2023. május 2., 19:00

A dohányzás felszámolása a célja Ausztrália egyre szigorúbb intézkedéseinek

Ausztrália egészségügyi minisztere kedden szigorú intézkedéseket jelentett be az elektromos cigaretta használatának korlátozására, azzal vádolva a dohányipart, hogy a tizenévesek következő generációját próbálja „nikotinfüggővé tenni”. 

elektromos cigaretta, cigarettázó lány
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Az ország egy évtizede legnagyobb dohányzásellenes reformjaként beharangozott Canberrava programja

betiltja a nem újratölthető e-cigarettákat, és korlátozza az e-cigarettákban lévő nikotin mennyiségét.

Ausztrália régóta aktív politikát folytat a dohányzás felszámolására, és 2012-ben elsőként vezette be az egységes csomagolású cigarettás dobozok használatát, amit azóta számos ország követett.

A dohányáruk értékesítésére kivetett magas adók miatt az ausztrál cigaretták a világ legdrágábbjai közé tartoznak,

egy 25 darabos csomagot körülbelül 50 ausztrál dollárért (30,50 euró) adnak el.

Az elmúlt években Canberra nehezen tudta megfékezni az e-cigaretta robbanásszerű terjedését, különösen a tizenévesek körében.

Mark Butler egészségügyi miniszter beszédében azt mondta:

A középiskolákban az e-cigaretta „szívása” lett az első számú viselkedési probléma. Egyre inkább terjed az általános iskolákban.

Hozzátette: „A dohányhoz hasonlóan a világ legnagyobb dohányipari vállalatai kerítettek egy újabb függőséget okozó terméket, feltűnő csomagolásba tették és ízesítőket adtak hozzá, hogy megteremtsék a nikotinfüggők új generációját”.

Az e-cigaretta azonban továbbra is engedélyezett lesz, de csak receptre, a dohányzásról való leszokás segítőjeként.

Butler hangoztatta: „Az elektromos cigaretta gondolatát úgy adták el a kormányoknak és a világnak, mint egy terápiás terméket, amely a régóta dohányzók leszokását hivatott segíteni”. Majd hozzáfűzte: „Nem szabadidős termékként adták el, és főleg nem a gyermekeink számára”.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.