásában megállapítja, hogy még mindig nem tudjuk, milyenek is lesznek a lakossági gáz és villanyáram esetében a szabályozott árak, illetve azt sem, hogy kikre fog vonatkozni. Annyi viszont már most is látszik, hogy az energiaárak emelkedése a húsáru további drágulásában jelentkezik.

lapajánló
Fotó:  ma7
Kassán a déli templomban megváltoztatták a vasárnapi magyar szentmise kezdési időpontját. Fraenkel Emil attól tart, hogy a magyar hívek elmaradnak, és nekik megfelelőbb időpontban, szlovák misére mennek majd. Szavait konkrét számokkal is alá tudja támasztani, az új kezdési időpont bevezetés óta legutóbb már csak 28-an voltak a magyar misén. Somogyi Szilárd riportjának címe: Idő-járás a kassai déli templomban

Ki mennyit és mikor KAP? Kövesdi Károly kérdezi az agrártámogatások kapcsán, amelyekhez különböző feltételeket szab Brüsszel. Szlovákiától például azt kéri, hogy a haszonállatok által kibocsátott üvegházhatású gázokat, a műtrágya- és a vegyszerhasználatot csökkentse, de például azt is, hogy több nő dolgozzon a mezőgazdaságban.

Olyasmi történt a Felvidéken, mint egy harmadrangú mesében, amikor a két kistestvér úgy véli, háttérbe szorul a nagyobb és erősebb harmadik testvérrel szemben. Ezért a kicsik összefogtak a nagy testvér ellen! A Nagyszombat megyei elnökjelölt személyének kiválasztásánál elérkezettnek látták az időt a nyílt konfrontálódásra! Mint egy rossz mesében a címe Száraz Dénes írásának.

Hasonló cipőben járunk, mint pár hónappal ezelőtt néhány településen, a polgármester-jelölés idején, amikor szintén erősen borzolták a kedélyeket a nyilvánosság előtt is. Mintha nem lenne egyszerűbb a színfalak mögött megegyezni! Igaz, az nem olyan látványos és teátrális, de ez meg így nem célravezető. Bár igazán nem tudni, hogy mi is lehet a valódi cél? Az egység manifesztálása bizonyára nem!

lapajánló
Fotó:  ma7

Múzsa rovatunkban Zsebik Ildikó a Zichy emlékházba, Zichy Mihály művei közé kalauzolja el olvasóinkat, majd a nagytermészetű, nagyothalló színigazgatóról, a füleki születésű Sziklai Jenőről olvashatnak Lacza Tihamér rovatában, a Leporolt históriákban.

Csillogó szemű, önmagukkal nagyon elégedett – kommunikációképzőt látogató – fiatalok csoportja újságolja önnön nagyszerűségét a már gyakorlati sajtómunkát végző elődöknek: ők az Elfek – így hívják magukat, talán mert Tolkienen kamaszodtak –, akik minden rossz gondolattól megóvják majd világhálós létünket. Kiválasztottak – mert azok, ők a legjobbak –, ezért arra hivatottak, hogy minden ártalmas gondolatot kiirtsanak, hogy csak a „tiszta eszmék” terjedhessenek a világban. Elf, azaz cenzor a címe N. Gyurkovits Róza jegyzetének.

Hogyan fogadta a Felvidék Horthy István halálhírét? A kormányzóhelyettes temetésén Esterházy János képviselte a szlovákiai magyarságot. A pártvezér két koszorút helyezett el a ravatalon. Az egyikkel személyes tiszteletét rótta le. Ennek felirata a következő volt: „Emlékedet megőrizzük! – Kegyelettel és szeretettel Esterházy János.” A másik koszorú a szlovákiai magyarok szeretetét és gyászát hirdette: „Dicső apa méltó fiától fájdalmasan búcsúzik Szlovákia magyarsága.” Múltunk rovatunkban olvashatják Popély Gyula írását.

A Szlovákiai Magyar Iskolák XXII. Országos Tanévnyitó Ünnepségét Deresken tartották, erről számol be Tájaink rovatunk vezető cikke. Kincsünk a magyarságunk és kereszténységünk címmel foglalta össze Dunajszky Éva az eseményeket. A következő oldalon pedig Reczai Lilla tudósít arról, hogy bővítik a nemesgombai magyar óvodát.

lapajánló
Fotó:  ma7
Komárom gazdag város, a kulturális és az emberi lehetőségek tekintetében egyaránt – állítja Bauer Ildikó. A Szövetség komáromi polgármester-jelöltje szerint a városvezetés szolgálat, és ebben nem szabad eltévedni, hiszen a célokat a komáromiak szabják, a polgármester csak követi azokat. Kolek Zsolt beszélgetett a jelölttel.

Ha valaki úgy gondolja, megoldhatatlan problémája van, és panaszkodni támad kedve, csak kezdjen el segíteni sérült gyermeken, vagy hátrányos helyzetű emberen, mindjárt másként látja saját gondját, mondta Horváth Tamás, Galánta segítő lovagja, a Templárok polgári társulás vezetője Szomolai Andreának.

Az Alternatíva 2022 mozgalom célja összefogni azokat az egyéneket és képviselőjelölteket, akik szeretnének tenni Rimaszombat fejlődéséért. Az őszi helyhatósági választáson 20 képviselőjelöltet indítanak, tudósít Virsinszky Tamás.

Látószögtágító címmel tartottak közösségépítő és családi napot Barkán. Az ötlet a Csemadok barkai és kiskovácsvágási alapszervezetétől származott, majd a járás számos civil szervezetének bekapcsolódásával széles körű együttműködéssé bővült, írja beszámolójában Fábián Gergely.

Mi a közös Cey-Bert Róbert Gyula, világhírű magyarságkutató-íróban, Csámpai Ottó, zoboralji szociológus-íróban és Vitéz Nagy János László grafikus-fafaragó művészben? Nos, mindhármuk munkásságából nyilvánvaló: hiszik, hogy az összmagyarságot csak történelemtudata megerősítésével lehet megtartani, amihez a valós történelmi ismeretek továbbadására van szükség. Velük, illetve a fafaragó művésznek már csak az alkotásaival találkozhattak Vermes István Koppány lovasíjász-bajnok, a Vermes-törzs feje és élete párja, Renáta által vezetett Világfa Polgári Társulás rendezvényén, amelyről Magyarságmegtartó történelemtudatunk címmel számol be Nagy-Miskó Ildikó.

Valaha az Ung-vidék több településén is jellemző volt a kendertermesztés. Csicser, Budaháza, Nagyszelmenc, Szirénfalva legidősebb asszonyai között kis szerencsével találunk még olyanokat, akik hajlandók mesélni a kendermag útjáról a vászonig. Molnár Gabriella Jakab Irénke nénivel beszélgetett Tiloló, guzsaly, motolla című írásában.

Többfunkciós Viza központ nyílt Párkányban, erről Bokor Klára írt. (R)Égi zenészek címmel számolt be a füleki zenésztalálkozóról Agócs Szvorák Emese.

Kaszmán Zoltán a 120 éves Honti Múzeumról írt.

Folytatjuk a középiskolásoknak szóló irodalmi vetélkedőt, Domonkos Andor a világ legdrágább gyógyszeréről írt.

Újraindult nagysikerű helytörténeti filmes dokumentarista sorozatunk, a Vízsodorta históriák. Csicsó község 20. századi históriáit négy részben dolgozta fel Zalka Lóránt és Kósa Lőrinc, amelyek hamarosan láthatóak lesznek a ma7.sk-n. Nem tudtunk azonban mindent megfilmesíteni, mert nem is lehet mindent kifejezni a filmkockákon, azokat viszont megírtuk. Most tehát hazai tájakon, Csicsón barangolunk.

Íz-lelő rovatunkban Szabó B. Csillától két receptet találnak: csirkefánk mandulás bundában, áfonyás kosárkák. Vas Gyula a BMW M440i xDrive Gran Coupét tesztelte, amely a II. nemzedék egyik ékköve.

lapajánló
Fotó:  ma7

A Szurkolóban a magyar női hokisok sikeréről és a focit eluraló pénzközpontúságról olvashatják Rajkovics György és Rajkovics Péter cikkeit.

Lapunkban ezúttal is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt, a hátlapon a vértörvényszék áldozatainak eperjesi emlékműve látható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.