2022. május 18., 11:17

Beiktatták a magyar államfőt, Orbán Viktor keretet hirdetett, Szlovákiában is forró a helyzet – megjelent a Magyar7 20. száma

Gyászba borulhat a neoliberális, újmarxista „világrend”: a Magyar Országgyűlés megválasztotta Magyarország új miniszterelnökét, akit ismét Orbán Viktornak hívnak, írja lapunk főmunkatársa Kövesdi Károly A küldetéses politikus című vezércikkében. Az április 3-ai magyarországi választásokra a nyugati világ vagy bambán rácsodálkozott, vagy a fogát csikorgatta, mert nem olyan eredmény született, amilyet óhajtott volna.

Magyar7 - 2022/20

A témát folytatva Kolek Zsolt azt írja Orbán Viktor keretet hirdetett című belpolitikai összefoglalójában, hogy tapasztalt szakemberekkel, menedzserekkel vág neki az újabb négyéves kormányzati ciklusnak. A most megalakuló ötödik Orbán-kormányra, ha lehet, még súlyosabb válsághelyzetek kezelése vár. Már önmagában is komoly kihívás, hogy a pandémia utóhatásaként évtizedek óta nem tapasztalt, vágtató inflációra és a nyomában jelentkező szociális válságra kell megoldást találni. Mindezt megtetézi a jó eséllyel még hónapokig elhúzódó ukrajnai háború, amelynek következtében gyökeresen átalakult, egyszersmind kiszámíthatatlanná vált a külgazdasági környezet, és megrendült az ország energiabiztonsága.

Magyar7 - 2022/20

Ünnepélyes keretek közt beiktatták Novák Katalint, Magyarország hatodik, egyben első női köztársasági elnökét. Novák Katalint a kormánypártok javaslatára 2022. március 10-én választotta meg az Országgyűlés. Az elnöki hivatalt május 10-én vette át elődjétől, Áder Jánostól. Beszédéből a 11. oldalon közlünk részleteket, nagyon fontos üzeneteket.

A fejlődés motivál, vallja Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok kardvívó. Maga a fejlődési folyamat motivál, nem az, hogy rivalizáljak az ellenfelekkel vagy még több aranyérmet gyűjtsek. Egyszerűen még jobb szeretnék lenni abban, amit csinálok – vallja. Szerepet vállal a tehetséggondozás népszerűsítésében, illetve sportdiplomáciai vállalatokat. „Ebben jól érzem magam, de van, amiben még nagyon sokat kell fejlődnöm. Egyelőre rendkívül élvezem. Én nagyon-nagyon sokat kaptam a sporttól, ebből szeretnék majd visszaadni valamit a vívásnak, a Vasasnak, a magyar sportnak az aktív pályafutásom után.” A sportolóval Fábián Gergely beszélgetett.

Magyar7 - 2022/20

Folytonos változások vannak a galántai Samsungnál. Néhány hete olyan hírek kaptak szárnyra, hogy nagy számban bocsátottak el dolgozókat a galántai Samsung vállalattól – amiből olyan következtetéseket is levontak, hogy a cég bizonyára megint leépít, esetleg leáll, elköltözik, ahogy azt részben tette is már három éve, vagy a koronavírus-járvány idején, írja Szentandrási Tibor.

A fentiekkel szemben viszont az utóbbi napokban az a hír terjedt el, hogy a gyár nagy számban vesz fel új alkalmazottakat, főleg ukránokat, akiknek az alkalmazkodását ukrán nyelvű feliratokkal és táblákkal is segítik.

Emberhiány mindkét oldalon címmel tekintette át a hadihelyzetet Kocur László.

Egy hetilap esetében kockázatos a hadi helyzet pillanatnyi állásáról értekezni, hisz az nemhogy a megjelenés idejére, de akár pár órán belül is megváltozhat. Lapzártánk idején azonban Harkiv megye-szerte heves harcok zajlottak. A megyeszékhelytől keletre, és ami esetünkben fontosabb, északra, az orosz erők visszavonultak, és védelemre rendezkedtek be. Keleten a súlyos harcok árán kialakított izjumi hídfőt kell védeni, északon meg, hát, ott az államhatár. Ukrajnának elég a baja, egy-egy véletlen határincidenst leszámítva valószínűleg nem vágyik orosz területre, és nem is tudná tartani azt.

Már megint szembejött a valóság. A YouGov múlt hét közepén megjelent felméréséből végre bizonyosságot nyert, az ország lakosságának nagy többsége egész egyszerűen nem támogatja a szlovák kormány háborús politikáját.

Az április derekán tizenhat EU-tagállam és Nagy-Britannia lakosainak körében végzett felmérés azt vizsgálta, a kontinens polgárai miként viszonyulnak az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos kérdésekhez, hajlandóak-e megsegíteni az ukrán polgári lakosságot.

Magyar7 - 2022/20

Tőzsér Árpád Suttogások sötétben című kötetéről írt Lacza Tihamér.

Kissé zavarba ejtő a kérdés: vajon Tőzsér Árpád eltűnődött-e már azon, hogy az írástudók melyik csapatába sorolná önmagát? Ez a legutóbbi filigrán kötete ugyan a 2019–2021 között született új versek és versesszék gyűjteménye, de elolvasva filozófia- és művelődéstörténeti eszmefuttatások, természettudományos párhuzamok és életrajzi töredékek sajátos egyvelegének is mondhatnánk. Talán részben választ ad erre a kérdésre a könyv hátsó borítóján olvasható meghatározás: „minden idős ember előrenéz még, de hátrál attól, ami előtte van, s így végül is inkább hátrafelé lát, mintsem előre. Ebből az ambivalens állapotból születtek az én itt következő verseim is”. Az írás címe: A költő utazása a téridőben.

Orosch János nagyszombati érsek a Pravdában kapott hideget-meleget, amiért részt vett a Rákóczi Szövetség márciusi emlékünnepségén a budapesti Országházban. Az esemény kapcsán Miroslav Čaplovič, a Pravda főszerkesztő-helyettese felháborodott cikkében náci kollaboránsnak és hazaárulónak nevezte a mártírhalált halt Esterházy Jánost. Mikor mindez tudomására jutott Ben Mayernek, aki sok év elteltével költözött haza Nagyszombatba, felkereste az érseket, hogy szavakba öntse felháborodását a cikk miatt. Száraz Dénes Mementó című írásában ezt a levelet is közöljük.

Látvány, gyönyör, lendület, lelkesedés a címe Balla Rita írásának, mert ezekkel a szavakkal indította útjára legújabb kiállítását a felsőpatonyi Kovács Barnabás kortárs művész. A viszonylag kis, dunaszerdahelyi NGF Klubban nyílt kiállítást az a ritka vizuális összeszedettség jellemzi, amire már rég volt példa a környező hazai kortárs galériák repertoárjában.

Magyar7 - 2022/20

Az első magyar eszperantista a háromszéki születésű Bálint Gábor (1844–1913), az egyik leghányatottabb sorsú magyar nyelvész és keletkutató. Hatalmas nyelvtudása ellenére azt javasolta, hogy mindenkinek meg kellene tanulnia ezt a mesterséges nyelvet, sokkal könnyebben megértenék egymást a különböző népek képviselői. További részletek olvashatók a Leporolt históriákban Lacza Tihamér tollából.

Babucs Zoltán hadtörténész írta a Múltunk rovat legfrissebb kiadását. Az oroszlánbátorságú honvédek diadala című írásában az 1849 áprilisában született, a világ nyolcadik csodájának nevezett eseménysorral ismertet meg bennünket, amikor a honvédsereg győzedelmes ütközetmenete révén kipofozta Magyarhon területéről a császári-királyi hadsereget. Görgei Artúr tábornok Kossuth kedvére tett, amikor diadalittas seregével nem folytatta az ellenség üldözését, hanem Komáromból elindult Budavár visszavívására.

Kodály Zoltán kulturális öröksége, az Esterházyak történelmi lábnyoma, a Kis-Duna menti falvak látképét díszítő vízimalmok színesítik a Mátyusföld idegenforgalmi kínálatát. A régió igencsak gazdag turisztikai lehetőségekben. A kultúrtörténeti, víztani, gazdaságtörténeti és természeti értékek megtartása, illetve jó célú kihasználása egyértelműen érdeke és egyben feladata a mikrorégió településeinek. Szomolai Andrea Turizmus a Mátyusföldön című cikkével kezdődik a Tájaink rovat.

Magyar7 - 2022/20

 

Ozsvald Árpád – a múltba révedő lírikus. A dicső nagysallói csata színhelyétől alig 15 kilométernyire fekszik Nemesoroszi, a mára már nagyrészt szlovákok lakta falucska. Ott látta meg a napvilágot 1932-ben Ozsvald Árpád felvidéki magyar költő, műfordító és szerkesztő. Élete nagy részét azonban Pozsonypüspökiben élte le, ahol irodalmi összeállítással emlékeztek rá. Az estről Dunajszky Éva számol be.

A mártír sorsú gróf Esterházy János emléktábláját, Turi Török Tibor szobrászművész ajándékát leplezték le pénteken a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontban. A házigazda intézmény, az Esterházy Akadémia és a Felvidéki Értékőrzők képviselői hársfát ültettek az új iskolakápolna elé annak emlékére, hogy 80 évvel ezelőtt, 1942. május 15-én Esterházy János nem szavazta meg a zsidók deportálásáról szóló törvényt a szlovák parlamentben. Az eseményről Nagy-Miskó Ildikó számol be Újabb Esterházy-emlékhellyel gazdagodtunk.

Történelmi jelentőségű találkozóra emlékeztek Rimaszombatban. 2001 októberében a rimaszombati református parókián találkozott egymással Mádl Ferenc magyar és Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök, valamint Erdélyi Géza református püspök. Több mint két évtized távlatából most egy emlékkonferenciával és emléktábla-avatással idézték fel az esemény jelentőségét. Virsinszky Tamás számol be a rendezvényről.

Kaszmán Zoltán Tégelyek és üvegcsék világa című írásában Szlovákia egyik legrégebbi patikamúzeumát mutatja be, amely a lévai Barsi Múzeumban található. A tárlatot több mint ötven esztendeje, 1971-ben Alt Ernő kezdeményezésére alakították ki.

A szentek kijöttek, az ősök bementek a kürti templomba. Felújítás alatt áll ugyanis a kürti Mindenszentek-templom. Kihasználták ezt a lehetőséget a kürtiek, és régi fényképek segítségével visszahozták az égi hazába távozott szeretteiket a templomba. A szentek lekerültek a falakról, szobraikat testközelből szemlélhettük, a csupasz falak között az öblösen hangzó zene különlegesen élményt nyújtott, írja Bokor Klára.

Az idén ünnepli alapításának 120. évfordulóját a Rozsnyói Bányászati Múzeum. Az évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozat egyik állomásaként az intézmény galériájában kiállítás nyílt, amely a tizenkét évtizedet mutatja be.

A rozsnyói múzeumalapítás gondolata 1902-ben az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Borsod-Gömöri Osztályában született meg. A telket Rozsnyó város biztosította, az anyagiakat pedig Andrássy Dénes gróf és felesége, Franciska grófné adományai. Fábián Gergely írásából többet is megtudhatnak a múzeumról és a múzeumi munkáról.

„Húsz éve vagyok polgármester. Ez idő alatt számtalan alkalommal próbálkoztunk pályázat útján megteremteni a két történelmi ingatlan, a várrom és a kastély felújításához szükséges anyagi forrásokat, de nem sikerült”, mondta Molnár Gabriellának Nagy Attila, Nagykövesd polgármestere. Most el akarják adni, várják az ajánlatokat. 

Korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét Füleken. A sorozatos rendbontások és tömegverekedések miatt Fülek önkormányzata június elsejétől korlátozza a vendéglátóhelyek és játéktermek nyitvatartási idejét. Az ezzel kapcsolatos általános érvényű rendeletet április 28-án fogadta el a képviselő-testület, írja Agócs Szvorák Emese.

Új csillagok születnek a Csallóközben. A bősi Afium együttes 2021 nyarától szórakoztatja egyre növekvő közönségét. Kuruc ,,Teo” Teodor gitáros, énekes, Bodó ,,Atosz” Attila dobos, Kuruc ,,Kikki” Krisztián ritmusgitáros és Mészáros ,,Mészi” Dávid basszusgitáros, dalszövegíró alkotja a bandát.

A középiskolásoknak szóló vetélkedő újabb kiadása a 49. oldalon található, Petőfi Pozsonyban a címe.

A táplálkozási zavarok – ide tartoznak például a közismert anorexia nervosa és a bulimia nervosa nevű betegségek – miatt szenvedők kórosan sokat foglalkoznak alakjukkal, testsúlyukkal. Nem esznek eleget, vagyis nem veszik magukhoz az egyes vitaminokból, de akár az összkalóriából a megfelelő mennyiséget. Hiányzavarok léphetnek fel, amelyek következtében károsodik a szív, az emésztőrendszer, a csontok, a fogazat, írja Domonkos Andor kutatóorvos.

Magyar7 - 2022/20

 

 

A Barangolóban folytatjuk utunkat a Smaragd Buddha nyomában.                                                                                           

„Mivel a Smaragd Buddha többször is útnak indult az elmúlt évszázadok során, én is a nyomába eredek. Így Csiang Maiból Laosz fővárosába vezet az utam. Egy légcsavaros géppel repülök Udon Thaniba, s innen kissé körülményesen utazom a Smaragd Buddha következő lakhelyére” – írja a szerző, Varga Róbert.

Kolbászragu krémes polentával és pisztáciás kalácska az Íz-lelőben Szabó B. Csilla kínálata. Vas Gyula tesztelte a Mitsubishi Eclipse Cross PHEV 4WD Instyle+ autót.

Rajkovics György: Mi vár ránk az elitben? A magyar férfi jégkorong-válogatott feljutott a legjobbak közé a ljubljanai divízió I/A világbajnokságon. A győztes Szlovénia lett, a két feljutó pedig úgy döntött, közösen pályázik az elit jövő évi tornájára. Finnországban közben zajlik a nagyok vb-je, az oroszok és a fehéroroszok nélkül. A magyar hoki ettől függetlenül a csúcsra tör.

Magyar7 - 2022/20

Az elmúlt héten kiderült, hogyan alakul majd át a nem is annyira távoli jövőben a focivilág legértékesebb kupasorozata, a Bajnokok Ligája. Igaz, sokan azt gondolhatják, a Szuperliga tavalyi gyors bukása megerősítette az európai fociszövetséget, de a klubok továbbra is elégedetlenek. Óriási pénzeket emésztett fel a koronavírus időszaka, nekik pedig termelniük kell megállás nélkül, mert a méregdrága gépezet fenntartása másként nem lehetséges, olvasható Rajkovocs Péter írásában.

Fiatalemberként Szepsiben ugyan csak egy évet töltött, de amikor 2000-ben a színjátszók országos seregszemléjének ez a város lett a helyszíne, a fesztivál felvette az Egressy Béni nevet. Ekkor döntött úgy Szepsi városa, hogy szobrot állít neki. A pályázatot Ferenc György nagykaposi alkotó nyerte meg, és a helyi mészkőbányából származó kőből készítette el Egressy Béni mellszobrát. Talapzatán a Szózat első sora olvasható. A Magyar7 20. számának hátlapján ez a szobor látható.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.