A NASA marsjárója megkezdi a talajminták gyűjtését a vörös bolygón

2021. július 22., 09:22
ma7 | MTI

Az utolsó előkészületeket teszi az amerikai űrkutatási hivatal Perseverance marsjárója ahhoz, hogy megkezdje a talajminták gyűjtését a Marson - közölték szerdán a NASA illetékesei.

Fotó: TASR/AP

A hatkerekű geológusrobot jelenleg keresi a tudományosan érdekes célpont a mintagyűjtésre a Jezero kráterben. A mintagyűjtés, amelyet a NASA szakemberei fontos mérföldkőnek neveztek, két héten belül kezdődhet meg. 

A Jezero kráterben február 18-án landolt Perseverance június elején kezdte meg tudományos küldetését a vörös bolygón, azóta mintegy négy négyzetkilométernyi területet vizsgált át a kráter talajában, ebben a térségben lehetnek a legmélyebben fekvő és legősibb kőzetrétegek.

A mintagyűjtés 11 napig fog tartani és a rover számos tudományos műszere vesz részt benne. "Amikor Neil Armstrong az első talajmintát vette a Holdon, három perc 35 másodperc kellett begyűjtéséhez. A Perseverence-nek mintegy 11 napra lesz szüksége ahhoz, hogy befejezze az első mintagyűjtést, mivel az utasításokat több számmillió kilométerről kapja, miközben a legösszetettebb, legalkalmasabb és legtisztább rendszerre - sampling and caching system - támaszkodik, amelyet valaha a világűrbe küldtek" - mondta Thomes Zurbuchen, a NASA igazgatójának tudományos helyettese. 

A begyűjtött mintákat a rover a Mars talaján kicsiny csövekbe tárolja el, amelyekért egy jövőbeni marsmisszió keretében a NASA közösen Európai Űrügynökséggel küld űrjárművet a vörösbolygóra.

Kövesse facebook oldalunkat is!