2021. július 14., 20:14

A kutyák nem tesznek különbséget nagylelkű és fukar ember között

A kutyák nem tesznek különbséget nagylelkű és fukar ember között - állapították meg bécsi viselkedéskutatók.

picur
Fotó: ma7

A Friederike Range és Jim McGetrick vezetésével végzett vizsgálatokban a kutyák ugyanolyan ritkán nyomták meg az élelmet jelentő gombot azoknál, akiktől korábban kaptak valamit, mint azoknál, akiktől nem. A négylábúak emellett ugyanolyan gyakran játszottak a nagyvonalú emberekkel, mint a kevésbé adakozókkal - írták a szakemberek a PLOS One tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.

A tudósok vizsgálatában 21 kutya vett részt: border collie-k, agarak, ausztrál juhászkutyák, tacskók, kopók, beagle-ök és keverékek. A kutyáknak meg kellett nyomniuk egy gombot, hogy jutalomfalatot kapjanak.

Láthatták, amint egyes emberek reagálnak a gombnyomásra, míg mások nem. Ezután gombnyomással viszonozhatták a szívességet. Ezt azonban a nagyvonalú emberek esetében ugyanolyan ritkán tették meg, mint az ételt megtagadóknál. Később sem játszottak velük gyakrabban.

Egyes tanulmányok szerint a kutyák fajtársaiknak visszaadják a szívességeket és különbséget tudnak tenni az együttműködő és nem együttműködő emberek között. Az aktuális kutatás azonban nem szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a kutyák ezt a két képességet kombinálni tudják - közölte a Bécsi Egyetem Konrad Lorenz Összehasonlító Viselkedéstudományi és Állatorvosi Intézetének kutatócsoportja.

Talán a négylábúak furcsának találják, hogy etessék az embereket, akiktől általában az ételt kapják. "De az is elképzelhető, hogy nem ismerik fel az emberek segítő viselkedése és a jutalom közötti kapcsolatot" - vélik a tudósok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.