2022. január 5., 09:16

A burgonyaszeletelőnek több volt a lájkja, mint Sagannak vagy Čaputovának

Egyszerű a siker receptje a közösségi hálón. Elég csak az érzelmekre hatni, megkérdőjelezni a járványellenes intézkedéseket és persze, bírálni a kormányt. A tényekhez nem feltétlenül kell ragaszkodni.

Facebook felmérés
Fotó: Facebook.com

2021-ben Ľuboš Blaha volt a Facebookon a legsikeresebb szlovák politikus. Posztjaiban összesen közel 11 millió interakciót, azaz kedvelést, hozzászólást és megosztást gyűjtött össze. Az előző évben ez az számadat még „csak” 7 millió volt, így csaknem 36 százalékkal javult az interakciók száma a tavalyi eredményéhez képest. A harmadik és a negyedik helyen a Republika mozgalom képviselői Milan Uhrík (4,2 millió interakció) és Milan Mazurek (4,1 millió interakció) végeztek, ami azt jelenti, hogy közösen sem értek el olyan eredményt, mint Blaha.

A további sorrend: Robert Fico (Smer, 4 millió), Tomáš Taraba (Život – Národná strana, de a parlamentbe még az ĽSNS színeiben jutott be, 3,5 millió) és Peter Pellegrini (Hlas-SD, 3,3 millió).

Zuzana Čaputová államfő csaknem 2,5 millió interakcióval csak a hetedik helyen végzett.

A koalíciós politikusok közül Igor Matovič végzett a legelőkelőbb helyen, akinek ugyan nincs hivatalos Facebook-profilja, de a privát profilján több mint 1 millió interakciót gyűjtött be. Veronika Remišová (Za ľudí) összesen 900 ezer interakciót szerzett, derül ki a Denník N napilap által a CrowdTangle elemzőeszközzel végzett elemzésből, amely szerint

a magyar politikusok közül senki sem került be az első 35-ösbe a Facebook-interakciók tekintetében.

Figyelemreméltó azonban, hogy éves szinten a legnagyobb interakció-növekedést az udvardi polgármester, Branislav Becík (Hlas) könyvelhette el, aki elsősorban a járványügyi intézkedésekkel szembeni ellenállással, a kormánnyal szembeni „engedelmesség” felmondásával, illetve az antivaxerek szerint covid-ellenszernek kikiáltott ivermektín kritikátlan népszerűsítésének köszönhetően láttatta leginkább magát. 2020-ban Becík Facebook-oldalán még mindössze csak 125 000 interakció volt, tavaly viszont már 1,5 millió.

Éves szinten jelentős növekedést mutatott Tomáš Taraba parlamenti képviselő és Eduard Heger miniszterelnök (OĽaNO) is, és úgy tűnik Andrej Danko is új lélegzethez jutott, aki az elmúlt 12 hónap alatt összesen 1,8 millió interakciót gyűjtött be.

A Facebook szereti a negatív tartalmakat

A Facebookot már régóta bírálják, hogy polarizálja a társadalmat, és hozzájárul a hazugságok terjesztéséhez. A vállalat belső dokumentumai például, amelyeket a visszaélést feltáró Frances Haugen bocsátott a média rendelkezésére, felfedték, hogy

a Facebook 2018-ban úgy módosította az algoritmusait, hogy az különösen a negatív tartalmat terjesztő és haragot kiváltó személyek számára legyen előnyös.

Éves összehasonlításban elsősorban Boris Kollár (Sme rodina), Jozef Pročko (OĽaNO), Richard Sulík (SaS) és Peter Pellegrini (Hlas-SD) interakciói estek leginkább vissza, akik tavaly akár kétmillióval is kevesebb interakciót szereztek, mint 2020-ban. Pellegrini például akkor még miniszterelnökként a Facebook-oldalát használta az intézkedések bejelentésére, azt követően, hogy Szlovákiában megjelentek az első koronavírus-esetek.

Általánosságban véve nem meglepő, hogy a koalíciós képviselők a nem választási évben rosszabbul szerepeltek, mint az ellenzék, a parlamenten kívüli pártok és az új politikai szubjektumok képviselői, amelyek több energiát és pénzt fektettek a marketingbe.

A nyilvánosan elérhető adatokból azt nem lehet megállapítani, hogy az egyes bejegyzések hány embert értek el.

Ezeket az adatokat csak a webhely rendszergazdái ismerik. Az interakciók száma azonban jelzi a bejegyzések népszerűségét a hálón. Azt sem lehet pontosan megmondani, hogy az interakciókat milyen arányban szerezték a politikusok organikusan, vagyis pusztán a bejegyzéseik közzétételével, illetve, hogy a fizetett reklám milyen arányban javított a statisztikájukon. A Facebookon ugyanis fizetni lehet azért, hogy a bejegyzéseket több ember számára jelenítse meg, ami még több interakcióhoz vezet. Egyes politikusok évente több ezer eurót is költenek közösségi hálós hirdetésekre.

A Denník N napilap azt is megnézte, hogy mely posztok voltak tavaly a legnépszerűbbek a közösségi hálón. Nemcsak a politikusok Facebook-oldalaira koncentrált eközben, hanem az összes szlovákiai Facebook-oldalra és Instagram-profilra.

A legsikeresebb Facebook-fotók, videók és bejegyzések

A tavalyi év legsikeresebb képe egy burgonyaszeletelő fotója volt. „Használja még valaki?” – tette fel a kérdést az Ez aztán az ötlet Facebook-oldal. Az emberek 91 000 kedvelést nyomtak a fotóra, 52 000 hozzászólást tettek közzé alatta és 963-an osztották meg. A második legkedveltebb fotót Peter Sagan osztotta meg a Giro d'Italiáról (70 ezer kedvelés, 3,3 ezer hozzászólás és 2,4 ezer megosztás), a harmadikat pedig Zuzana Čaputova államfő (57 ezer kedvelés, 5,8 ezer hozzászólás és 1,4 ezer megosztás).

Az év legnézettebb Facebook-videóját a Bioplant tette közzé, és arról szólt, hogyan kell szőlőültetvény telepíteni. Összesen 21 millió ember nézte meg. A legnagyobb nézettségű élő adást pedig októberben készítette a rendőrség, amelyen azt közvetítik, hogyan ellenőrzik a rendőrök a járványintézkedések betartását (1,2 milliós nézettség), a második helyen pedig a topky.sk portál élő adása végzett Milan Lučanský temetéséről (862 ezres nézettséggel).

Az év legsikeresebb bejegyzését Zuzana Čaputová államfő tette közzé, amelyben Taraba képviselőt bírálta a lánya elleni támadásért (összesen 43 ezer kedvelést kapott, 4,2 ezer hozzászólást és 514 megosztást). De Blaha képviselő bejegyzései is nagy népszerűségnek örvendenek a Facebookon és egy Ellie életkarkötőkért folyó versenyt közzétevő státusz is a legjobb 3 közé jutott.

Görögországi tüzek
Fotó:  Facebook.com

A megosztott médiatartalmak közül tavaly a legnagyobb visszhangot az Expres rádió Facebook-linkje váltotta ki, amely az elsők között tájékoztatott Miroslav Žbirka énekes haláláról (16 ezer kedvelés, 2,3 ezer hozzászólás és 9,4 ezer megosztás). A Refresher portál is nagyszámú lájkot kapott egy cikkel, amely a nyáron kitört görögországi tüzeket oltó szlovák tűzoltókról szól (23 ezer kedvelés, ezer hozzászólás és 2,1 ezer megosztás).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.