2023. június 9., 17:47

Árvíz esetén az egészségünket védjük, csak aztán a vagyonunkat

Árvíz esetén elsősorban az egészséget és csak azután kell a vagyont védeni. Az embereknek követniük kell az árvízvédelmi hatóságok, a rendőrség és a mentők utasításait, és tiszteletben kell tartaniuk a hivatalos tájékoztatást a helyzet alakulásáról. Erre hívta fel a figyelmet a Szlovák Köztársaság Népegészségügyi Hivatala (ÚVZ) a közösségi oldalon. 

árvíz
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

"Kerülje a folyókat, és az elárasztott területeket. Kerüljük az elektromos vezetékeket és a bekapcsolt elektromos készülékeket. Figyelje meg az esetleges gázszivárgást. Ne használjon nyílt lángot és ne dohányozzon. Csak zseblámpával világítson" - hangsúlyozta a hivatal.

Ugyanakkor arra kérik az embereket, hogy árvíz idején csak egészségre biztonságos és megbízhatóan igazolt vizet használjanak.

Soha ne fogyasszon olyan élelmiszert, amely árvízzel, iszappal és sárral érintkezett. Folyamatosan ügyeljünk a higiéniára, különös tekintettel a gondos és gyakori kézmosásra evés-ivás előtt, dohányzás előtt, vécéhasználat előtt és után."

Az ÚVZ szerint az árvízkárok elhárítása során a közegészségügyi hatóságok utasításait kell követni. A felszámolási munkák során védőfelszerelés, különösen gumikesztyű, gumikabát és erős vízálló cipő használatát javasolják. Minden sérülést, horzsolást azonnal kezelni kell, különösen fertőtleníteni, nagyobb sérülés esetén pedig orvoshoz kell fordulni.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) arra figyelmeztet, hogy pénteken Szlovákia-szerte viharok fordulhatnak elő. Minden kerületre figyelmeztetést adtak ki. Több helyen villámárvízi figyelmeztetés is érvényben van. Néhány önkormányzat már rendkívüli állapotot hirdetett. Problémák különösen Selmecbánya környékén vannak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.