2022. augusztus 24., 11:43

A magyarságot szolgáló kiválóságok, a kor igényeinek megfelelő népzene, és óvodásan viselkedő politikusok – megjelent a Magyar7 34. száma

Lapunk legújabb számát megtalálják nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is.

magyar7
Fotó: ma7

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul. Aki nem tud a diplomácia nyelvén, ne legyen diplomata. Hívják akár Martinnak, akár Klusnak, írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly legfrissebb számunk Hattyúgágogás című vezércikkében. A sorok apropóját az adja, hogy a szlovák külügyi államtitkár nagyon sajátos módon kívánt minden jókat Magyarország születésnapja alkalmából, „Orbán Viktort ekézte és a V4-ek jelentőségét rugdosta”. Hogy mi volt az üzenetben, de főleg azt, hogy minderről, és a szlovák diplomáciáról mit gondol munkatársunk, elolvashatják a hetedik oldalon.

közélet
Fotó:  ma7

Múlt szombaton a kormánypártok újra hiába rugaszkodtak neki egymás meggyőzésének. A koalíció önsorsrontó vergődése mostanra arra a pontra jutott, ami már nem elemző, hanem terapeuta után kiált.    Érthetetlen. Ha a hatalmi érdekből eredő józan számítás alapján mérlegeljük a 2020 februárja után felálló szlovák koalíciót feszítő konfliktusokat, ép ésszel elfogadható magyarázatot nem találunk.

Az országos politika alakítóit, a végrehajtó hatalom gyakorlóit mégsem hasonlíthatjuk fejlődésben megrekedt óvodás gyermekekhez, akik az önfeledt gyermekkor igézetében légvárak helyett még homokvárat építenek. Vagy mégis? Közélet rovatunkban találják Kolek Zsolt Alkalmatlan tárgyon tett hasztalan kísérlet című elemzését.

„Pocsékul indult a hétvége Viktor Szokolov számára. Az 59 éves ellentengernagyot augusztus 10-én nevezték ki az orosz Fekete-tengeri Flotta élére. A hírt múlt pénteken írták meg orosz hírügynökségek, a szombat reggel pedig egy dróntámadással kezdődött a flotta szevasztopoli főhadiszállása ellen” – írja külpolitikai jegyzetében Kocur László. Címe: Nem túlbecsülendő részsikerek.

interjú
Fotó:  ma7

Pomichal Krisztián Nagy Csomor Andrással készített interjút, akinek már saját zenekara is van.

Mint mondja, nem szabad a népzenét megfosztani – már csak praktikus okokból sem – attól a lehetőségtől, hogy legalább stíluson belül újításokat vezessenek be, „szerintem lehetetlenné teszi a korigénynek való megfelelést. Márpedig, ha azt akarjuk, a népzene ne egy szubkultúra sajátja legyen, fejlődésre van szükség”.

Öncenzúra és gumigerinc a címe Kövesdi Károly írásának, amely egy német újságíró története kapcsán született.

Ralf Schuler, a Bild-Zeitung német napilap politikai újságírója az „ideológiai megfelelés kikényszerítésével” vádolja lapját. A kiadó, az Axel Springer, mondja Schuler, a nyilvánosság előtt mindig azt hangoztatja, hogy ellenzi az ideológiának alárendelt gondolkodást, miközben a vállalat nyilvánvalóan a szivárványmozgalom oldalára állt. Egy ideje nemcsak a szivárványos zászló lobog a kiadó székháza előtt, hanem olyan légkör alakult ki, amelyben a munkatársaknak „szilárdan az LMBTQ-mozgalom oldalára kell állniuk”.

magyar7
Fotó:  ma7
Szlovákiában jelenleg négyféle megújuló energiaforrás lakossági felhasználására van lehetőség. Ezek közül a fotovoltaikus rendszer számíthat a legnagyobb népszerűségre, ám meglepő módon éppen a magyarlakta járásokban kicsi az érdeklődés. Pedig megérné az energaitakarékos rendszerekbe invesztálni, írja szakértői véleményeket felsorakoztató Napfényből elektromos áramot – otthon című cikkében Somogyi Szilárd.

Molnár Anna körülnézett az egyre népszerűbb termelői piacokon. Járt Somorján, Nagyfödémesen, Gútán és Komáromban. Mindegyik más, abban azonban egyformák, hogy hazai, jó minőségű terményeket árusítanak. A legtöbb helyen a piaci kódexnek megfelelően viszonteladókkal nem találkozunk. Ahol a legjobb ízeket is árulják – régiós piacmustra a képekkel illusztrált beszámoló.

A komáromi Katonatemplom galériájának első olyan vendége, aki hosszú távon is hozzá tud járulni a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete nemzetközi ambícióihoz Tanel Rander észt kurátor, galériamenedzser, szociológus, aki Európa-szerte kutatja azokat a városokat, amelyek egykor egybetartoztak, de a történelem folyamán elszakadtak egymástól. Rander arra kíváncsi, hogy napjainkban milyen a kulturális kapcsolat a két Komárom között. Balla Rita írásának címe: Nemzetközi irány a MAMSzE galériájában.

Szilágyi Ete (1844–1894) a 19. század második felének jeles szemészprofesszora volt, aki 1875-től a Kolozsvári Királyi Ferenc József Tudományegyetem (Magyarország 1872-ben alapított második egyeteme) orvosi karán oktatott korai haláláig.

Feljegyezték róla, hogy kiváló előadó volt, de egyébként zárkózott ember hírében állt, aki olykor nyersen reagált, ha neki nem tetsző dologgal szembesült. Életrajzírói szerint elképzelhető, hogy nehéz természete összefüggött krónikus tüdőbajával. A goromba professzorról írt a Leporolt históriák legújabb fejezetében Lacza Tihamér.

Babucs Zoltán hadtörténész egy 80 évvel ezelőtt tragédiáról ír Múltunk rovatunkban. 1942. augusztus 20-án szállt fel az ilovszkojei repülőtérről vitéz nagybányai Horthy István tartalékos repülő főhadnagy. Huszönötödik bevetése azonban tragédiával végződött. Mindenki számára világos volt, hogy a kormányzóhelyettes halálával a nemzet reménysége szállt sírba.

tájaink
Fotó:  ma7

Gazdálkodj okosan! Ez ma már szinte korparancs, ha az elszálló árakat nézzük, és ehhez tartják magukat a bodrogközi és Ung-vidéki polgármesterek is. Nagyszelmenc, Kaposkelecsény, Zétény és Kisgéres első emberével Molnár Gabriella beszélgetett.

A magyarságot szolgálják mindazok a kitüntetettek, akiknek a munkáját nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából különböző kitüntetésekkel ismerte el a magyar állam. A 35-től a 38. oldalig ezekről az elismerésekről és a díjazottakról szól Kocur László, Dunajszky Éva és Fábián Gergely.

A nyári szünidő alatt folytatódott az Elfelejtett mesterségek című rendezvénysorozat második évfolyama a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtárban. Újabb mesterségeket mutattak be a könyvtárban címmel olvasható Virsinszky Tamás beszámolója.

Spirituális élmény belépni Nagyabony Emlékparkjába, a magyarság történetének és élni akarásának emlékei közé. Ez a közösségi gyűjtemény gyarapodott most Szent István mellszobrával, Čech Gábor fémszobrász alkotásával.

A szobor feliratában – Isten, haza, család – nincs nemzetiségi, nincs faji hovatartozás. De van benne hit, elkötelezettség, áldozatvállalás, ami mind az ember javát szolgálja – mondta Molnár Tibor, a dunaszerdahelyi székhelyű Nemzetközi Szent György Lovagrend lovagja és a szobor megálmodója, ötletgazdája. A nagyabonyi szoboravatásról Reczai Lilla Ott álljunk helyt, ahova tett bennünket az Úr címmel számol be.

2022. augusztus 17-e és 21-e között immár 56. alkalommal valósult meg a zselízi Országos Népművészeti Fesztivál, amely a Felvidék népművészetének ünnepe. A színes műsorok ezúttal is a helyi városi parkban kialakított helyszíneken várták az érdeklődőket. Kaszmán Zoltán összefoglalójának a címe: A felvidéki lélek őszinte megnyilvánulása.

Csicsón indul a Vízsodorta histórák filmbemutató-sorozat második évada. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzőpáros egyik tagjával, Zalka Lóránt helytörténésszel, rendezővel Nagy-Miskó Ildikó. A bemutatót augusztus 26-án 19.30 órától, Csicsón tartják.

100 éve született Burián Laci bácsi. Az esztergomi Szent István-díj Alapítvány kuratóriumának kezdeményezésére emléktáblát helyeztek el a párkányi Szent Imre-templom falán Burián László ebedi esperesplébános tiszteletére. Beer Miklós püspök celebrálta szentmisével és egyházzenei koncerttel emlékeztek a köztiszteletben álló papra, akinek az embersége örökre nyomot hagyott hívei lelkében. Bokor Klára visszaemlékezésének a címe: Ésszel és szeretettel.

Két érdekes látnivaló, két különböző helyen. Tájaink rovatunk két befejező írása Losoncra, az Edgar Degas illusztrációiból készült kiállításra, illetve az   Egyházfán nyílt lepkeházba invitálja az olvasót Agócs Szvorák Emese és Szomolai Andrea tollából.

Mit tegyünk, ha megcsíp a darázs, és milyen következményei lehetnek? Fontos információk ezek, amelyeket csokorba gyűjtötte Domonkos Andor kutatóorvos.

barangoló
Fotó:  ma7

Barangoló rovatunkban folytatjuk az Ausztriába ékelődött Albertkázmérpuszta bemutatását. Ezúttal a vasfüggöny lehullása utáni történéseket veszi sorra Csermák Zoltán.

Szabó B. Csilla a húsos tócsni és a poharas almáspite receptjeit közli az Íz-lelőben, Vas Gyula a Dacia Duster TCe 150 4x4 Extreme tesztelése során szerzett tapasztalatait írta meg.

Vízilabda-Európa-bajnokság Splitben, Spártai évforduló Vehécen, Generációváltás az úszóknál – ezek a Szurkoló főbb témái. A szerzők Rajkovics György és Kocur László.

Lapunkban ezúttal is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt, a hátlapon a komáromi Petőfi Sándor-mellszobor látható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.