2023. január 19., 14:26

A Duna Menti Nemzeti Park létrehozására köteleznék a képviselők a kormányt

A szlovák parlament képviselői arra akarják kötelezni a kormányt, hogy 2024. március 30-áig nyilvánítsa a Duna mentét Duna Menti Nemzeti Parkká.  

csallóköz ősz
Fotó: Egri Attila

A természet- és tájvédelmi törvény módosító javaslatát, amely ezt lehetővé tenné, az OĽANO képviselői és a Kristián Čekovský körüli független képviselők terjesztették a parlament elé. A Duna Menti Nemzeti Park létrehozását Ján Budaj környezetvédelmi miniszter is támogatja.

A javaslat célja megteremteni a Duna Menti Nemzeti Park létrehozásának jogszabályi kereteit,

ami úgy érhető el, hogy kötelezik a kormányt ennek bejelentésére és a Duna menti Nemzeti Park Igazgatóságának a környezetvédelmi minisztérium belüli létrehozására, dotációs szervezetként, illetve a föld- és ingatlanátruházás lehetővé tételére – közölték az előterjesztők.

„Ennek oka a szakmai és civil közvélemény hosszú távú, több évtizedes érdeklődése az egyedülálló közép-európai belvíz-delta ágrendszere védelmének javítása iránt, valamint a megerősített szakértői ismeretek e természeti terület – a reprezentatív erdő-, víz- és xeroterm biotópok és a nemzeti, európai és nemzetközi jelentőségű fajok kivételes értékeiről” – mondták a képviselők. A Duna Menti Nemzeti Park létrejötte véleményük szerint a meglévő ausztriai és magyarországi parkokra épülne.

A környezetvédelmi tárca vezetője szerint a Duna Menti Nemzeti Park létrehozása alapvetően hozzájárulna az élőhelyek és a vízkészletek védelméhez.

Szlovákiában csupa hegyvidéki nemzeti parkjaink vannak, de az Ausztria és Magyarország által védett Duna mentét Szlovákia eddig észre sem vette.

Pedig a szárazföldi delta is egyedülálló, ezért a környező területet szeretnénk alföldi típusú nemzeti parkká nyilvánítani” – fűzte hozzá Budaj miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy jelenleg a terület nemzeti parkká nyilvánításának javaslatán dolgozik. Ezzel összefüggésben ki kell dolgozni a nemzeti parkká nyilvánítás javaslatának szakmai dokumentációját, amelyet az Állami Természetvédelmi Hivatal értékel majd. A minisztérium azt ígéri, minden érintett szervezettel tárgyalni fog a nemzeti park javaslatáról.

Az előterjesztők szerint a nemzeti parkká nyilvánítandó terület a Pozsony II-es, IV-es és V-ös, a Szenci, Dunaszerdahelyi, Komáromi és Érsekújvári járásokra terjed ki.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.