A Puli vízszaglászója megnyerte a NASA fődíját

2020. július 26., 15:20
ma7

A világ legkisebb műholdját űrbe küldő magyar tervezők legutóbbi győzelme után egy újabb magyar siker: a pár évvel ezelőtt már híressé vált Puli holdjárót készítő cég elhozta a 30 ezer dolláros fődíjat a NASA versenyéről, ezúttal egy vízkutató műszerért, mely két év múlva a Holdon bizonyíthatja képességeit. A cég alapító igazgatója, Pacher Tibor a tudas.hu számára világítja meg a hazai szakembereknek dicsőséget hozó eredmény hátterét.

Fotó: tudás.hu

Pacher Tibor eredetileg fizikusként, Lukács Béla tanítványaként végezett az ELTE-n, de gyerekkora óta érdekelte a csillagászat és az űrkutatás. Kozmológiából írta a diplomamunkáját, majd kikerült dolgozni Heidelbergbe, ott is doktorált az egyetemen. Azután más területekre került, a gazdaságba és integrált vállalatirányítási tanácsadóként is kipróbálta magát. Sok nagy céget látott belülről négy kontinensen, de az űrtevékenység iránti szerelem megmaradt. 2008-ban találkozott egy bosnyák kollégával, aki már akkor benevezett a Lunar XPrize versenyre és rájött, idehaza is meg lehetne ezt csinálni, van hozzá elég értelmes szakember. Volt már vállalati tapasztalata, korábban Németországban dolgozott másfél évig az Európai Űrügynökség egyik űrtávcső projektjében is, és merész húzással tíz éve megalapította a céget.

Pacher Tibor Puli
Fotó: tudás.hu

A verseny, amelyen indultak, akár komolytalannak is hathat, mert a neve: Drágám, összepréseltem a NASA rakományát (Honey, I shrunk the NASA payload).

A versenyt amúgy a híres, Kármán Tódor alapította Jet Propulsion Laboratory írta ki és célja szerint egészen apró, tízszer, tízszer, öt centiméternél és negyven dekánál kisebb dolgokat kellett kitalálni, amiket nagyon kicsiny holdjárókra lehet ráhelyezni.

A következő évek robotokkal végzett küldetésein lesznek ugyanis ilyen kis roverek és a NASA ehhez keresett értelmes ötleteket. Ehhez tervezték a Puli Lunar Water Snoopert, amit talán Holdi Vízszaglászónak fordíthatnánk. A verseny két kategóriája közül abban neveztek, mely a holdi erőforrások felhasználásának lehetőségeit tágítja.

Itt 132 jelentkező közül végeztek az első helyen.

A másik kategória a holdi környezet felmérését célozta, s ugyan nem abban indultak, de az egyik érzékelőjük a sugárzási környezet monitorozására is képes. Szimulációs versenyről volt szó, tehát a konkrét műszert nem kellett bemutatni, de a bemutatott tervek alapján mégis őket hoztak ki győztesnek.

A Holdi Vízszaglászó érzékelői a beérkező neutronok mérésével a hidrogént tudják kimutatni, ami a jég formájában lévő vízben található.

Puli holdjáró

Ahogy Pacher Tibor mondja:

A Holdon most ez a Szent Grál, amit mindenki keres. Tudjuk, hogy van, de hogy pontosan hol és mennyi, azt nem. A víz a jövőbeni telepesek vízellátását szolgálhatná, de ha elektrolízissel felbontanánk, abból a légzéshez szükséges oxigén mellett rakétahajtóanyagként felhasználható hidrogént nyerhetnénk. Hidrogénraktárakkal a visszaútra szükséges üzemanyagot is meg lehetne takarítani.

Pacher Tiborék már ismertségre tettek szert a saját holdjárójukkal, melyet annak idején a Google támogatásával indult Lunar Xprize versenyre neveztek be.

Az első prototípus hét éve készült el és a járművet a legkülönbözőbb terepeken sikeresen ki is próbálták. Azóta a pénzszűke miatt lelassult a fejlesztés. Bíznak benne, hogy a mostani siker új lendületet adhat, mert tovább szeretnénk vinni a projektet.

A cég vonzza a fiatal szakembereket. Ahogy Pacher Tibor mondja: „Jönnek, méghozzá szerelemből, hiszen nekik is „gyerekük” a Puli, vele akarnak a Holdra jutni. Mindegyiküknek van rendes munkahelye, az itteni tevékenységet önkéntesen, szombaton, vagy éjszaka végzik, mikor hogy van idejük, de nagy szabadságban, olyan területen, amikre másutt nem nagyon van lehetőségük.

Akad, aki napi 8 órás munkája mellett így is havi 60-80 órát dolgozik nekünk.

Puli holdjáró

A jövőről Pacher elmondja, hogy

legutóbb az ESA-hoz pályáztak.A holdjárójuk meredek, 35-40 fokos lejtőkön is feljutni- és lejönni képes, körte formájú, kevlár-kompozit anyagból készült lábkerekeinek rendszerét szeretnék magasabb technológiai szintre emelni az ESA szempontjainak is megfelelve, és ha kapnak rá pénzt, akkor jövő tavasszal kigurulhatnak a műhelyből a még fejlettebb Puli Holdjárók is.

Kövesse facebook oldalunkat is!