2020. július 23., 17:33

Az internetes csalók a netező gyermekekre különösen nagy veszélyt jelentenek

A nyári vakáció alatt több időt töltenek a gyerekek a számítógép előtt, ezzel pedig megnő a hackertámadások, a szexuális visszaélések és az internetes zaklatás kockázata. A Gyermekpszichológiai Kutatóintézet (VÚDPaP) és az eSzlovákia civil szervezet statisztikái szerint a gyerekek általában játszanak az interneten. Az alapiskolások alsó tagozatos tanulóinak 85,1%-a, a felső tagozatosok 70%-a játszik online játékokat.

Fotó: pixabay.com

A fokozott online-aktivitás vonzza a hackereket, akik nemcsak a cégekre, hanem a tinédzserekre és a gyerekekre is veszélyesek. „A támadások két fajtájával találkozunk a leggyakrabban. Az egyik, amikor a támadók megpróbálják megszerezni a gyerektől a szülők bankkártyájának adatait. A másik leggyakoribb eset a gyerekek szexuális zsarolása, amikor hamis személyazonossággal próbálnak meg a támadók fényképeket szerezni a gyerekektől, amelyekkel aztán visszaélnek” - mondta Vladimír Palečka, az Aliter Technologies társaság kiberbiztonsági szakértője.

Elmondása szerint a gyerekek internetes zaklatásnak, verbális támadásoknak, megalázásnak is ki vannak téve.

Számos módja van annak, hogy megvédjük a gyerekeket a hackerektől és az internetes zaklatástól. A szakértő azt javasolja, a szülő figyeljen oda, mit csinál és kivel van kapcsolatban a gyerek az interneten. „Sok szülő nem is tudja, mit csinál, kivel kommunikál a gyereke. Pedig fontos odafigyelni arra, hogy ne nyissanak meg olyan weboldalakat, amelyek nem nekik valók. A filterek beállítása segíthet. „A szülő azt is felügyelheti egy beállítással, hogy mennyi időt tölthet a gyerek az online térben. Ha ezt az időt túllépi, a rendszer automatikusan kikapcsol" - tette hozzá Palečka.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.