2023. november 18., 10:11

A hasnyálmirigyrák a legveszélyebb daganatos betegségek egyike

A hasnyálmirigyrák (pankreász karcinóma) az emésztés normális működéséért és az inzulintermelésért is felelős hasnyálmirigy rosszindulatú megbetegedése.

A hasi fájdalom gyakori
Fotó: Facebook

A hasnyálmirigyrák a negyedik leggyakoribb daganatfajta, amely sajnos többnyire halálosan végződik, mivel többnyire már csak későn diagnosztizálják.

A statisztikák szerint a betegeknek legfeljebb öt százaléka él tovább öt évnél a diagnózis felállítását követően. 

Évente negyed millió új esetet diagnosztizálnak világszerte, Szlovákiában a becslések szerint ez a szám 11 ezer körül alakul, ami a népesség lélekszámára vetítve a világon a negyedik, Európában pedig a második helyre "sorolja" az országot.

Az egyes kontinensek tekintetében még Afrikában és Délkelet-Ázsiában legjobb a helyzet, Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában 100 ezer lakosra vetítve az új megbetegedések száma 12-14 körül alakul évente.

Több híres ember - pl. Luciano Pavarotti, Patrick Swayze, Steve Jobs - halálát is a hasnyálmirigyrák okozta.

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a hirtelen  és indokolatlan fogyás, a gyengeség, a hányás, a sárgaság, a depresszió, a has és a hátgerinc fájdalma, sötét vizelet, a hasmenés, a zsírszéklet, a szurokszéklet.

A hasnyálmirigyrák kialakulásának okait pontosan nem ismerik. A dohányosoknál, az alkoholistáknál, a túlsúlyos embereknél, a cukorbetegségben vagy a krónikus hasnyálmirigy-gyuladásban szenvedőknél gyakrabban jelentkezik. Kockázati tényező lehet bizonyos gének mutációja, esetleg örökletes tényezők is szerepet játszhatnak ebben. Nem zárható ki különböző méreganyagok - benzol, azbeszt, klórozott szénhidrogének, növényvédőszerek stb. - szerepe sem.

A szakemberek felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, a kockázati tényezők - dohányzás, alkoholfogyasztás stb. - minimalizálására.

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy jelenleg nem ismert olyan megbízható teszt vagy diagnosztikai módszer, amely alapján már korai szakaszában felismerhető a betegség.

Kezelését az is befolyásolja, hogy a hasnyálmirigy mely részén alakul ki betegség. A sebészi beavatkozás, esetleg a gyógyszeres terápia segíthet, de hosszabb távon a kilátások igen rosszak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.